30.08.11, 21:59
Rok temu mialam artroskropie kolana lewego. Ostatnio zaczyna bolec kolano na nowo i nie czuje roznicy ze mialam zabieg. Nie wiem co robic. Do lekarza za dlugo na wizyte sie czeka. Okolo 3 miesiace
Obserwuj wątek
    • koki333 Re: kolano 01.09.11, 09:18
      na pewno da sie wczesniej do lekarza. sprawdzalas prywatnych_
      • fajny.hahaha7 Re: kolano 01.09.11, 13:37
        koki333 napisała:

> na pewno da sie wczesniej do lekarza. sprawdzalas prywatnych_

Ja musze isc do tego ortopedy co mi zabie robil bo inni to mnie odsylaja do niego a wlasnie do niego jest sie bardzo trudno dostac :/
        • muszu155 Re: kolano 01.09.11, 15:56
          Jak trudno, bierzesz skierowanie, czekasz na swoją kolej i idziesz, ewentualnie jak dlugi termin to kupujesz jakiś alkohol dla pani w rejestracji zeby cie wcisnęła jak miejsce sięzwolni wcześniej i tyle, to jest Polsksa. A ajk nie to płać.
    • mbienius Re: kolano 01.09.11, 21:53
      Tak to już niestety jest z tymi kolanami. Jak jeden raz uszkodzisz porządnie, to potem masz problemy przez całe życie, mimo leczenia.
      • fajny.hahaha7 Re: kolano 02.09.11, 11:44
        mbienius napisała:

> Tak to już niestety jest z tymi kolanami. Jak jeden raz uszkodzisz porządnie, t
        > o potem masz problemy przez całe życie, mimo leczenia.

Zgadzam się z tym. Mi tylko jakaś narośl wyrosła, którą ortopeda nazwał "przerośniętym fałdem maziówki przyśrodkowej" i dlatego w szpitalu musiałam mieć artroskropie rok temu. Od tamtego czasu nie jeździłam rowerem i tylko jak zaczęłam na nim jeździć i trochę biegać to na nowo takie same bóle mi się zaczynają
        • mbienius Re: kolano 02.09.11, 12:11
          A powiedz mi, czujesz jakieś jakby zwiększone ciśnienie w tym kolanie? Czujesz opór przy zginaniu, masz opuchliznę czy coś?
          • mbienius Re: kolano 02.09.11, 12:13
            oo albo strzykanie. Czujesz mechaniczny opór, jakby coś Ci o coś tarło? Albo czujesz jakbyś miała zmniejszoną ilość płynu w kolanie?
            • fajny.hahaha7 Re: kolano 02.09.11, 14:47
              mbienius napisała:

> oo albo strzykanie. Czujesz mechaniczny opór, jakby coś Ci o coś tarło? Albo c
              > zujesz jakbyś miała zmniejszoną ilość płynu w kolanie?

To znaczy jak mam robić przysiady to mi coś przeskakuje w kolanie. Jak klękam to nie umiem za długo wytrzymać bo czuję jakby mi się coś rozciągało. Tak samo miałam przed artroskopią. ale zaczyna na nowo boleć a po tym zabiegu minął rok i powinno być wszystko ok, a nie jest. Tylko jest taka różnica, że nie mam bólu jak siedzę ze zgiętymi nogami. Miałam już dwa razy rehabilitację (laser, magnetoterapia, krioterapia) i brałam dużo leków co mi zapisywano.
              • bab111 Re: kolano 02.09.11, 15:12
                a co z twoja waga? nie masz nadwagi?
                • fajny.hahaha7 Re: kolano 02.09.11, 21:26
                  bab111 napisała:

> a co z twoja waga? nie masz nadwagi?

Nie. Moja waga jest w normie. Mam 176cm i 66 kg

• cccykoria Re: kolano 14.09.11, 07:07
                fajny.hahaha7 napisała:

> mbienius napisała:
                >
                > > oo albo strzykanie. Czujesz mechaniczny opór, jakby coś Ci o coś tarło?
                > Albo c
                > > zujesz jakbyś miała zmniejszoną ilość płynu w kolanie?
                >
                >
                > To znaczy jak mam robić przysiady to mi coś przeskakuje w kolanie. Jak klękam t
                > o nie umiem za długo wytrzymać bo czuję jakby mi się coś rozciągało.

to może sugerować uszkodzoną łąkotkę (przeskakuje w kolanie)

Tak samo m
                > iałam przed artroskopią. ale zaczyna na nowo boleć a po tym zabiegu minął rok i
                > powinno być wszystko ok, a nie jest.
                Tylko jest taka różnica, że nie mam bólu
                > jak siedzę ze zgiętymi nogami. Miałam już dwa razy rehabilitację (laser, magnet
                > oterapia, krioterapia) i brałam dużo leków co mi zapisywano.

dr się nie wysilił z tą "rehabilitacją" :)

prywatnie usg(opis dołączony ) i wizyta u innego dr, łaski nie robi....
    • fajny.hahaha7 Re: kolano 11.09.11, 22:09
      Ostatnio nawet. To znaczy dzisiaj rano patrzę, a kolano mi spuchło. Boli nieco przy chodzeniu. A najbardziej jak zginam i prostuję nogę
      • eneasz456 Re: kolano 12.09.11, 12:52
        Idź do lekarza, nie czekaj na bezpłatną wizytę tylko się wybierz prywtnie. Nie ma na co czekać, przecież przez 3 miesiące to możesz się nabawić takich komplikacji, że później przez pół życia tego nie wyleczysz. Już widzę minę moje ortopedy, który dowiaduje się że czekałem nie wiadomo le na wizytę (dr Więcku dobrze, że postawiłeś mnie do pionu!). Przecież będziesz się męczył, a z dania na dzień to raczej samo nie przejdzie.
        • dreszowska.ol Re: kolano 13.09.11, 12:07
          Zdecydowanie popieram, nie można czekać aż tak długo na wizytę. To są poważne sprawy, przecież zdrowie ma się tylko jedno.
          • eneasz456 Re: kolano 19.09.11, 12:22
            No czekać można ewentualnie jak nie ma się totalnie kasy na wizyty prywatne, wtedy wyjścia nie ma. W innej sytuacji należy od razu wybrać się do lekarza, tym bardziej, że wszystko co wiązane z kośćmi i kręgosłupem jest bardzo ważne dla naszego organizmu.
            • spector1 Re: kolano 19.09.11, 20:14
              eneasz456 napisał:

> No czekać można ewentualnie jak nie ma się totalnie kasy na wizyty prywatne, wt
              > edy wyjścia nie ma. W innej sytuacji należy od razu wybrać się do lekarza, tym
              > bardziej, że wszystko co wiązane z kośćmi i kręgosłupem jest bardzo ważne dla n
              > aszego organizmu.

Nie strasz na wyrost.
              Lepiej troche poczekac niz wpasc w rece konowala -ortopedy.

Po przeczytaniu komentarzy pacjentow dr.Wiecka , ktorego tak zachwalasz
              mozna przypuszczac,ze komentarze pacjentow nie sa wiarygodne. Wszystkie pisane w podobnym stylu ,brak konkretow - same ogolniki.
              www.znanylekarz.pl/rafal-wiecek/ortopeda/krakow/
              Wiarygodny komentarz zawiera czesto szczegolowy opis dot. ciezszej kontuzji i leczenia.
              Napisany jest prostym jezykiem , czesto b. nieporadnym pod wzgledem terminologii
              medycznej. Poniewaz z takich prostych opisow wylania sie spojny obraz
              konkretnego przypadku dlatego uznac mozna go za wiarygodny.
              Nie mozna znalezc nawet jednego takiego opisu na stronie oceny dr.Wiecka.
              Czy dr Wiecek jest dobrym ortopeda? Nie wiadomo. Nalezalo by przeprowadzic niezalezne
              sledztwo.

Spector
              • eneasz456 Re: kolano 20.09.11, 11:38
                Nie chodziło mi o straszenie, chociaż może masz rację, że tak to zabrzmiało. Przeprowadzenie śledztwa byłoby ciekawym sposobem weryfikacji hehe. Ogólnie to wydaje mi się, że osoba która nie zna się jakoś specjalnie na medycynie nie napisze komentarza z uwzględnianiem szczegółowej terminologii w połączeniu z prostym językiem (to trochę się wyklucza), no ale mogę się mylić. No ale nie jesteśmy tutaj od weryfikowania opinii (możemy się z nimi co najwyżej zgadzać lub nie), to akurat jest sprawa administratora portalu, bo to on jest za to odpowiedzialny i może mieć nieprzespane noce za złe wykonanie pracy ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka