Dodaj do ulubionych

slonecznik

28.07.11, 11:51
Próbuję się odchudzać zmieniam nawyki żywieniowe. Zjadam dużo ziaren słonecznika tzn dziennie jedna paczkę 150 gram, w ramach zagłuszania głodu podjadam słonecznik. Mam pytanie czy nie przesadzam z ilością tego słonecznika ( np. z wit E w nim zawartą ?)
Obserwuj wątek
    • dierra Re: slonecznik 28.07.11, 13:10
      mie11 napisała:

> Próbuję się odchudzać zmieniam nawyki żywieniowe. Zjadam dużo ziaren słonecznik
      > a tzn dziennie jedna paczkę 150 gram, w ramach zagłuszania głodu podjadam słone
      > cznik. Mam pytanie czy nie przesadzam z ilością tego słonecznika ( np. z wit E
      > w nim zawartą ?)

100 gram słonecznika ma ponad 500 kalorii !!! Czy przy próbach odchudzania to dobry wybór?
      • dierra Re: slonecznik 28.07.11, 13:11
        Oczywiście słonecznik jest bardzo zdrowy i ma wiele dobrego ale nie w takich ilościach
    • tehuana Re: slonecznik 28.07.11, 22:25
      Ja bym sie oczywiscie tak slonecznika nie obawiala. Organizm nie przyswja wszystkiego. Wiekszosc takich pestek stymuluje wyproznianie sie.
      Lepiej chyba jedna nie dopuszczac do sytuacji glodu, a jesli juz to podjadac surowe warzywa.
    • hydraulikzkrakowa Słonecznik 05.08.11, 11:51
      Słonecznik dobry jest. Można go jeść dużo.
      Pamiętaj, przestań jeść mięso :)
      • joanna.roskowicz-banaszynska Re: Słonecznik 22.08.11, 16:09
        Witam
        Zdecydowanie jest to za dużo. Ziarna słonecznika są szalenie zdrowe, ale nie należy spożywać ich w tak dużych ilościach. Powinno się je ograniczyć, a dzienna ilość nie powinna przekraczać 50g. Jedząc tak dużo ziaren słonecznika dzienna norma na tą witaminę E jest przekroczona dwukrotnie, pamiętajmy więcej nie znaczy zdrowiej. Przy diecie odchudzającej należy kontrolować ilość spożywanych orzechów, bakalii, gdyż są one bardzo kaloryczne. Zdecydowanie lepiej wybierać warzywa, które możemy jeść w dużych ilościach.

Pozdrawiam
        Doradca żywieniowy SetPoint

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka