Dodaj do ulubionych

Ból martwego zęba

IP: 212.244.78.* 17.05.04, 16:07
Pół roku temu dentysta leczył mi kanałowo zęba pomimo dokladnego wykonania
zadania - ząb do dnia dzisiejszego mnie boli. Brałam już dwie serie
antybiotyków, sprawdzane były zęby sąsiadujące. Bóle pojawiają się w nocy,
oraz przy jedzeniu zimnych lub ciepłych posiłków. Może ktoś zna tego
przyczynę- bo ja juz nie mam siły
Obserwuj wątek
    • vecka Re: Ból martwego zęba 17.05.04, 16:20
      Witaj,

mam to samo, ale u mnie to po plukaniu zatok, tzn. po punkcji zatok..
      Zab jest niby martwy, a jak zjem loda np. albo cos goracego znowu, to tak mnie
      boli szczeka po tej stronie, ze az czuje ten caly korzen pod oko i do nosa...
      Bol masakryczny, w nocy wielokrotnie nie spalam...
      Propnuje doraznie cwiczenie wizualizacyjne, ktore opisalam w poscie "bezsilnej"
      o bolu barkow, podaje linka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=12692927
      MNie to cwiczenie pomaga..., ale wiem, ze bol jest potworny i dlugo schodzi...
      Pozdrawiam.
      • Gość: ps Re: Ból martwego zęba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:24
        być może ząb ma jakiś niedoczyszczony kanał, warto wykonać kolejne zdjęcie rtg,
        pozdrawiam
        • Gość: SS Re: Ból martwego zęba IP: *.euron.pl 17.05.04, 16:30
          Najprawdopodobniej jest źle wyczyszczony. Kolejnym razem czyszczenia kanałów nie polecam na znieczuleniu. Wiem, że to cholerny ból, ale przynajmniej dentysta widzi, czy czujemy ból z powodu źle wyszczyszczonego kanały, czy też nie.

Pozdrowienia
          • Gość: cos Re: Ból martwego zęba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 18:24
            ja mam swietnie zrobione, swietnie wyczyszczone (no chyba ze 2 razu ząb
            robiony, bo myslalam, ze z bolu zjade) i co z tego skoro nadal boli, nawet
            teraz polowa twarzy :(
            do dupy z tym wszystkim, nie rozumiem i nikt nie rozumie dlaczego martwy ząb
            moze bolec.
            mialam rtg pantomogram i bylam na chirurgii szczękowej i nic, wszystko wyglada
            na dobrze zrobione (nawet bardzo dobrze jak to okreslili).
            ja mam swoja teorie, ze moze naruszyli jakis nerw i moze dlatego boli.

pozdrowienia i nie jestes niestety sama z tym problemem.
            • Gość: S. Re: Ból martwego zęba IP: *.tvsat364.lodz.pl 17.05.04, 18:40
              Ostatnio miałam to samo,rozmawiałam z ze znajomą,która jest stomatologiem i
              powiedziała,że czasami martwe zęby się "odzywają".Powiedziała,że może reagować
              przy nagryzaniu,jak sie w niego popuka ale nie powinien reagować na zimne i
              gorące.Ząb jest martwy ale reaguje ozębna.Jeżeli długo boli i antybiotyk nie
              pomoże jeszcze raz przelecza się kanały.U mnie na szczęście wystarczyło to,że
              kilka dni nie jadłam na tej stronie gdzie jest ząb i "wyciszył"się,wszystko
              przeszło.Pozdrawiam
      • konti7 Re: Ból martwego zęba 17.05.04, 20:17
        Najczęściej przyczyną tego typu objawów po leczeniu kanałowym jest
        tzw.crack.Tkanki zęba mają strukturę warstwowo-krystaliczną.Pod wpływem
        przenoszonych nacisków może dojść do pęknięcia-rozwarstwienia (mikro lub makro)
        wdłuż przebiegu tzw.linii kalcyfikacyjnych i drażnienia ozębnej różnymi
        bodzcami,mechanicznymi i termicznymi.Z czasem może dojść do powikłań
        bakteryjnych.Microcrack nie jest widoczny na RTG,macrocrack-b.rzadko-
        zaobserwowac je można po otwarciu zęba i wybarwieniu szczelin błękitem
        metylowym.Dlatego też pełna,potwierdzająca diagnoza jest możliwa tylko w
        trakcie zabiegu.Ok.50% cracków kończy się ekstrakcją (przy założeniu,że ząb
        leczy odpowiednio przygotowany i wyposażony specjalista endodonta),nawet po
        zabiegach z zakresu chirurgii endo.

Uprzedzając ewentualne rady: wizualizacja nie spowoduje samoistnego zarośnięcia
        szczeliny.Ani wyrośnięcia nowego zęba.Może,jak np.techniki medytacyjne-pomóc w
        dorażnym opanowaniu bólu,ale nie będzie rozwiązaniem problemu.
        • moniorek1 Re: Ból martwego zęba 17.05.04, 21:55
          Wreszcie jakis ekspert sie wypowiedzial :) Nie mam tego problemu ,ale moja
          przyjacioka ma i zastanawiam sie czy bol w takim zebie minie jesli nalozy sie
          na niego koronke?
          • konti7 Re: Ból martwego zęba 17.05.04, 22:30
            Powikłanie dotyczy "podstawy" zęba,jego częsci korzeniowej,dlatego sama korona
            nie rozwiąże problemu.
            W USA praktycznie każdy ząb okoronowuje się po leczeniu kanałowym-by uniknąć
            cracków.Nie daje to gwarancji nie wystąpienia tego powikłania,tylko znacząco
            zmniejsza prawdopodobieństwo.
            • Gość: ala Re: Ból martwego zęba IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:59
              mam 2 martwe - jeden z korona - siedzi cicho
              ten drugi bez - reaguje na zimno oraz boli gdy troche wiecej/silniej cos gryze
              byl leczony bez znieczulenia, bo juz wtedy byl martwy
              na zdjeciu - wypelnienienie wychodzi ponad kanal

• Gość: Halina Re: Ból martwego zęba IP: *.ip-pluggen.com 18.05.04, 17:16
                W lutym mialam dolna szostke leczona kanalowo u swietnego dentysty.
                Na to dal porcelanowa koronke ze zlotym sztyftem. Zab ten odczuwalam na
                poczatku. Teraz tylko jesli ugryze np chleb z ziarnkiem zboza, ktore mocno
                nacisnie na zab.
                A zabawna historia:
                do dentysty poszlam, bo bolala mnie GORNA PIATKA.
                Okazalo sie ze nic w niej nie bylo, natomiast trzeba bylo leczyc kanalowo
                dolna szostke!
                A wlasciwie po co leczy sie KANALOWO, moze ktos mi odpowie?
                W tym zebie mialam mase plomb i ubytek przy samym dziasle. Infekcji i bolu nie
                mialam. Dlaczego wiec leczenie kanalowe?
    • konti7 Re: Ból martwego zęba 18.05.04, 00:00
      Trudno coś powiedzieć bez pełniejszego obrazu,bo to juz konkretny ząb.Zależy od
      czasu,który upłynął od leczenia,stanu przed i jeszcze paru drobiazgów.Ale
      raczej powinno sie chyba spróbowac resekcji wierzchołka + wstecznego
      dopełnienia kanału.Ale to tylko podpowiedz,nie rada-za mało wiem.
    • Gość: ret Re: Ból martwego zęba IP: *.acn.waw.pl 18.05.04, 13:38
      Mnie też boli i to od 4 lat. chodzę do dentysty co pół roku, nzakażdym razme
      ostatnio do innego i każdego proszę o sprawdzenie tego zęba. Miałam zrobionych
      już kilka rtg, wszystkie badania wypadają pomyślnie.
      A dentyśmi mi mówią, że niestety czasem może tak być, że boli, nawet jak martwy
      i nic się nie dzieje. Zacznij używać pasty dla zębów wrażliwych (polecam
      zielonąElmex) mi przyniosło ulgę.
      Ale najpierw faktycznie zrób sobie dla pewnośći zdjęcie rtg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka