Dodaj do ulubionych

Rak prostaty i zdrowa dieta

14.01.11, 22:15
Witam, moj tato zachorował na raka prostaty caly czas prosze go zeby stosował zdrowa diete, ale on sam nie wie co moze jesc a co mu szkodzi,Moze ktos ma jakies przepisy własnie dla osób chorych na raka??Nie wiem nawet gdzie moge sie udac zeby ktos zrobił nam własnie jadłospis co tato moze jesc zeby choroba sie nie rozwijała.
Obserwuj wątek
    • forencka Re: Rak prostaty i zdrowa dieta 04.03.11, 19:08
      Polecam obejrzeć uważnie (polskie napisy):
      www.ted.com/talks/lang/eng/dean_ornish_on_healing.html
      www.ted.com/talks/lang/eng/dean_ornish_on_the_world_s_killer_diet.html
    • 1mzeta Re: Rak prostaty i zdrowa dieta 11.04.11, 00:25
      Nie wiem jak z dieta ale moja kuzynka dla swojego ojca, który ma ten sam "problem" sprowadza jakieś specjalne ziołowe specyfiki z Meksyku ? bodajże- w przypadku mojego wujka przynoszą dobre rezultaty. Jeśli jesteś zainteresowana to daj znać dowiem się czegoś więcej co to jest bo szczegółów nie znam.
    • rak-kar Re: Rak prostaty i zdrowa dieta 13.04.11, 06:26
      monia2506 napisała:

> Witam, moj tato zachorował na raka prostaty caly czas prosze go zeby stosował z
      > drowa diete, ale on sam nie wie co moze jesc a co mu szkodzi,Moze ktos ma jakie
      > s przepisy własnie dla osób chorych na raka??Nie wiem nawet gdzie moge sie udac
      > zeby ktos zrobił nam własnie jadłospis co tato moze jesc zeby choroba sie nie
      > rozwijała.
      Zapraszam na najbardziej wiedzodajne forum w Polsce. Tam uzyskasz niezbędne informacje.
      Rak-Prostaty~Prostate-Cancer
    • michalinka41 Re: Rak prostaty i zdrowa dieta 05.05.11, 11:14
      metoda Asji Tsachigovej poprawia kondycje calego ciala,organizm dostaje wszystkie witaminy i mineraly...thelifestyle.pl
      w holandii ta babka prowadzi seminaria dla ludzi chorych oraz na schudniecie, bo jej metoda dziala na wszystko...sama sie przekonalam to wiem :)
      w polsce wyszla tylko jej ksiazka Slim&Fit Formula sukcesu, ale w holandii juz chyba z 5 wydala,czekam na tlumaczenie :)
    • ewa.bieniak Re: Rak prostaty i zdrowa dieta 07.09.11, 13:40
      Witam,
      Niestety żadna dieta nie wyleczy choroby, ale może wspomóc kondycję organizmu, co z kolei może korzystnie wpłynąć na wyniki leczenia.

Nie powinno się jednak wprowadzać żadnych drastycznych zmian, zmuszać chorego do jedzenia tego, na co nie ma ochoty. Osoba z chorobą nowotworową często nie ma w ogóle apetytu i na nic nie ma ochoty. Ważny jest sposób podawania posiłków – należy dbać o to, by były apetyczne, urozmaicone i smacznie przyprawione. Jest to istotne szczególnie w okresie chemioterapii, kiedy odczuwanie smaku jest zmniejszone.

Przypuszcza się, że pewne produkty wykazują działanie hamujące procesy nowotworowe. Zalicza się do nich m.in. czosnek, kapustę, cebulę, ryż brązowy, brokuły, kalafior, brukselkę herbatę oraz przyprawy: kurkumę, pieprz, miętę, oregano, rozmaryn, tymianek, goździki i bazylię. Warto ograniczyć podaż cukrów prostych (cukier, miód, słodycze, suszone owoce), a zwiększyć podaż błonnika (pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, grube kasze). Konieczna jest też dostarczenie organizmowi antyoksydantów – witamin C, E, β-karotenu oraz składników mineralnych – selenu, cynku, manganu, miedzi i magnezu. Ich źródła to owoce i warzywa oraz ryby morskie i orzechy.

Warto przygotowywać posiłki tak, by były lekkostrawne – lepiej gotować (np. na parze) lub piec, a unikać smażenia.

Nie ma idealnej, uniwersalnej diety dla osób z chorobą nowotworową. Najważniejsze , by chory był otoczony bliskimi, troskliwymi osobami.

Pozdrawiam serdecznie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka