Dodaj do ulubionych

efekty DIPHERELINE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 17:03
Jestem po operacji prostaty i po naświetlaniach , ponieważ stwierdzono
nowotwór. Biorę raz na kwartał lek hormonalny DIPHERELINE, Czy ktoś wie cos
na temat konsekwencji i czy bierze sie go juz na stałe. A co z męskością ,?
Obserwuj wątek
    • azar21 Re: efekty DIPHERELINE 16.05.04, 19:13
      odzyskaj zdrowie: azar21@gazeta.pl
      • Gość: Chris Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 17:11
        Łatwo sie mówi, ale nie mam kompletnie żadnych informacji co do konsekwencji
        działania tego leku, jedynie tyle co w ulotce. Czy nikt z forumowiczów nie
        zetknał sie z tym problemem? Chodzi mi szczególnie o tych co mieli usunieta
        prostatę a nastepnie stwierdzono nowotwór.A co z tymi co byli naświetlani , czy
        pozostały jakies objawy? Ja jestem poprostu słaby, cięzko mi sie oddycha i
        szybko sie męczę. Niestety, mimo ze mam ciut po 50-ce nie moge takze uprawiac
        seksu. To tez cholernie boli.
        • Gość: urolog Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:52
          Gość portalu: Chris napisał(a):
          >ale nie mam kompletnie żadnych informacji co do konsekwencji
          > działania tego leku, jedynie tyle co w ulotce.
          Jakie konsekwencje działania? Objawy uboczne posiada praktycznie każdy lek, ale
          ich wystapienie i sila zależy główie od osobistych własności organizmu
          leczonego. Zastanów się więc, czy wolisz mieć powikłania ze strony nowotworu,
          czy niedogodności związane ze stosowaniem leku?

>Chodzi mi szczególnie o tych co mieli usunieta
          > prostatę a nastepnie stwierdzono nowotwór
          Nie rozumiem! Po co usuwać prostatę, nie mając pewności że jest nowotwór?
          To wbrew zasadom postepowania!!!!! Gruczoł krokowy usuwa się wyłącznie po
          stwierdzeniu/ potwierdzeniu histologicznym nowotworu.
          Chociaż, z drugiej strony, sadzę że chodzi tutaj o dość częstą nieprecyzyjną
          interpretację przebytego leczenia przez pacjenta. Prawdopodobnie usuwano
          gruczolak, po badaniu histopatologicznym stwierdzono komórki rakowe,
          niezdiagnozowane przed zabiegiem.
          Ale wtedy sytuacja jest zupełnie inna, bo NIE MASZ USUNIETEJ PROSTATY, a
          jedynie jej przerośniętą część, zwana gruczolakiem. Robi sie to obecnie,
          najczęściej, za pomocą niewielkiego zabiegu endoskopowego przez cewke moczową,
          rzadziej operacyjnie. Operacja csałkowitego usunięcia prostaty dotyczy
          natomiast jedynie nowotworu, jest to dość ciężki i skomplikowany zabieg,
          obarczony wielorakimi powikłaniami (chociaz ostatnio radykalne prostatektomie
          też przeprowadza sie juz coraz częściej endoskopowo). Tak więc różnica między
          obiema sytuacjami jest zasadnicza.

>Niestety, mimo ze mam ciut po 50-ce nie moge takze uprawiac
          > seksu.
          Leczenie diphereliną jest niczym innym jak kastracją, wykonaną za pomocą środka
          farmakologicznego. Alternatywnie stosuje się też kastracje chirurgiczną,
          polegającą na operacyjnym usunięciu jader. W przeciwieństwie do
          farmakologicznej, chirurgiczna jest nieodwracalna i znacznie tańsza. Wyniki
          leczena obu metodami są porównywalne, i aby były skuteczne kastracja
          farmakologiczna musi byc ciągła, tzn wymaga stałego, regularnego podawania leku.
          Oczywiście wiąże się to z osłabieniem funkcji seksualnych, ale "nie ma dymu bez
          ognia".
          Takie są po prostu objawy uboczne leczenia zachowawczego raka gruczołu
          krokowego! W celu poprawy samopoczucia, mozna spróbowac terapii viagrą, na
          przykład.

• Gość: Chris Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 21:58
            Dzięki za dodatkowe informacje, chociaż odebrały mi one reszte nadziei ,że
            kiedys jeszcze będę mógł uprawaic seks. Najbardziej boli to ,ze wszyscy
            lekarze , z którymi miałem kontakt począwszy od urologa do onkologa konkretnie
            nie mówili jak to wyglada. Wycietą mam prostatę po stwierdzeniu nowotwora po
            biopsji. I teraz po tym forum zastanawiam sie czy było to potrzebne, mozna było
            naswietlac bez operacji.
            Ale mam pytanie , czy po 2-3 latach brania tego leku i odstawieniu , jest
            szansa ,ze wróci cos do normy ? Czy znane sa takie przypadki?
            Pozdrawiam >urologa<
            • Gość: urolog Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:06
              Wycietą mam prostatę po stwierdzeniu nowotwora po
              > biopsji.

Skoro prostata jest wycieta, to po co ta dipherelina???
              Kiedy była operacja? Jakie jest PSA?
              A problemy z seksem to raczej skutek operacji niż leku.
              • Gość: Chris Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 19:19
                Operacja była końcem października 2003r. , przed operacja - wrzesień PSA było
                9, a tuz przed operacją PSA było 14,6 a teraz po operacji i naswietlaniach PSA
                wynosiło poniżej 0. Rozpoznanie z pierwszego pobytu w szpitalu: guz gruczołu
                krokowego C61,a ze szpitala onkologicznego ; Ca prostatae.St.post
                operationem.Hormonotherapia in tractu/Diphereline/.Badanie HIST-PAT:I.b.12452-
                59/03: 1/Tkanka tłuszczowa lewego dołu zasłonowego-Lymphonodulitis chr.reactiva
                regionalis 1/1. 2/Tkanka tłuszczowa ok. prawego dołu zasłonowego - Tela adiposa
                sine npl. 3/Węzełchł. zasłonowy str.lewa - Adenocarcinoma metastaticum
                lymphonodi 2/2. /Nowotwór nacieka torebki zajętych węzłów chłonnych/.
                4/Prostata - Adenocarcinoma G2 prostate,IV wg Gleasona. 5/Pęcherzyki nasienne -
                Infiltratiocarcinomatosa vesicae seminales focalis. Dzięki za zainteresowanie .
                • Gość: urolog Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:30
                  Gość portalu: Chris napisał(a):

> Operacja była końcem października 2003r. , przed operacja - wrzesień PSA było
                  > 9, a tuz przed operacją PSA było 14,6
                  Czyli nieźle...

>a teraz po operacji i naswietlaniach PSA
                  > wynosiło poniżej 0.
                  No i bardzo dobrze

>Badanie HIST-PAT:I.b.12452-
                  > 59/03: 1/Tkanka tłuszczowa lewego dołu zasłonowego-Lymphonodulitis
                  chr.reactiva
                  >
                  > regionalis 1/1. 2/Tkanka tłuszczowa ok. prawego dołu zasłonowego - Tela
                  adiposa
                  >
                  > sine npl. 3/Węzełchł. zasłonowy str.lewa - Adenocarcinoma metastaticum
                  > lymphonodi 2/2. /Nowotwór nacieka torebki zajętych węzłów chłonnych/.
                  > 4/Prostata - Adenocarcinoma G2 prostate,IV wg Gleasona. 5/Pęcherzyki
                  nasienne -
                  >
                  > Infiltratiocarcinomatosa vesicae seminales focalis.
                  Niestety, tutaj juz nie jest tak dobrze. Zmiana zaawansowana lokalnie, sądzę że
                  należałoby to nieco inaczej rozwiązać....
                  W związku z tym jeszcze jedno pytanie:
                  czy wykonano tomografię komputerową i scyntygrafię kości przed zabiegiem?
                  Jeśli tak, to jakie były wyniki????????
                  • Gość: Chris Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 21:39
                    Tomografię robiono dopiero przy planowaniu naswietlań, natomiast badania
                    izotopowe kości robiono dzień przed operacją i wynik był dobry tzn. kości nie
                    były zajęte nowotworem. Czy te informacje mogą w czymś pomóc .? Będę wdzięczny.
                    Obecnie jestem troche słaby i szybko sie meczę , piję sok z buraków i pokrzywy
                    oraz łykam Iskial , chyba mi to troche pomaga. Co o tym sądzisz?
                  • Gość: Chris do urologa Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 22:06
                    Czekam na informacje od Pana, podałem informacje o które Pan prosił. Pozdrawiam
                    • Gość: Chris do urologa Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 19:59
                      Czekam na informacje od Pana, podałem informacje o które Pan prosił. Pozdrawia
                      > m
                    • Gość: Chris do urologa Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 21:22
                      oraz łykam Iskial , chyba mi to troche pomaga. Czy dobrze robię ?

• Gość: Chris do urologa Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:53
                        oraz łykam Iskial , chyba mi to troche pomaga. Czy dobrze robię ?

• Gość: urolog Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:05
                          > izotopowe kości robiono dzień przed operacją i wynik był dobry tzn. kości nie
                          > były zajęte nowotworem. Czy te informacje mogą w czymś pomóc .?

Trudno cokolwiek napisać, gdyż i tak nie zmieni to sytuacji..
                          Nie rozumiem tylko, dlaczego nie wykonano TK przed zabiegiem??????
                          Prawdopodobnie wykazałoby ono nieoperacyjność nowotworu z powodu przerzutów do
                          wężłów lokalnych.
                          Byc może lepsza byłaby radioterapia???
                          Ale to sa tylko rozważania na odległość. Aby cokolwiek więcej powiuedzieć,
                          należy byc na miejscu, mieć osobisty kontakt z pacjentem, znac jego sytuacje i
                          miec do dyspozycji wszystkie wyniki badań, ew. możliwośc wykonania niezbędnych
                          badań dodatkowych.
                          co do picia buraków i innego rodzaju podobnyuch praktyk, to nic nie powiem bo
                          nie mam doświadczenia.
                          • Gość: Chris do urologa Re: efekty DIPHERELINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:52
                            Dzięki za odpowiedź. W obecnej chwili staram sie wracac do zdrowia poprzez
                            intensywne ćwiczenia: rower , hantle 5kg, duzo gimnastyki. Niestety pobolewają
                            mnie okolice stawów biodrowych i krzyża , ale to chyba po naswietlaniu.
                            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka