Dodaj do ulubionych

angina dziecka

06.08.11, 13:11
Witam,
Mam syna który ma 22 miesiące i wazy 15kg,
od poniesziałku wieczora ma gorączke, we wtorek poszliśmy do lekarza i przepisła antybiotyk,ale niestety wymiotował nim więc w środe poszlismydo lekarza i ma antybiotyk ospamox 250mg/5ml i bierze 2 x 5ml.
Syn ma dalej gorączkę juz mniejszą i nie trzeba tak często dawać leków na gorączkę.
Dzwoniłem do lekarza ipowiedział że może gorączka byc przez 3-4 dni od podania lekarstwa.
wydaje mi się że dawka antybiotyku jest za mała, wg ulotki 40-60mg/kg na dobę.
przy założeniu 60mg x 15 kg=900 mg a on bierze 500 mg.
Prosze o radę
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: angina dziecka 07.08.11, 00:24
      diter4 napisał:

> Witam,
      > Mam syna który ma 22 miesiące i wazy 15kg,
      > od poniesziałku wieczora ma gorączke, we wtorek poszliśmy do lekarza i przepis
      > ła antybiotyk,ale niestety wymiotował nim więc w środe poszlismydo lekarza i ma
      > antybiotyk ospamox 250mg/5ml i bierze 2 x 5ml.
      > Syn ma dalej gorączkę juz mniejszą i nie trzeba tak często dawać leków na gorąc
      > zkę.
      > Dzwoniłem do lekarza ipowiedział że może gorączka byc przez 3-4 dni od podania
      > lekarstwa.
      > wydaje mi się że dawka antybiotyku jest za mała, wg ulotki 40-60mg/kg na dobę.
      > przy założeniu 60mg x 15 kg=900 mg a on bierze 500 mg.
      > Prosze o radę

Przepisana dawka jest prawidlowa, wszak Twoje dziecko wazy mniej niz 20kg.
      Natomiast nie rozumiem dlaczego jest z miejsca faszerowane antybiotykiem ?
      Z powodu goraczki? Jak wysokiej?

Ospamox (Amoxicillin)

Ear, nose, and throat infections caused by streptococci, pneumococci, non-penicillinase-producing staphylococci, and H. influenzae; GU infections caused by Escherichia coli, Proteus mirabilis, and Streptococcus faecalis; skin and soft-tissue infections caused by streptococci, susceptible staphylococci, and E. coli

Adults and children weighing more than 20 kg (44 lb): 500 mg P.O. q 12 hours or 250 mg P.O. q 8 hours

Children weighing less than 20 kg (44 lb): 45 mg/kg/day P.O. in divided doses q 12 hours or 20 to 40 mg/kg P.O. in divided doses q 8 hours

medical-dictionary.thefreedictionary.com/Ospamox
      • 25augustyna Re: angina dziecka 07.08.11, 12:14
        dawka odpowiednia, ale może " nie idzie" na ten antybiotyk. Jaka duża gorączka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka