Dodaj do ulubionych

cos z sercem

25.11.11, 11:29
hej
mam dziwne uczice nierownego bicia serca i zatrzymywania sie serca a potem mocniejszego raz czy dwa bicia serca.a wtedy czuje to nawet w gardle klatce piersiwej . to jest moment przestaje ale po 10 min znow wraca. i tak przez godzine albo caly dzien w odstepach roznych.
nie ma cisnienia wysokiego. ale to dziwne uczicue bo w tym momencie mysle ze moglabym przeciez umrzec albo miec zawal.
pojawilo sie to od okolo 6 mcy temu i z od czasu do czasu powraca.
nie mam cisnienia wysokiego.cholesterolu tez nie. nie pale. rodzice nie maja problemow z sercem.lekarz ogolny mnie posluchal i nie czul nieprawidlowosci. no ale to nie specjalista.
mam 35 lat czy koniecznie do kardiologa?
ktos mial takie objawy i badal sie na to...??
jestem zestresowana to tez nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: cos z sercem 25.11.11, 13:38
      karla31 napisała:

> hej
      > mam dziwne uczice nierownego bicia serca i zatrzymywania sie serca a potem mo
      > cniejszego raz czy dwa bicia serca.a wtedy czuje to nawet w gardle klatce p
      > iersiwej . to jest moment przestaje ale po 10 min znow wraca. i tak przez
      > godzine albo caly dzien w odstepach roznych.
      > nie ma cisnienia wysokiego. ale to dziwne uczicue bo w tym momencie mysle
      > ze moglabym przeciez umrzec albo miec zawal.
      > pojawilo sie to od okolo 6 mcy temu i z od czasu do czasu powraca.
      > nie mam cisnienia wysokiego.cholesterolu tez nie. nie pale. rodzice nie maja pr
      > oblemow z sercem.lekarz ogolny mnie posluchal i nie czul nieprawidlowosc
      > i. no ale to nie specjalista.
      > mam 35 lat czy koniecznie do kardiologa?

Ginekolog może nie pomóc.

S.
    • easyblue Re: cos z sercem 25.11.11, 18:43
      Pewnie arytmia, ale należysz do szczęsciarzy - wiesz o niej:)
      Idź do kardiologa. EKG pewnie nic nie pokaże, przydałby się holter. Ale i on moze nic nie dać. Tak czy siak doc musi Cię przebadać. Mi arytmia dawała w kość w nerwowym okresie. Im szybciej poszukasz pomocy, tym lepiej dla Twojego serca no i Ciebie:) A wysokiego ciśnienia nie musi wcale być przy arytmii, cholesterolu także. Ale nie zaszkodzi morfologia z elektrolitami. Moze masz mało magnezu i stąd ta nerwowość? A przy braku potasu serce też może świrować.
      • karla31 Re: cos z sercem 26.11.11, 00:16
        dziekuje za zainteresowaanie problemem.
        jutro zadzwonie do kardiologa sie umowic.
        a jak sie leczy arytmie? ???????????
        czy taka a rytmia juz zostaje???????
        lekarz zlecil ci tylko mniej stresu czy leki?
        ja mam stresy w pracy i domu ostatnio.
        czy to bardzo niebezpieczne ?????????

magnez odpada:) to wiem. moze potas . no i te elektrolity musialabym tez zrobic
        dzieki
        • rotkaeppchen1 Re: cos z sercem 26.11.11, 13:19
          Przede wszystkim zbadaj tarczyce. Przy niedoczynnosci ale tez przy nadczynnosci to jeden z typowych objawow. Ja tak mialam przez ponad 7 lat, zanim niedoczynnosc na tyle sie poglebila, ze pojawily sie inne objawy i wdrozono suplementacje hormonu. Od tego czasu jest ok.
        • easyblue Re: cos z sercem 26.11.11, 15:40
          Od lekarzy słyszałam, ze arytmii... się nie leczy, bo przyczyna leży poza sercem:) U mnie była to nerwica ale też dodatkowa droga przewodzenia impulsów. W obecnej chwili arytmia łapie mnie bardzo rzadko, sporadycznie. Przez kilka lat brałam beta bloker /który podobno nie powinien mi służyć/. Odstawiłam 3 lata temu w ciąży. Teraz mam coś, co obniza ciśnienie, bo mi się przypałętało coś innego - samoistnie kurczy mi się tętnica przy sercu i mam objawy przedzawałowe/? No fajnie, mam urozmaicenie:)
          W czasie silnej arytmii można stosować masaż tętnicy szyjnej, ale u mnie najlepiej działało zatkanie nosa i zamkniecie ust przy jednoczesnej próbie wypchnięcia powietrza. "Strzela" coś w uszach i najczęściej serce zaczyna bić miarowo. Czasami powtarzałam to kilka razy, by osiągnąć efekt. Aha, można też kilka razy kaszlnąć. Bo chodzi o to, by przepona nacisnęła mocno na serce i by to wskoczyło we właściwy rytm. Przepraszam za niefachowy język:) Takie postępowanie zalecają kardiolodzy, sprawdziłam na sobie i mogę polecić. Spróbuj, może Twoja arytmia trochę się uspokoi.
          Aha, no i pomysł z tarczycą bardzo dobry. Dobrze sprawdzić, ale i TSH, i FT3, i FT4. A potem dobra diagnoza, bo - naprawdę nie wiem dlaczego - większość lekarzy nie potrafi właściwie interpretować wyników tarczycy.

> czy to bardzo niebezpieczne ?????????
          Teoretycznie tak. No ale dziura w zębie także moze zabić - zgorzel to paskudna rzecz. Ale jakos nikt z taka dziurą nie zamawia trumny:) Ja problemy z sercem mam odkąd pamiętam. Tylko nie zdiagnozowane. Póki co mam prawie 40 i jest o niebo lepiej niż 10 lat temu:)
          Najważniejsze to zachować spokój i nie panikować. No i - gdy serce zaczyna swirować - wypróbowac jedną z metod "ustawiania" serca. Sprawdź też potas, bo jego niski poziom powodował u mnie większą skłonnośc do arytmii.
          • karla31 Re: cos z sercem 27.11.11, 23:32
            bardzo dziekuje:) i zycze zdrowka
            potas zbadam no ale tez ta tarczyce .chociaz hormony tarczycy mialam robione jakos z 8 mcy temu
            i bylo ok. moze usg tarczycy robic hm. tez o tym pomyslalam bo ostatnio od jakis 10 dni mam wrazenie czegos w gardle. po prawej stronie gardla jakbylm polknela lekko ostry kawalek chleba i nie przechodzi czuje ciagle to. chyb a to nie ma zwiazku z niedoczynnoscia czy odwrotnie ale ja juz panikuje . znajoma mowila ze to moga byc nerwy i tzn ""klucha" ze stresu ale mnie to bardziej kluje i przeszkadza jak zle przelkniety pokarm niz cos dusi ....okropnosc....
            mialam duzo przesiwtlen zebow i zatok wiec moze jakies cholerstwo sie mi przyplatalo.
            zwariuje..jeszcze raz dzieki
            • rotkaeppchen1 Re: cos z sercem 28.11.11, 18:52
              zrob USG, ft3, ft4 tsh, przeciwciala hashimoto. I napisz jakie wyniki, plus normy. Ta "klucha" w gardle to moze byc tarczyca, nawet bardzo prawdopodobne, ze tak jest.
    • la_malola Re: cos z sercem 28.11.11, 00:05
      ja tak amm i mam ziagnozowana nerwice serca...oraz wrodzona arytmie zastawek ale to jest bardzo mała wada. główna przycyzna moich problemow z serduszkiem jest nerwica serca. mam 23 lata.
    • mimka23 Re: a ja przy okazji mam pytanie:) 29.11.11, 14:49
      Od ponad roku mam właśnie takie cuda z sercem jak opisałaś, bije, nagle jakby przestaje, po czym jest kilka szybkich i bardzo silnych uderzeń jedno za drugim, jakby mi ptak skrzydłami w klatce piersiowej machał. Poszłam z tym do lekarza, osłuchał, stwierdził że ok, wysłał na EKG - wyszło ok, zalecił spożywanie magnezu i potasu. Ale problem jest nadal, rzadziej, ale jest. Zastanawia mnie też tarczyca, tym barzdiej, że na badaniach okresowych do pracy, lekarka zaznaczyła, że jej zdaniem jest powiększona, no i faktycznie, mam jakby z lewej strony wole. Tsh wyszło w normie, ale czy może wyjść w normie mimo problemu? Może powinnam zrobić usg tarczycy?
      • easyblue Re: a ja przy okazji mam pytanie:) 29.11.11, 19:25
        I TSH i FT3 i Ft4 /które powinnas zrobić by zdiagnozować tarczycę/ możesz mieć w normie, a tarczyca będzie poważnie szwankować. Dlatego tak trudno jest ją zdiagnozować, bo lekarze jakimś cudem uważają, że skoro hormony w normie, to tarczyca ok. A tak nie jest.
        Powtórz badania, zrób wszystkie trzy hormony i poszukaj dobrego lekarza. Na dobrą sprawę nie musi być to endokrynolog. Mi świetnie samoistne zapalenie tarczycy zdiagnozował... rodzinny o specjalizacji pediatry:) Zanim trafiłam do specjalisty tarczyca miała się już całkiem nieźle.
        Co do arytmii - lekarz powinien zalecić Ci Holtera, takiego 2-tygodniowego. Wtedy gdy czujesz, ze coś jest nie tak, włączasz urządzenie i się nagrywa.
        • mimka23 Re: a ja przy okazji mam pytanie:) 29.11.11, 19:40
          Aha, czyli samo tsh nie wystarcza. No właśnie tak patrzę na tą moją szyję w lustrze prawie codziennie i widzę że coś się zmieniło w przeciągu roku, szczególnie po lewej stronie właśnie. Tym razem tak łatwo nie odpuszczę i nie dam się zbyć skierowaniem na sprawdzenie tsh. Dziękuję za odpowiedź.
          • fionka21 Re: a ja przy okazji mam pytanie:) 29.11.11, 19:47
            Rodzinny nie może dać skierowania na ft3 i ft4. Trzeba zrobić prywatnie
            • karla31 cos z sercem 30.11.11, 00:38
              no to od serca do tarczycy i zaraz bedzie jeszce gorzej:)..
              dzis jest ok... nawet stres odpuscil jakos.. no to usg tarczycy hormony sprawdze. dzieki.
              a potem kardiolog... mam nadzieje ze wszystko ok ze mna i nie zaczne biegac od lekarza do lekarza konczywszy na szpitalu.!
              pozdrawiam i zycze zdrowka .:)
              • evee1 Re: cos z sercem 01.12.11, 11:04
                Ja mam tak od 20 lat i jeszcze zyje ;-). Czasami sa lepsze okresy, czyli mam takie uderzenia raz czy kilka razy na dzien. Generalnie stres zwieksza czestotliwosc wystepowania tych skurczow dodatkowych, ale nie wiem co powoduje, ze czasem mam ich mniej, a czasem wiecej (bo sa tez takie okresy, ze potrafie miec je srednio raz na 10 sekund i nie moge wtedy spac, bo mnie wybudzaja w nocy). Moze to zaburzenia w gospodarce elektrolitycznej... Kiedys dostalam nawet kroplowke z potasem (bylam w szpitalu z innego powodu), a serducho mi wtedy tak nie wariowalo.
                Mialam robionego Holtera i echo serca, ale kardiolog stwierdzil, ze wszystkow porzadku i "do zobaczenia za 10 lat", wiec narazie zakladam, ze jestem zdrowa :-). A, mam 45 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka