Dodaj do ulubionych

ZAnikanie mózgu

31.03.11, 08:50
Witam,
od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie, że zanika mój mózg. Może się to wydać nieprawdopodobne, ale staję się coraz głupsza, mam coraz większe problemy z pamięcią, wypowiadaniem się i inne. Czy ktoś słyszał o przypadku podobnym do mojego? Wiem, że mózg się regeneruje. Jakie środki ostrożności zachować, żeby nie stracić jeszcze większej jego ilości?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • onlydraska Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 10:02
      Jak napisałam w poście pierwszym, wiem, że mózg się regeneruje. Nie wiem tylko, jak długo i co sprzyja tej regeneracji
      • rotkaeppchen1 Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 11:50
        Zbadaj tarczyce - kiedys ludzi z chorobami tarczycy klasyfikowano jako idiotow - powaznie, jako osoby chore psychicznie. Obecnie tarczyce sie leczy lub suplementuje brakujace hormony - to pomaga. Sama mam hashimoto i okresy, kiedy "idiocieje" - u mnie jest to znak, ze trzeba zmienic suplementacje, co pomaga.
    • no1teresa Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 12:22
      sprawdzenie tarczycy jak najbardziej
      ale warto od razu pomyslec o naturalnym wspomaganiu dokrwienia i odzywienia mozgu kurkumą, kwasami Omega3, kwasem foliowym, witaminą E, milorząbem japonskim
      • onlydraska Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 14:17
        pozwól, że zapytam, w czym znajdę kwasy Omega3, kwas foliowy? I dzięki za odpowiedź.
        • rotkaeppchen1 Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 17:36
          Podsumowujac: zastanow sie, jaki tryb zycia prowadzisz, jezeli nie taki jak trzeba - wprowadz zmiany, to jedno, a po drugie, koniecznie zrob badania, cala morfologie i koniecznie zbadaj tarczyce: tsh, ft3, ft4, przeciwciala hashimoto i usg dla pewnosci. Badania kosztuja, przez co lekarze ograniczaja liczbe skierowan i ich objetosc, podejrzewam, ze internista da ci skierowanie najwyzej na tsh (jesli chodzi o tarczyce), dlatego reszte warto zbadac na wlasna reke, jezeli oczywiscie cie stac. I skierowanie do endokrynologa, jezeli faktycznie to tarczyca.
    • tomek.54321 Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 12:31
      Nie wykluczam tezy poprzedników, ale może warto też spróbować zmienić tryb życia? Nie wiem jaki prowadzisz, ale problemy z koncentracja, ogolne zmeczenie itp moga być przyczyna niedostatecznego dotlenienia mózgu. Oczywiście badania sa potrzebne, tak samo jak odpowiednia dieta, ale nie zaszkodzi spedzic troche wiecej czasu na świerzym powietrzu (chociażby na spacerze) tym bardziej że pogoda robi sie wiosenna. To niedużo kosztuje, a naprawde moze pomoc.

pozdr,
    • artur737 Re: ZAnikanie mózgu 31.03.11, 19:17
      Glupienie jest objawem b. wielu chorob. Oprocz tarczycy jest sporo wiecej do zbadania...

Proponuje wizyte u lekarza
      • rotkaeppchen1 Re: ZAnikanie mózgu 01.04.11, 19:38
        Masz racje, jednak choroby tarczycy wystepuja bardzo, bardzoe czesto - szczegolnie niedoczynnosc, wywolana albo brakiem jodu, albo choroba autoimmunologiczna. Poza tym autorka watku pyta o rada, wiec kazdy moze sie wypowiedziec operujac zakresem wlasnej wiedzy i doswiadczenia. Mowie o tym, na czym sie znam, sila rzeczy, bo sama choruje. Trudno na raz przebadac sie pod katem wszystkich mozliwych chorob a jednak kontrola TSH wykonywana jest w ramach niemal podstawowych badan. I oby nie bylo to nic powazniejszego, bo jednak choroby tarczycy w porownaniu z innymi sa dosc latwe do leczenia i da sie z nimi jako tako zyc :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka