Dodaj do ulubionych

Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro...

17.11.11, 14:09
Przychodzi pacjent do lekarza NFZ i mówi: boli mnie głowa, a lekarz na to: zaraz zrobimy odpowiednie badania :)))
Ta sama zabawna historia dotyczy większości chorób i ich objawów.

Innymi słowy: gazeto, nie rozśmieszaj mnie tak, bo mi tętniak pęknie :))
Obserwuj wątek
    • lospatrykos Tętniak 17.11.11, 14:14
      Ojciec jest od dwóch lat sparaliżowany ;(
      • milana2 Re: Tętniak 17.11.11, 14:45
        Przezylam to w zeszlym roku. Jedynym objawem byly dwa tygodnie bolu glowy, podobno, bo niestety ponad miesiac mam wytarty z pamieci. Ale cos zauwazylam. Przedtem mialam ciagle spuchniete oczy. W zamrazarce czekala na mnie zawsze lyzeczka, ktora "okladalam" sobie rano powieki. W sypialni zimnisko, bo spimy okragly rok przy otwartym oknie, a rano oczy spuchniete. Teraz obojetnie jak dlugo spie, powieki idealne!
    • szymizalogowany Przychodzi baba do lekarza i mowi... 17.11.11, 21:13
      "Panie doktorze nie mam piersi"

a lekarz na to:

"ajajaj!"
    • othala76 Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro... 17.11.11, 21:22
      mój kolega z roku zmarł. miał 27 lat, miał potworne bóle głowy ale zlekceważył sprawę a potem było już za późno...
      (*)
    • gazeta_mi_placi Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro... 17.11.11, 23:06
      Artykuł sponsorowany przez Hankę Mostowiak i telewizję Cartoon?
    • elajulia Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 17.11.11, 23:42
      Moja mam miała wylew nie przeżyła - kiedy moja siostra i brat mieli ciągłe bóle głowy, to długo nie czekali na tomografie - na całe szczęście nie było tętniaków
    • frozentime Dziś, żeby zoperować tętniaka mózgu, nie potrzeba 18.11.11, 11:15
      często zdejmować dekielka z czaszki. Robi się to angiograficznie. Metoda jest mało inwazyjna. Leżałem kiedyś w jednej sali z facetem, któremu pękł tętniak, jak był na robotach w Anglii. Zrobili mu operację, wprowadzając sondę przez tętnicę udową i załatali tętniaka w mózgu. W Polsce też wykonuje się angiografię, sam miałem, chociaż z zupełnie innego powodu, ale dzięki temu wiem, że przed 3 laty nie miałem tętniaka.
      • milana2 Re: Dziś, żeby zoperować tętniaka mózgu, nie potr 18.11.11, 13:12
        Dokladnie tak bylo u mnie. Wchodzili mi przez tetnice udowa. Chociaz "dziurek" mialam wiecej. W kregoslupie, na czole przy grzywce i na barku. Operacja trwala 5 godzin! Wszczepili mi jakas plytke tytanowa.
      • mandaryna.1 Re: Dziś, żeby zoperować tętniaka mózgu, nie potr 23.11.11, 11:04
        Mój znajomy tez miał tetniaka,usuniety angiograficznie,pierwsza próba nieudana.50-letni,silny ból głowy natychmiastowa pomoc.Ale nie miał żadnej rehabilitacji,nie jest juz tym samym człowiekiem,jaka się,powoli myśli,nie ma tzw.pamięci krótkiej,zapomina,nerwowy niecierpliwy.A to człowiek był ruchliwy-wf-ista,niepalący,sportowiec.A znam kilka osób ,którzy mieli tętniaka mózgu,leczeni poprzez trepanację czaszki i są w doskonałej formie.Czyli może to lepsza metoda.

frozentime napisał:

> często zdejmować dekielka z czaszki. Robi się to angiograficznie. Metoda jest m
        > ało inwazyjna. Leżałem kiedyś w jednej sali z facetem, któremu pękł tętniak, ja
        > k był na robotach w Anglii. Zrobili mu operację, wprowadzając sondę przez tętni
        > cę udową i załatali tętniaka w mózgu. W Polsce też wykonuje się angiografię, sa
        > m miałem, chociaż z zupełnie innego powodu, ale dzięki temu wiem, że przed 3 la
        > ty nie miałem tętniaka.
      • vasilip Re: Dziś, żeby zoperować tętniaka mózgu, nie potr 04.01.14, 10:25
        Angiografia ( zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101459,11508500,Angiografia.html) to badanie, natomiast zabieg (np. "naprawa tętniaka", też taką techniką jak angiografia) to embolizacja ja to miałem robione.
    • glabella Więcej takich artykułów to więcej nieporozumień 21.11.11, 22:38
      między lekarzami a pacjentami.
      Wymienię kilka jeśli nie błędów to kontrowersji gdzie nie ma jednakowego zdania u lekarzy:
      "Niezależnie od rozmiaru zdecydowana większość tętniaków zachowuje się podobnie: powiększa się, w końcu pęka, doprowadzając do krwawienia..."
      Otóż tętniak to nie bomba tykająca w głowie bo większość tętniaków nie pęka - te 5-10% stwierdza się jako przypadkowe znalezisko podczas pośmiertnej sekcji,
      "Byłoby fantastycznie, gdyby każdy z nas, tak na wszelki wypadek, mógł skontrolować, czy nie ma tętniaka mózgu...Jeśli tętniak jeszcze nie pękł, a jest bardzo mały, ma wrzecionowaty kształt, lekarze czasem decydują, by go nie ruszać. To jednak rzadkie przypadki."
      Otóż nie dobrze by było przebadać profilaktycznie siebie gdyż większość wykrytych w ten sposób tętniaków nie kwalifikowałaby się do leczenia (operuje się przede wszystkim tętniaki które pękły, nie zaleca się operować niepęknięte, przypadkowo wykryte gdyż jest za duże ryzyko powkiłań względem nikłego ryzyka pęknięcia w przyszłości) a taka informacja byłaby powodem dużego stressu przez całe życie.
    • bardu Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 21.11.11, 23:44
      Mój ojciec przeleżał 10 dni na oddziale neurologicznym jednego z ponoć najlepszych szpitali warszawskich, niby robili mu badania, ale angiografii nie zrobili - bo to przecież takie inwazyjne badanie - jak się wyraził lekarz. Miał klasyczne objawy tętniaka, straszne bóle głowy z utratą równowagi i wymiotami. Niczego nie wykryli, na dodatek sugerowali, że ojciec lubi sobie poleżeć w szpitalu i udaje chorobę. Nie przeżył.
    • dr_pitcher Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro... 22.11.11, 00:10
      Wierutne bzdury - tetniaki sa (by byly juz 20 lat temu) do wykrycia metodami nieinwazyjnymi. Problem polega na ty,ze wiekszosc z nich nie peka, a rzadko sie zdarza by znajdowaly sie w miejscu, w ktorym operacja bylaby bezpieczna
      • ggierlik Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 04.07.12, 00:05
        Ale przecież nie trzeba operować. Są małoinwazyjne metody: tetniak-mozgu.com/neuroradiologia-zabiegowa.html
        • glabella Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 06.07.12, 10:31
          ggierlik napisał(a):
          > Ale przecież nie trzeba operować. Są małoinwazyjne metody: tetniak-mozgu.com/neuroradiologia-zabiegowa.html
          Wszystko ładnie na papierku jest napisane, ale to niestety rzeczywistości nie zaklnie. Życzę wszystkiego dobrego w razie małoinwazyjnej metody, ale w każdej metodzie są zgony i powikłania.
          • grazkavita Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 06.07.12, 11:36
            Odpowiednia dieta i styl życia może zapobiec chorobie.Dbajmy o to żeby mieć odpowiednią wagę i ciśnienie, a takze w odpowiedniej ilości i proporcjach cholesterol dobry i zły we krwi.....To zapobieganie jest długotrwałe, ale na dobry styl życia nigdy nie jest za późno....
      • ggierlik Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 15.07.12, 22:57
        Operacje nie są już konieczne.

Teraz są takie cuda jak neuroradiologia zabiegowa (tetniak-mozgu.com/
        • rura001 Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 19.07.12, 22:12
          Mało inwazyjnie że np pozostaje sie rosliną a nie nieżywym?
          Płacą Ci za reklamę tego ośrodka?
          Popracuj parę lat a nabierzesz pokory do medycyny i nowinek...
          • alfa36 Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 06.10.12, 21:25
            Straszne te tętniaki. Znam już 4 kobiety, ktore nie przeżyły. Najstarsza tuż przed 40, dwie w okolicach 25/30, jedna 20 latka. Nie znam osób, ktore przezyły. Najgorsze jest to, ze lekarze, a często i pacjenci , bagatelizują objawy.
            • cleoawake Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 12.10.12, 15:49
              To dosyć skomplikowany temat.
              Objawy u mnie to na dobrą sprawę były tylko silne i długotrwałe bóle głowy. Lekarze twierdzili na zmianę, że to migreny, nerwobóle, bóle spowodowane napięciem mięśni a nawet pogodą. Uparłam się iść do neurologa i nic nie stwierdził a badań nie chciał zlecić.
              Najlepszym sposobem na wykrycie, jak dla mnie, to tomografia z kontrastem albo rezonans. Najbardziej inwazyjny jest w tych metodach kontrast.
              Jestem po trepanacji i założeniu klipsa, lekarze zorientowali się co mi jest, dopiero jak tętniak pękł. Teraz co roku mam robioną tomografię z kontrastem i czekam na embolizację (nieinwazyjny zabieg) drugiego tętniaka, jak na razie jest za mały, żeby cokolwiek zrobili.
              Dodam tylko, że neurolodzy dużo mówili o tym, że jest to dziedziczne. Mój dziadek zmarł na wylew po pięciu zawałach... Lekarze od razu kazali przebadać się moim rodzicom i rodzeństwu.
              • majka1923 Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 21.10.12, 12:46
                Też jestem po operacji pękniętego tętniaka teraz czekam na drugą będę miała operowane kolejne dwa.Nie wiedziałam,że mam tętniaki dopóki jeden mi nie pękł,ból głowy był straszny nigdy tego nie zapomnę.
                • cleoawake Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 22.10.12, 14:18
                  Tego nie da się zapomnieć...
            • glabella Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 05.03.14, 18:30
              Nigdy nie bagatelizują, bo objawem pęknięcia tętniaka jest nagły, najsilniejszy ból głowy w życiu; nierzadko z utratą przytomności z wymiotami.
              A niepęknięte tak jak mówiłem lepiej nie ruszać komu życie miłe. Więc lepiej nawet nie wiedzieć że się je ma.
    • majka1923 Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro... 23.10.12, 22:38
      To przykre,ale jesteśmy bezradni wiem coś na ten temat bo sama choruję.
    • andzior82 To spada jak grom z jasnego nieba 04.06.13, 15:32
      Kilka lat temu mojemu tacie pękł tętniak mózgu. Miał to szczęście w nieszczęściu, że w tym czasie był akurat w szpitalu i to na oddziale kardiologicznym, ponieważ stracił przytomność, ustała akcja serca, konieczna była reanimacja. Pięlegniarki na tamtym oddziale jeszcze na pewno pamiętają to całe zdarzenie. Potem długie tygodnie leczenia szpitalnego, nasz codzienny strach o to, by tętniak nie pękł ponownie. Z moją mamą żyłyśy jak na tykającej bombie. Potem operacja, podobno trudna, bo okazało się, że był i drugi tętniak. Nie mowiąc o fatalnych obserwacjach czarnych worków wyjeżdżających po kilka dziennie i użeraniem się z obojętnością pielegniarek traktujących pacjentów jak zło konieczne. Po całym wypadku tata straił zmyśł węchu i bierze leki przecipwdaczkowe. Dostał drugie życie. Mimo, że niewiele pamięta z całego leczenia ( i dobrze) zaczął dbać o zdrowie (moja mama mówi nawet, że do przesady). Ja od tamtego czasu mam zwichrowaną psychikę, nerwicę, panicznie boję się choroby swojej i bliskich. Ciezko jest uwolnić się od strachów przeszłości, mimo, że bywały i piękne chwile, pełne radości, kiedy widzialyśmy jak tata wraca do zdrowia.
      Pozdrawiam wszystkim ,którzy byli w podobnej sytuacji.
      • violutka79 Re: To spada jak grom z jasnego nieba 04.01.14, 01:38
        Dzisiaj mam 34 lata i zwykle czuję się dobrze, chyba, że przychodzi migrena, wtedy życie zamienia się w koszmar. Cierpię na migrenowe bóle głowy od okresu dojrzewania, z wiekiem się nasiliły. 7 lat temu w pracy straciłam przytomność. Potrzebna była reanimacja, zapadłam w śpiączkę. Obudziłam się po kilku dniach na oddziale intensywnej terapii neurologicznej i zupełnie nie wiedziałam gdzie i kim jestem. Okazało się, że pękł mi tętniak i doszło do bardzo rozległego wylewu krwi. Rokowania były beznadziejne. Operował mnie neurochirurg Jarmużek, nigdy nie zapomnę tego nazwiska, dał mi drugie życie, choć jak sam pózniej wspomniał, nie spodziewał się, że przeżyję. Po operacji uczyłam się wszystkiego od nowa. Najtrudniej było z chodzeniem, ale dałam radę. Dziś mam lekki niedowład lewej strony, nie mam węchu i męczą mnie bóle migrenowe ale żyję i cieszę się każdym dniem. Mi się udało jednak wiem, że większość ludzi po pęknięciu tętniaka umiera natychmiast lub w drodze do szpitala. Pozdrawiam rekonwalescentów i ich rodziny.
    • jjanusz89 Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro... 02.08.13, 13:54
      Cytuję : ''Wszystkie dostępne metody diagnostyczne pozwalające ocenić tętniaka naczyń mózgowych są inwazyjne, obciążone sporym ryzykiem wywołania poważnych problemów zdrowotnych. Nie robi się więc ich "tak sobie".''

Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd bo reznonans magnetyczny angio bez kontrastu jest badaniem zupełnie bezinwazyjnym wykorzystującym wykrywanie cząsteczek w ruchu czyli krwi.

Tekst linka

Zrobiłem bez problemu za 450zł badnie dostępne w wielu miejscach.polecam wszystkim
      • glabella Re: Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uch 05.03.14, 18:39
        jjanusz89 napisał(a):

> Cytuję : ''Wszystkie dostępne metody diagnostyczne pozwalające ocenić tętniaka
        > naczyń mózgowych są inwazyjne, obciążone sporym ryzykiem wywołania poważnych pr
        > oblemów zdrowotnych. Nie robi się więc ich "tak sobie".''
        >
        > Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd bo reznonans magnetyczny angio bez kontrastu
        > jest badaniem zupełnie bezinwazyjnym wykorzystującym wykrywanie cząsteczek w r
        > uchu czyli krwi.

Owszem, ale nigdy rezonans ani tomografia nie jest ostatecznym badaniem przed leczeniem (nawet tym pseudonieinwazyjnym - wewnątrznaczyniowym). Zawsze neuroradiolog będzie chciał wykonać angiografię która jest badaniem ostatecznym a która może dać niebezpieczne powikłania.
    • majcik1980 Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchro... 22.01.15, 23:03
      mój syn ma12 lat i ma nieoperacyjnego tetniaka mózgu :( dowiedzielismy sie o tej strasznej chorobie gdy miał9 lat :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka