Dodaj do ulubionych

gruźlica kości

IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 09.06.04, 15:49
Witam.
Jak w temacie podejrzewa sie u mojej mamy gruźlicę kości.Do jakiego lekarza
sie zgłosić, kto to leczy, czym..Nie wiem co robic bylismy u świetnego
specjalisty który wysdał zaświadczenei do szpitala którego nikt nawet nie
chce oglądac, rezonans robiony był prywatnie..kupa ppieniędyz wydana a my
niewiemy co dalej robic....
do tego potrzebna jest operacja oczu mojemu ojcu..wszystko naraz łącznie ze
mną i moim..ślubem, którego juz raczej nie przesuniemy..
ni wiem jak sobi e ztym wsyztskim poradzić
Obserwuj wątek
    • Gość: urolog Re: gruźlica kości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:15
      Gość portalu: załamana:((( napisał(a):

> Witam.
      > Jak w temacie podejrzewa sie u mojej mamy gruźlicę kości.Do jakiego lekarza
      > sie zgłosić, kto to leczy, czym..

Zeby gruźlica została stwierdzona i ostatecznie potwierdzona, niezbędne jest
      wykazanie obecności prątków gruźliczych w miejscu zakazenia, ewentualnie
      charakterystycznych zmian histopatologicznych (ziarniny) w miejscu
      zakażenia.Sądzę, iz pierwszym lekarzem w tym konkretnym wypadku powinien być
      raczej ortopeda. Chociazby po to, aby pobrac wycinki z miejsc podejrzanych i
      zbadać je na obecność prątka (najlepsza byłaby chyba sonda genetyczna)lub
      histopatologicznie. Tylko uzyskanie pozytywnego wyniku poszukiwania prątka
      Mycobacterium tuberculosis daje podstawy do wdrożenia leczenia.
      Niestety, nie orientuję się dokładnie jakie są objawy radiologiczne gruźlicy
      układu kostnego, uważam jednak iż wykonywanie prywatnie rezonansu magnetycznego
      to chyba jednak gruba przesada. Z punktu widzenia jednak swojej specjalnośći,
      stwierdzić muszę iz gruźlica pozapłucna, a szczególnie pewne jej formy
      występują znacznie częściej w naszej populacji niz są rzeczywiście
      rozpoznawalne.
      Z reguły jednak, szanse na wyleczenie gruźlicy zależą przede wszystkim od
      stopnia zniszczenia, jakie choroba poczyniła do momentu rozpoznania. Gruźlica
      jest bowiem chorobą o przebiegu wybitnie niszczącym, kończącym się silnymi
      zmianami destrukcyjno-bliznowatymi. Z reguły są one nieodwracalne, jeżeli nie
      zatrzyma się więc procesu przed zniszczeniem tkanki,później można jedynie
      starać się dokonać pewnych zmian kosmetyczno-restrukturacyjnych i ewentualnej
      następowej rehabilitacji.
      Lepiej jednak podobno chorowac na gruźlicę niż nowotwór kości.......

Nie wiem co robic bylismy u świetnego
      > specjalisty który wysdał zaświadczenei do szpitala którego nikt nawet nie
      > chce oglądac, rezonans robiony był prywatnie..kupa ppieniędyz wydana a my
      > niewiemy co dalej robic....
      > do tego potrzebna jest operacja oczu mojemu ojcu..wszystko naraz łącznie ze
      > mną i moim..ślubem, którego juz raczej nie przesuniemy..
      > ni wiem jak sobi e ztym wsyztskim poradzić
      • Gość: agulha Re: gruźlica kości IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 09.06.04, 22:27
        Zapewne ortopeda, albo ftyzjatra (specjalista od gruźlicy; zwykle jest to
        ftyzjatra-pulmonolog, czyli łączy się tę specjalizację ze spec. w ch. płuc).
        Spróbuj dowiedzieć się czegoś w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie
        (www.igichp.edu.pl/). Zadzwoń na izbę przyjęć albo do którejś poradni i
        żądaj połączenia z kimś kompetentnym (tzn. nie zasięgaj porady pani z centrali
        telefonicznej).
        • Gość: urolog Re: gruźlica kości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:36
          Gość portalu: agulha napisał(a):
          >Zapewne ortopeda, albo ftyzjatra

Tak, ftyzjatra-pulmonolog również, ale dopiero w nastepnym etapie, tzn terapii
          po ustaleniu ostatecznego rozpoznania jw.
          Co do ew. plastyki zmian w układzie kostnym wywołanych przez chorobę to
          niewątpliwie nadal ortopeda, a w razie konieczności rehabilitacji - to
          oczywiście specjalista od rehabilitacji....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka