Dodaj do ulubionych

Wynik Badania, proszę o pomoc.

22.10.11, 11:47
Moim zdaniem wszystko prawdopodobnie w normie oprócz jednego zdania. Zdanie chciałbym aby ktoś zinterpretował. Osoba która się na tym zna. Bardzo proszę o pomoc.

Rtg przewodu pokarmowego z kontrastem

Zdanie: Opuszka dwunastnicy nieco zniekształcona i niesymetryczna w stosunku do odźwiernika.
Obserwuj wątek
    • tigerness Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 22.10.11, 14:37
      A czy była wykonywana wcześniej gastrofiberoskopia?
      Pytam się, gdyż badanie rtg przewodu pokarmowego dzięki zastosowanemu kontrastowi pozwala uwidocznić zwłaszcza zmiany anatomiczne przełyku, żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego.
      Niestety z badania nie można dowiedzieć się o morfologii błony sluzowej, która doskonale widoczna jest podczas gastrofiberoskopii, czyli np. nie można dowiedzieć się z Twojego rtg czy na błonie śluzowej opuszki dwunastnicy nie wytworzyła się np. jakaś nadżerka.
      • rege1231 Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 22.10.11, 15:37
        Miałem wykonywaną gastroskopie lecz nie gastrofiberoskopia. W listopadzie mam wykonać gastroskopie ponownie lecz zupełnie w innym szpitalu. Dodam że wyniki z krwi mojej morfologii ok, wyniki tarczycowe ok, ob ok. Przyjmowałem B12 kwas foliowy i b6 i carboxylaze bo mi sie spadło z organizmu B12 i kwas foliowy ponizej normy. Po zastzykach jest ok-wyniki. Byłem u lekarza i powiedział ze mam wyniki z krwi ok a mnostwo ich miałem wykonywanych. Nie ma sie czego zaczepic- tak powiedział.

Mam objawy ze strony gastrologicznej uwazam gdyż czuje np. ucisk, zblokowanie w brzuchu ktory mnie meczy a nie moge go zlokalizowac. Do tego dochodza jeszcze objawy....

:(

Opuszka dwunastnicy nieco zniekształcona i niesymetryczna w stosunku do odźwiernika.
        • osmanthus Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 22.10.11, 22:12

rege1231 napisał:

> Miałem wykonywaną gastroskopie lecz nie gastrofiberoskopia. W listopadzie mam w
          > ykonać gastroskopie ponownie lecz zupełnie w innym szpitalu

gastroskopia = gastrofiberoskopia
          • rege1231 Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 23.10.11, 11:50
            Chciałbym się zapytać czy zdanie dotyczące wyniku badania można coś stwierdzić??? Czy to może być przyczyną objawów? Mam szukać pomocy u gastrologa?

Rtg przewodu pokarmowego z kontrastem

Zdanie: Opuszka dwunastnicy nieco zniekształcona i niesymetryczna w stosunku do odźwiernika.
            • tigerness Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 23.10.11, 14:20
              Pytasz się, czy masz szukać pomocy u gastrologa? Uważam, że tak, skoro jak piszesz: „Mam objawy ze strony gastrologicznej uwazam gdyż czuje np. ucisk, zblokowanie w brzuchu ktory mnie meczy a nie moge go zlokalizowac.”

Pozostaje dla mnie zagadką kilka spraw: z Twojej wcześniejszej wypowiedzi wynika, że miałeś kiedyś wykonywaną gastroskopię/gastrofiberoskopię w szpitalu, ale nic na temat wyniku badania nie napisałeś.
              Napisałeś za to, iż „przyjmowałem B12 kwas foliowy i b6 i carboxylaze bo mi sie spadło z organizmu B12 i kwas foliowy ponizej normy. Po zastzykach jest ok.” – czyli byłeś leczony szpitalnie na coś innego zapewne i zostałeś skierowany przez lekarza z jakiejś poradni przyszpitalnej (który być może skierował Ciebie najpierw na rtg z kontrastem) na kolejną gastroskopię w innym szpitalu w listopadzie.

Najpierw może poczekaj na wynik tej kolejnej gastroskopii i wraz z opisem zwrócisz się do lekarza, pod którego opieką aktualnie znajdujesz się. Samo badanie rtg nie powie Tobie co dzieje się z opuszką w kontekście stanu jej śluzówki – tak jak wcześniej napisałam.
              • rege1231 Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 23.10.11, 17:42
                Miałem wykonywaną gastroskopie w 2010r. w lato. Dostałem skierowanie od rodzinnego. Wyszła chyba w porzadku. Pokazałem lekarce (kadriolog i specilasta chorob wew.) ktora mnie prowadzi. Ona mi badała krew piozm B12 itd. Sam ostatnio poprosiłem zeby Pani lekarz mi wydała skierowanie na rtg. bo mnie mecza objawy.

Jeżeli chodzi o gastoskopie, (chyba 2 listopada mam badanie) to byłem w poradni gastrologcznej i lekarzmi zalecił badanie usg brzucha i gastroskopie i badanie kału. To zupełnie inny lekarz.
                Doszukuje sie przczyny. :(

Dodam że miałem operowany pień trzewny(tetnica) w 2010r. w listopadzie ktory był prawdopodobnie zwezony(teraz jest drozny)lecz objawy dalej pozotały.
                • rege1231 Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 24.10.11, 16:44
                  Miałem wykonywaną gastroskopie w 2010r. w lato. Dostałem skierowanie od rodzinnego. Wyszła chyba w porzadku. Pokazałem lekarce (kadriolog i specilasta chorob wew.) ktora mnie prowadzi. Ona mi badała krew piozm B12 itd. Sam ostatnio poprosiłem zeby Pani lekarz mi wydała skierowanie na rtg. bo mnie mecza objawy.

Jeżeli chodzi o gastoskopie, (chyba 2 listopada mam badanie) to byłem w poradni gastrologcznej i lekarzmi zalecił badanie usg brzucha i gastroskopie i badanie kału. To zupełnie inny lekarz.
                  Doszukuje sie przczyny. :(

Dodam że miałem operowany pień trzewny(tetnica) w 2010r. w listopadzie ktory był prawdopodobnie zwezony(teraz jest drozny)lecz objawy dalej pozotały.
    • kasiaania20 Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 25.10.11, 08:51
      Wynik twojego badania sugeruje powrzodowe zniekształcenie opuszki dwunastnicy ( czyli był tam kiedyś wrzód,który gojąc się pozaciągał śluzówkę).
      • rege1231 Re: Wynik Badania, proszę o pomoc. 25.10.11, 11:37
        Czyli jest w porządku ?
        • as-68 Wynik gastroskopii. 26.10.11, 22:46
          Witam,
          Czy ktoś może mi pomóc w interpretacji poniższego wyniku gastroskopii?

Przełyk prawidłowy, wpust luźny, błona śluzowa żołądka przekrwiona, układ fałdów prawidłowy, perystaltyka żywa, odźwiernik zniekształcony, śluzówka opuszki XII-cy przekrwiona, część pozaopuszkowa prawidłowa, dno żołądka w inwersji prawidłowe, wpust luźny. Test HP(-)
          6 lat temu pękł mi wrzód na XII-cy i boję się, że historia może się powtórzyć
          Z góry dziękuję za odpowiedzi,
          Pozdrawiam
          • rege1231 Re: Wynik gastroskopii. 31.10.11, 14:23
            Kto może polecić dobrego gastrologa? Najlepiej z województwa podlaskiego, w ostateczności może być Warszawa?
            • rege1231 Zapytanie Helicobacter pylori 07.11.11, 15:07
              Chciałbym się zapytać jeżeli na krwi wychodzi dodatni +5 Helicobacter pylori a rtg przwodu pokarmowego ani gastroskopia nic nie pokazuje na temat wrzodów istniejacych??
              • tigerness Re: Zapytanie Helicobacter pylori 07.11.11, 21:33
                www.czytelniamedyczna.pl/3084,nowe-zasady-leczenia-infekcji-helicobacter-pylori-1.html
                Fragment powyższego artykułu, będący odpowiedzią na Twoje pytanie:

"Zakażenie Hp nie zawsze oznacza chorobę. Pod wieloma względami drobnoustrój ten zachowuje się jak komensal, a nie jak patogen. Świadczy o tym między innymi to, że większość osób zakażonych nie ma żadnych objawów chorobowych i tylko u 10-20% rozwijają się choroby będące wskazaniem do leczenia przeciwbakteryjnego. Podstawową chorobą wywoływaną przez Hp jest zapalenie błony śluzowej żołądka. Od umiejscowienia i rozległości tego zapalenia zależą ostateczne skutki kliniczne infekcji. Dotychczas znamy trzy odrębne fenotypy chorobowe związane z zakażeniem Hp: fenotyp łagodnego zapalenia błony śluzowej żołądka, fenotyp wrzodu dwunastnicy i fenotyp raka żołądka. Najczęściej mamy do czynienia z fenotypem pierwszym, czyli „prostym” zapaleniem błony śluzowej żołądka, które przebiega bez istotnych zmian w wydzielaniu kwasu solnego i nie prowadzi do poważnych konsekwencji chorobowych".
                • rege1231 Re: Zapytanie Helicobacter pylori 09.11.11, 12:09
                  Rozumiem, widzę że Pani ma wiedzę. Czy moglibyśmy zamienić parę zdań np. na gg? Chciałbym popisać może Pani mogłaby mi doradzić. Bo mam kilka pytań ale to jest bardziej na pisanie wiadomości przez gg niż na forum. Jeżeli zgadza się Pani proszę o kontakt na e-maila rege1231@op.pl i ja podam numer gg.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka