Dodaj do ulubionych

Pij tylko mleko?

05.01.11, 21:34
Pij mleko będziesz... wegetarianinem :)

============================
Zostań wege!
Obserwuj wątek
    • ladyroot Pij tylko mleko? 07.01.11, 09:22
      Większych idiotyzmów w życiu nie czytałam.
      Od kiedy osoby uczulone na laktozę nie mogą jeść krowiego mięsa???
      • biala_adelajda Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 10:11
        Mylisz nietolerancję laktozy związaną z brakiem niezbędnego do jej trawienia, tj. laktazy, z alergią na białko mleka krowiego.
        • jimmyjazz najlepszy jest ten argument przeciwników mleka 07.01.11, 11:41
          "Podstawowym argumentem przeciwko mleku miał być fakt, że poza człowiekiem żaden ssak nie pije go w dorosłym życiu."

Po prostu szczyt głupoty.

Mięsa też nikt nie smaży, a ziemniaków czy ryżu nikt nie gotuje poza dorosłymi ludźmi. O wyciskaniu soku z marchewki nawet nie wspominam. Ale tak to jest jak ktoś nie ma argumentów.
      • alfika Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 10:28
        odkąd dowiedziono, że krowa ma coś wspólnego z mlekiem...
        a serio: odsyłam do jesli nei podręcznika dotyczącego alergii, to wskazań alergologów czy gastroenterologów dotyczcych prowadzenia dzieci z alergiami pokarmowymi
        (zaznaczam: lekarze nie wymyślają, kierują się jak każdy normalny wyuczony człowiek badaniami naukowymi)
      • ewaw25 Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 17:01
        "(laktoza) Jest niezbędna do utrzymania właściwego środowiska w jelicie"
        jesli ja mam nietolerancje latozy to znaczy ze środowisko w moim jelicie jest niewlasciwe?
        artylul wyglada jak zestaw informacji skopiowany ze starego podrecznika biologii uzupelniony kilkoma nowszymi informacjami (zreszta sprzecznymi z tym co propionuje podrecznik)
        I dlaczego w sondazu nie ma opcji: nie pije bo mam nietolerancje laktozy, jesli co trzeci Polak na to cierpi?
    • leser.1 Pij tylko mleko? 07.01.11, 09:41
      Kiedyś do mleka dodawano tylko proszek "IXI", jakieś antybiotyki i to, co pozostawało po kąpielach pracownic zlewni mleka (tzw. mleczarni) w tymże.
      W końcu każda chciała być Kleopatrą!
      • grundol1 Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 12:33
        Masz więcej takich urban legend?
        • leser.1 Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 15:26
          No cóż!
          Zanim upewnisz się, że tak nie było - przyjmij to na wiarę!
          Ixi sypano jako "opóźniacz" fermentacji, szczególnie latem do cystern samochodów zbierających mleko "prosto od chłopa".
          Z tymi antybiotykami to przyznam, że nie jestem pewien jak było. Tak słyszałem.
          Natomiast mam śliczną jak nie wiem-co sąsiadkę - byłą pracownicę mleczarni w (...) od której wiem o tych kąpielach.
    • yattawawa Pij tylko mleko? 07.01.11, 10:06
      Sterylizacja uht 1350 stopni???? wow
    • the_atheist Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 10:22
      Pij mleko... to cię przesra :)
      Jak załatwić pułk chińskiej piechoty? Daj im mleko :D
    • mart44 Kto pije mleko rzyga daleko... 07.01.11, 10:32
      ...brzmiało hasło w czasach dystrybucji mleka w workach foliowych (pamiętacie?)
      Jest także teoria, że przyczyną porażki Wikingów w Ameryce był fakt, że częstowali oni sąsiadów Indian mlekiem właśnie, a ci nie przystosowani do trawienia mleka uznali, że zostali otruci...

w sumie mleko jest dobre, byle tłuste i bez kożucha. Smacznego!
      • jimmyjazz Re: Kto pije mleko rzyga daleko... 07.01.11, 11:36
        mart44 napisał:

> Jest także teoria, że przyczyną porażki Wikingów w Ameryce był fakt, że częstow
        > ali oni sąsiadów Indian mlekiem właśnie, a ci nie przystosowani do trawienia ml
        > eka uznali, że zostali otruci...

Skąd Wikingowie mieli mleko w Ameryce?
        • grundol1 Re: Kto pije mleko rzyga daleko... 07.01.11, 12:33
          > Skąd Wikingowie mieli mleko w Ameryce?

Od krowy?
          • jimmyjazz Re: Kto pije mleko rzyga daleko... 07.01.11, 15:31
            grundol1 napisał:

> > Skąd Wikingowie mieli mleko w Ameryce?
            >
            > Od krowy?

Przywieźli ze sobą na statku? A może dzikie bizony doili?
    • misself Zakrywaj dekolt! 07.01.11, 10:37
      Aż się dziwię, że tej piosenki nie zacytowano :-)
      Podsumowując, wszystko jest względne: zarówno szkodliwość mleka, jak i jego dobroczynność.
      Ja piję i czuję się doskonale, czego każdemu życzę.
    • garwanko Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 11:34
      Od dziecka bolał mnie brzuch po mleku. Dziś wiem, że jest coś takiego jak nietolerancja laktozy, z której skwapliwie korzystam i mleka już nie piję :-)
      • najlepszygeorge Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 12:25
        Ja od dziecka na sam zapach mleka chciałem iść zwymiotować.
        A czasami ciężko było tego mleka nie wypić, zwłaszcza będąc w towarzystwie wszystko lepiej wiedzących babć, ciotek, itp. I do tego kilka lat terroru mlecznego w szkole.

Dla mnie samo spożywanie płynów z cycka zwierzęcia jest po prostu obleśne i nienaturalne.
        Ale jak ktoś lubi niestrawność i biegunki to jego sprawa.
        • titta Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 15:19
          Wiekszasc ludzi zadnej biegunki i niestrawnosci z powodu mleka nie ma. Narzucanie swoich pogladow przez ludzi mleka nietolerujacych jest tak samo glupie jak przymuszanie do mleka wszystkich jak leci.

Ja na zapach cieplego mleka tez wymiotuje. A przez lata pilam "prosto od krowy", surowe, czasem tylko ochlodzone i bylo dobrze...
          Te straszne bakterie to w duzej mierze paleczki kwasu mlekowego, ktore ulatwiaja trawienie tego mleka. Problem z nietolerancja zaczyna sie wlasnie zwykle od wybicia bakteri.
          • mb5851 Re: Pij tylko mleko? 08.01.11, 09:15
            "titta". Pozdrawiam. Bardzo słuszne uwagi w Twoim komentarzu. Mam 60 lat,przeszedłem trzy okresy picia mleka. I-szy do 20 roku mleko od krowy(najzdrowsze,bynajmniej dla mnie) wtedy mieszkałem na wsi. II-gi okres mieszkając już w mieście , piję mleko (butelki ze szkła i folia) w okresie tzw."złej komuny" było mlekiem bardzo smacznym ,krótki termin do spożycia(nie zawierało "kapitalistycznych" konserwantów. III-ci okres już po 89 roku, weszła gospodarka "wolna amerykanka" mleka "najgorsze" a to z powodu "szpikowania" mleka już nie "pachnącym ixi" który rzekomo dodawano(za "komuny") ale jeszcze bardziej trującymi środkami chemicznymi by przydatność do spożycia wydłużyć nawet do 6-ciu miesięcy!!!!!!!. To chemia w mleku Nas zabija . To jest "zmowa" producentów i lekarzy. To dla "nich" KASA!!!. "Kiedyś" nie zakupione mleko podlegało zwrotowi. Dzisiaj kupimy je, wcześniej czy później , "kapitalistę" głowa nie boli (brak strat), a Nas zaboli żołądek. Kupujmy mleko we "folii" najkrótszy okres do spożycia( najmniej chemii). Mimo że "latam" ale piję tylko takie. Bo "mleko" mimo wszystko to zdrowie. Nie "podważam" opinii osób "uczulonych" na mleko , tym samym osoby te, Przepraszam. Pozdrawiam Wszystkich ZA i PRZECIW. Ateista-bezpartyjny. (mb5851).
            • kamilw-67 Re: Pij tylko mleko? 08.01.11, 19:55
              W szkole gastronomicznej uczono mnie, że dużo mleka powinny pić dzieci i młodzież, a w miarę przypływu lat powinno się zmniejszać ilość spożywanego mleka, ponieważ w późniejszych latach życia wymywa wapń z organizmu. Nie twierdzę, że to jest prawda, lub nie. Potraktujcie to jako ciekawostkę, wszak nie ma nieomylnych książek.
    • unionista Sex & Mleko czyli sprytny marketing sprzedawców 07.01.11, 11:44
      Po tym jak w latach 80-tych, po pojawieniu się tanich soków załamała się sprzedaż mleka, amerykańscy farmerzy rozpoczęli gigantyczną, pełną seksualnych podtekstów, kampanię przekonującą nas, że picie mleka to dla nas sprawa życia lub śmierci. Pomysł podchwycili nasi "farmerzy", niestety, w bardziej drętwym wydaniu.
      Zapraszam na ciekawą notkę na ten temat:
      zanimkupisz.blogspot.com/2010/03/got-milk-or-pus.html
    • lemon-grass Pij tylko mleko? 07.01.11, 11:55
      Jakoś nie umiem sobie wyobrazić kawy z ekspresu bez mleka...
      • traktorzysta Wyobraź sobie z "mlekiem" sojowym. 07.01.11, 12:22
        • titta Re: Wyobraź sobie z "mlekiem" sojowym. 07.01.11, 15:15
          Slabo toleruje laktoze i lubie mleko sojowe...Ale z kawa?! Fasola z kawa? Nie, dziekuje ;)
          • ewaw25 Re: Wyobraź sobie z "mlekiem" sojowym. 07.01.11, 17:05
            a ja pije codziennie
            sojowe z kawa
            i zaraz wypije :)
          • jaaga1975 Re: Wyobraź sobie z "mlekiem" sojowym. 07.01.11, 17:28
            W sumie i jedno i drugie to ziarna (nasiona) :)
    • j-50 Pij tylko mleko? 07.01.11, 12:58
      Pij mleko - stracisz nerki! Mleko nie szkodzi, ale pite z umiarem. W artykule tym nie znalazłem wyjaśnienia tego, że Finowie pijący najwięcej w Europie mleka są jednocześnie najsilniej narażeni na osteoporozę.
      • wszystkie_loginy_zajete_2 Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 14:09
        Bo siedzą po ciemku więc brakuje im wit.D.
    • heimo UHT - gdzi znikają bakterie? 07.01.11, 13:00
      No dobra, ale sielski obrazek mleka UHT pozbawionego bakterii chyba nie do końca jest prawdziwy - mleko nie jest ich pozbawione, one nadal tam są - tylko, że zabite.

Podobnież to również źródło uczuleń.
      • extrafresh Re: UHT - gdzi znikają bakterie? 07.01.11, 13:52
        Kefirek dzień po jest OK.

A tak - nie, dziękuję.
      • titta Re: UHT - gdzi znikają bakterie? 07.01.11, 15:12
        Ale sie usmialam: po ugotowaniu kazdej zeczy sa w niej dalej bakterie...tylko zabite.
        Ba, po sterylizacji sprzetu medycznego jest dokladnie to samo. Bakterie (a racze to co z nich zostanie) znikna jak sie je usunie mechanicznie, spali lub strawi.
    • patman Jakoś nic mi po mleku nie jest 07.01.11, 13:44
      Dobra, są ludzie, którym mleko szkodzi, ale to nie powód, żeby siać panikę. Ja piję mleko i nic mi się po nim nie dzieje.
    • wszystkie_loginy_zajete_2 Pij tylko mleko? 07.01.11, 14:06
      Kiedyś się podniecałam takimi "naukowymi" rewelacjami, to zdrowe, tamto niezdrowe.. Ostatnio zaczęłam jeść co mi smakuje, boczek smażony na smalcu uwielbiam, frytek nie lubię. Największe świństwo to chyba glutaminian sodu, bo po dodaniu tego do trocin smakują jak wysokobiałkowy posiłek. I to wszystko, czego unikam, co do reszty zdaję się na instynkt.
      • rumowanalewka Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 14:51
        smalec ma sporo nienasyconych tluszczy, a te nasycone ktore ma nie szkodza, wbrew propagandzie producentow margaryny i innych tluszczow utwardzonych, ktore faktycznie rozwalaja zdrowie (zawaly, udary itd.)
    • andrzej.ablaze Uzależnienie od mleka 07.01.11, 14:34
      Jako dzieciak byłem uczulony na mleko i produkty mleczne, jak ja zazdrościłem rówieśnikom, że mogli zjeść loda, wypić mleko, kefir, czy zjeść twarożek lub ser. Niestety doskonale wiedziałem czym się może da mnie skończyć próba skosztowania zakazanego dla mnie przysmaku. Po okresie pokwitania w krótkim czasie moje alergia na mleko i jego pochodne ku zdziwieniu nawet lekarzy samoistnie się skończyła. Trzeba było widzieć jak nadrabiałam swoje zaległości w konsumowaniu, zakazanych dotąd rarytasów. Miłość do mleka i jego przerobów pozostała mi do dnia dzisiejszego, mam już ponad 60 lat, a nie wyobrażam sobie początku dnia bez talerza mlecznej zupy. Próbowałem, ale zawsze mi czegoś brakuje, mogę jeść, jeść i jeść, ale jeżeli nie zjem tego talerza mlecznej zupy, to i tak mam wrażenie, że jestem głodny. Od uzależnienie, nic więcej.
    • same-slodkosci tłuszczy 07.01.11, 14:35
      Mleko wszystkich ssaków jest wyśmienitym źródłem białek, cukrów, tłuszczy, witamin oraz soli mineralnych.....
      Tłuszcza na pewno się ucieszy, że ją wspomniano.

Pozdrawiam autora artykułu i polecam skorzystanie ze słownika następnym razem.
    • dyspaszer Pij tylko mleko? 07.01.11, 14:40
      A ja wszelkie tego typu opinie za i przeciw spożywaniu produktu X mam w głębokim poważaniu. Zdrowy organizm dorosłego człowieka sam wie czego mu trzeba. Czasem więc przez pół roku nie ruszę mleka nawet jako dodatku do kawy a czasem przez tydzień czasu piję po litr dziennie. Tak mi pasuje i wszystko gra i buczy. Zdrowy rozsądek to podstawa :)
    • clanton Pij tylko mleko? 07.01.11, 15:57
      W latach 60tych i 70tych przeprowadzono w USA serie eksperymentow. Wynik by jednoznaczny:
      mleko powoduje wzrost nowotworow. Jesli znasz angielski, znajdz na YouTube prelekcje profesora biochemi T Colin Campbell.
      • rembka Re: Pij tylko mleko? 07.01.11, 17:01
        Mleko nie moze byc bardziej rakotworcze niz cokolwiek innego w diecie, Skandynawowie pija mleko litrami, od dziecinstwa, a maja najzdrowsza populacje na swiecie, najmniejsze zachorowania na raka lub serce, albo na inne choroby cywilizacyjne. Cala ta niechec do mleka powstala w USA, tak samo jak mit, ze wiekszosc ludzi jest uczulona na cos tam. W USA, powstaja ciagle jakies rewolucyjne teorie na temat diet a w rezultacie, to wlasnie USA ma najwiecej opaslych i chorych ludzi w cywilizowanym swiecie, wiec oni naprawde nie sa w tym miejscu autorytetem. Przy tym wszystkim, pozeraja witaminy, suplementy, stosuja absurdalne diety i dopisuja sobie bardzo przekonywujace teorie do tych diet, a ciagle na cos choruja (najczesciej z urojenia). Biznes witamin, zdrowej zywnosci, substytutow mleka kwitnie tam jak nigdzie indziej. Lekarze i dietetycy (psychoanalitycy rowniez) nie moga sie opedzic od pacjentow. Niechby ktos powiedzial, zeby przestano sie obzerac albo za wiele myslec o dietach i poprostu zaczac normalnie jadac, to ile pieniedzy wyeliminowaloby to z obrotu?
    • jan_telecki Pij tylko mleko? 07.01.11, 16:40
      jak tylko zdalem mature
      przestałem pic mleko i chodzic do koscioła

było to 20 lat temu
      od tego momentu jestem zdrowy i szczesliwy
    • fiacik-f1 Pij tylko mleko? 07.01.11, 19:03
      Może nie tylko, ale czemu nie ? Kto nie jest uczulony to lubi i basta :)
      • emi56 Re: Pij tylko mleko? 08.01.11, 19:25
        Pije mleko bo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka