Dodaj do ulubionych

Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym

24.03.11, 20:38
Odebrałam wyniki RTG i oto co było napisane w opisie zdjęcia:

Kręgosłup szyjny wykazuje zwężenie przestrzeni między trzonowej C4/C5 i C5/C6 z dziobastymi zaostrzeniami krawędzi trzonowych o charakterze zwyrodnieniowym.
Kręgosłup lędźwiowy prawostronnie skrzywiony z poziomym ustawieniem kości krzyżowej wykazuje zwężenie przestrzeni między trzonowej L5/S1.

Czy borykacie się z takim problemem? Jak wygląda u Was leczenie: farmakologicznie, rehabilitacja, kołnierz/gorset czy też operacyjnie?
--
https://www.suwaczki.com/tickers/zrz6j44jh4bvdmsv.png

https://www.suwaczki.com/tickers/km5ssg1853d1bbdg.png
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 24.03.11, 22:03
      Rehabilitacja (gimnastyka, masaże) i pływanie na grzbiecie. Gorset odradzałabym bo osłabia mięśnie kręgosłupa.
      Operować chyba nie ma co. W razie bólu trzeba dopasować jakiś środek, może baclofen?
      • iwona298 Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 25.03.11, 08:53
        ja mam problemy z kregoslupem szyjnym, zawroty glowy, bol przy ruszaniu szyja, chodze juz 2 miesiace na cwiczenia i nie ma za duzej poprawy. A dolegliwosci te zlapaly mnie w grudniu przy za szybkim wstaniu z lozka i potem ogromnych zawrotach glowy. Bylam juz u osteopaty, mialam 9 masazy. Jeszcze tak dlugo mnie nie trzymalo.
        • cccykoria Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 25.03.11, 09:42
          przy szyjnym trzeba uważać z masażami jak również z ćwiczeniami, ja mam zabronione. Najpierw porządna " diagnostyka " ,neurolog laryngolog...Zawrotów nie wykluczysz na stałe będą z remisjami, najgorsze, że jak człowiek zapomni się i obróci szybko wtedy leci, miałam już kilka skręceń śródstopia stawu skokowego itp
          • jestemgwiazda Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 25.03.11, 17:41
            Witam.

A jaki masaż polecicie na ogólną poprawę stanu kręgosłupa.
    • mama_madzia76 Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 25.03.11, 10:11
      Dodam do tego, że mam częste bóle głowy, 2 razy w ciągu tygodnia mnie poszczykło, nie mogę za długo siedzieć, jak bym sie schyliła np. do kąpieli dzieci to musze bardzo powoli się wyprostować a i tak czuję ból.
      Od lekarza rodzinnego dostałam NIMESIL.
    • iwona298 Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 25.03.11, 17:39
      a moze ktos zna jakies naprawde skuteczne cwiczenia, bo mnie juz te bole glowy, karku i zawroty rozwalaja psychicznie. Jak dlugo trzeba chodzic na rehabilitacje, zeby pomoglo.
      • elka2712 Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 25.03.11, 18:57
        spróbuj akupunktury. Mnie wyleczyła z zawrotów głowy i na szczęście nie wracają. Neurolog, laryngolog i inni nic nie potrafili poradzić. Akupunktura - nie wracają zawroty głowy. Ale leczenie miało 2 serie po kilka zabiegów. Prawdę powiedziawszy nie wierzyłam,że coś mi to pomoże, ale pomogło!!
      • labadine Re: Problemy z kręgosłupem szyjnym i lędźwiowym 26.03.11, 09:10
        iwona 298,tu znajdziesz super cwiczenia-www.milmed.ovh.org/kr_szyjny.htm
        • iwona298 do labadine 26.03.11, 16:33

dzieki, mam juz ta stronke w ulubionych, narazie tylko cwicze w pozycji siedzacej. Gdzies czytalam twoj stary post, kiedy ci ustapily dolegliwoci po tych cwiczeniach?
          • labadine Re: do labadine 28.03.11, 18:59
            Wlasciwie lecze sie juz od przeszlo 10-ciu lat,kiedys chciano nawet "koniecznie"operowac ale poprzez gimnastyke i masaze udalo mi sie jej uniknac,pozniej juz sam uprawialem gimnastyke wg cwiczen znajomego fizjoterapeuty a moja zona mi robila masaze plecow i karku.
            Mimo wszystko mialem rozne dolegliwosci i wszystko sie zmienilo na lepsze od momentu kiedy zaczalem stosowac cwiczenia od lemeda,od kilku lat cwicze codziennie 5 minut i wylacznie te 4 pierwsze po lewej stronie w dol i praktycznie nie mam zadnych dolegliwosci.
            Oprocz cwiczen uwazam aby nie ogladac telewizje w pozycji lezacej(kanapa,lozko) a do spania mam poduszke ortopedyczna,rowniez duzo chodze na pieszo bo mam takze problemy w partii ledzwiowej kregoslupa i zwram uwage aby sie odpowiednio ubierac do pogody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka