01.12.10, 19:07
witam

Interesuje mnie białko CRP. Tak z czystej ciekawości. Wiem, że podwyzszony wynik może swiadczyc o jakims stanie zapalnym lub innych cięzszych chorobach. A co powiecie jak wynik jest idealny czyli ujemny. Czy to jest równoznaczne z tym, że w organixmie nie ma stanu zapalnego ani żadnego procesu nowotworowego?

Ania
Mój Aluś
Obserwuj wątek
    • takataka_ta Re: CRP 02.12.10, 08:22
      anek130 napisała:

> witam
      >
      > Interesuje mnie białko CRP. Tak z czystej ciekawości. Wiem, że podwyzszony wyni
      > k może swiadczyc o jakims stanie zapalnym lub innych cięzszych chorobach. A co
      > powiecie jak wynik jest idealny czyli ujemny. Czy to jest równoznaczne z tym,
      > że w organixmie nie ma stanu zapalnego ani żadnego procesu nowotworowego?
      >
      > Ania

Nie jest.
      • lejdi111 Re: CRP 02.12.10, 11:44
        Bardzo rzadko ale bywa i tak, że ob i crp są w normie a w organiźmie dzieję się coś niedobrego.

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
        • anek130 Re: CRP 02.12.10, 12:04

ja już nawet nie dyskutuję z lekarzami, sama idę zrobić morfologię raz w roku, do tego zawsze dodaję CRP, chyba jest bardziej wiarygodne niż oB. Czy się mylę?

Ania
          • feldscher Re: CRP 02.12.10, 12:26
            anek130 napisała:
            > ja już nawet nie dyskutuję z lekarzami, sama idę zrobić morfologię raz w roku,
            > do tego zawsze dodaję CRP, chyba jest bardziej wiarygodne niż oB. Czy się mylę?

Kiedyś pacjenci czytali poradniki medyczne albo encyklpoedię zdrowia. Dziś jest dr Google i dr Wikipedia.
            "Najwięcej jest lekarzów na świecie, ot, jeśli nie wierzycie waszmość, pokażę ich stu w Krakowie, w przeciągu trzech dni."
            Stasiu Gąska

• anek130 Re: CRP 02.12.10, 12:29
              nie rozumiem o co ci chodzi? skoro lekarz do któego chodze ze zwykłymi infekcjami nie daje mi skierowania to chyba dobrze że robię je sama? i wynik mam zawsze prawdiłowy jełśi nie doczytałaś, gdyby było coś nie tak, nie pytałabym na forum, uwierz.

Ania
              • feldscher Re: CRP 02.12.10, 13:53
                anek130 napisała:

> lekarz do któego chodze ze zwykłymi infekcja
                > mi nie daje mi skierowania to chyba dobrze że robię je sama? i wynik mam zawsze
                > prawdiłowy jełśi nie doczytałaś, gdyby było coś nie tak, nie pytałabym na for
                > um, uwierz.

Co to za "zwykłe infekcjie", w których CRP jest prawidłowy? A jeśli takie zwykłe, to po co do lekarza?
                Chodzi o to, że sama i tak nie potrafisz zinterpretować wyników badań.
                • anek130 Re: CRP 02.12.10, 13:55
                  nie chodzi mi o to, że nie daje mi skierowania w czasie tych infekcji tylko w ogóle, profilaktycznie ciężko dostać skieorwanie na zwykła morofologię. I ja sobie idę ją zrobić sama jak jestem zdrowa, zeby wynik był wiarygodny. A czytac jeszcze umiem- normy sa podane.

Ania
                • feldscher Re: CRP 02.12.10, 16:10
                  Jednak omc dr Stasiu Lem miał rację.
                  • anek130 Re: CRP 02.12.10, 16:57
                    że?
    • anek130 Re: CRP 03.12.10, 12:48
      podciągam wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka