Dodaj do ulubionych

Cieśń nadgarstka

25.01.12, 22:17
Parę lat temu(3-4) zaczęły się u mnie typowe objawy tzn.drętwienie reki w nocy i to mocne,w ciągu dnia też się zdarzało.Dolegliwości(nocne)trwały ok.miesiąca,potem pół roku spokój i tak parę razy.W końcu poszłam do neurologa-cieśn nadgarstka,skierowanie na zabieg.Termin mam za 3tyg. I tu mam pytanie-od roku dolegliwości osłably. Stąd moje pytanie-czy takie schorzenie moze ustapic?Obawiam się zabiegu ale jeżeli zrezygnuję a problem powroci to...
Czy ktoś może miał taki problem,coś moze doradzić?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • monika32.net Re: Cieśń nadgarstka 25.01.12, 22:51
      Cieśń nadgarstka spowodowana jest uciskiem na nerw pośrodkowy, który znajduje się w kanale nadgarstka. Ucisk powoduje, że do tego nerwu dopływa mało krwi, przez co jest on niedożywiony. Uciskamy go, gdy np. kciuk dotyka małego palca tej samej dłoni lub są do siebie często zbliżane np. gdy trzymamy w ręce myszkę od komputera, robimy na drutach, tniemy nożyczkami itp. Cieśń nadgarstka można cofnąć, gdy nerw nie jest zbyt mocno uszkodzony. Nerwy potrafią się odbudować, trzeba im tylko dostarczyć dużo krwi ze składnikami odżywczymi. Powinno się jak najczęściej oddalać kciuki od palców wskazujących np. trzymać płasko dłonie na stole, można stosować masaże ręczne, wibracyjne, ćwiczenia dłoni oraz korzystać z innych zabiegów.
      • jukka4 Re: Cieśń nadgarstka 26.01.12, 21:19
        Dziękuje za wyjasnienie. W opisie z EMG napisano że "obraz przemawia za ciężkim zespołem cieśni nadgarstka"więc nie wiem czy jest jeszcze możliwa "samonaprawa"...Czy cieśń moze być
        "pdarowana" w genach? Jeden brat miał już "robione" obie ręce a drugi ma objawy.Pozdrawiam.
        • monika32.net Re: Cieśń nadgarstka 28.01.12, 10:21
          Cieśnią nadgarstka zagrożone są osoby, które dużo piszą na komputerze :) dodatkowo narażone są te, które np. palą papierosy, spożywają alkohol, chorują na RZS, cukrzycę, niedoczynność tarczycy, mają nadwagę.
          • mia44 Re: Cieśń nadgarstka 09.02.12, 21:46
            Ja miałam cieśń przy lekach antykoncepcyjnych. Wystąpiła po 10 dniach. Dlatego udało się tego szybko pozbyć odstawiając hormony i biorąc odpowiednie leki i maść.
            • sunflower7614 Re: Cieśń nadgarstka 10.02.12, 21:19
              zaawansowana ciesn sie nie cofnie. jak najszybciej zabieg ze by zapobiec dalszej degeneneracji nerwu. sama przeszlam zabiegi(obie rece) i jest ok. a bylo juz tragicznie-dretwienie sztywnosci, uczucie palenia,zaniki wielu miesni w dloniach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka