Dodaj do ulubionych

Morfologia krwi u dziecka

16.12.10, 10:03
Witam, w morfologii krwi mojego 5-letniego dziecka wyszły podwyzszone neutrocyty: 72%, gdy norma wynosi od 40 do 70%. Czy jest to duze podwyzszenie? Czy moze swiadczyc o czyms groznym?
Do tego ma tez troche podwyzszone erytrocyty i hematokryt, reszta w normie. Bardzo sie martwie:/
Obserwuj wątek
    • madzialenakata Re: Morfologia krwi u dziecka 16.12.10, 10:06
      Dodam ze mały ma przewlekły katar, wybieramy sie z nim do alergologa i laryngologa.
    • madzialenakata Bardzo prosze o pomoc 16.12.10, 12:15
      Do lekarza idziemy dopiero jutro, a ja z nerwów nie moge sobie znaleźć miejsca :( Wyczytałam w internecie że to może być objaw nowotworu... :( Strasznie się boję.
      • burczykomar Re: Bardzo prosze o pomoc 16.12.10, 16:59
        Jak głowa Cię boli, to też może to być objaw nowotworu :]

Podwyższenie o którym piszesz (72% przy normie 70%) to żadne podwyższenie. Pamiętaj, że normy są tylko normami. Jak dobrze kojarzę ,,norma'' oznacza, że 90-95% zdrowych ludzi mieści się w zadanym przedziale, co oznacza, że jest dość duży odsetek ludzi, którzy mają wyniki nie mieszczące się w szero kopojętych normach.

Przede wszystkim: większa/mniejsza liczba neutrofili w rozmazie jest rzeczą bardzo dynamiczną. Wystarczy katar, zapalenie gardła, ,,świeży'' wirus w organizmie z którym właśnie organizm podjął walkę, a już te proporcje skaczą. A jak napisałaś, dziecko jest chore i to mogło wpłynąć na wynik.

I jeszcze inna sprawa: małe dzieciaki mają zwykle inne normy niż dorośli.

Jeśli liczba erytrocytów nie jest jakoś mocno powiększona, to ja bym się tym kompletnie nie przejmował.

I przede wszystkim
      • doc1 spoko 16.12.10, 17:13
        Napisz całą morfologię albo tylko liczbę leukocytów (WBC) i % udział.
        Badanie pewnie robiła maszyna pt. licznik hematologiczny, bo ręczny rozmaz robi sie na specjalne zyczenie lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka