24.09.11, 12:09
Hej!
Mam pytanie do Forumowiczów, czy ktoś z Was miał "przyjemność" mieć robione badanie USG gałki ocznej?

Moim problemem jest to, że mam straszne odruchy obronne i nienawidzę, jak mi ktoś coś wkłada (bez skojarzeń =P) w różne miejsca i jeszcze na dodatek to boli :(

Moje pytanie brzmi: gdzie przy USG oka "jeżdżą" aparatem - po skroni i okolicach, czy może po oku, ale zamkniętym? Jak to wygląda? Bo jeśli dają znieczulenie i jeżdżą aparatek po otwartym oku, to chyba stamtąd ucieknę :P

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tigerness Re: USG oka 24.09.11, 13:14
      Po pierwsze USG oka nie jest wykonywane dla "przyjemności", tylko z "konieczności" - widocznie były wskazania do badania, na podstawie których lekarz skierował Ciebie na to badanie.

Po drugie jest to badanie szybkie, bezbolesne, w żaden sposób nie obciążające pacjenta. Oczy w trakcie badania są zamknięte a lekarz przesuwa po oczodołach specjalnie do tego badania przystosowaną głowicą ultradźwiękową.

Reasumując - nikt Tobie nie będzie "wsadzał" głowicy do oka, nic nie będzie bolało i nikt nie będzie "jeździł" czymkolwiek" po Twojej skroni i "okolicach", z wyjątkiem zamkniętych gałek ocznych, oczodołów.
      • cyberspawn Re: USG oka 24.09.11, 13:19
        Wielkie dzięki za odpowiedź :)
        Oczywiście, jeśli chodzi o badanie, to (szczerze mówiąc) po części na moje życzenie zostałem skierowany. Jestem grafikiem komputerowym i mam fioła na punkcie jakichkolwiek problemów z oczami. Ostatnio zacząłem widzieć jakieś błyski, głownie po wielogodzinnej pracy i połączone z bólem głowy. Okulista stwierdził, że na 99% jest to przyczyna neurologiczna, zmęczenie itp., ale na wszelki wypadek należałoby wykluczyć odklejenie siatkówki.
        Ja z badaniami tak niestety mam od dziecka -jak byłem mały, to żadnemu lekarzowi nie udało się włożyć mi patyczka do ust :P

Tak czy inaczej wielkie dzięki za odpowiedź, w takim układzie spokojnie udam się na badanie.

pozdrawiam
        • osmanthus Re: USG oka 24.09.11, 13:28
          Do obejrzenia
          demonstracja badania (od ca 2'24")

www.youtube.com/watch?v=nYLDKJfHlSU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka