Dodaj do ulubionych

Swiad skory

22.02.12, 15:22
Witam ,
Tak naprawde nie wiem od czego zaczac , okolo 10-13 lat wstecz , zostalem dwa raz ukaszony przez kleszcze ( pamietam ze zawsze lgnely do mnie ) i dwa razy mialem usuwane je chirurgicznie . Kleszcz w pierwszym przypadku byl naprawde ogromny ( jego glowka byla biala) miejsce ugryzienia bylo zarumienione w tym przypadku , dostalem jakis antybiotyk ktory mialem brac prze tydzien - miejsce ukaszenia plecy. Kolejnym przypadkiem ukaszanie byl pachwina , kleszc nie byl az tak duzy , jednak z pewnych wzgledow sam probowalem go usunac , jednak skonczylo sie wydobywaniu "resztek" obcego ciala przez chirurga ( nie pamietam czy przepisano mu jakies leki), i podejrzewam ze od tego czasu zmagam sie z swedzeniem , suchoscia skory, ( trwa to moze taki sam okres) . Miedzy tymi latami zalapalem rowniez Świerzb w szkole , jednak zostal on calkowicie wyleczony , chocial nie bylo latwo i trwalo to dluzsze okres . Poczatkowo swedzenie mialo lagodny wymiar najczesciej byly to okolice pachwin( pod jadrami , okolice odbytowe) i swad nasilal sie w nocy ( obecnie jest o wiele gorzej swad nie pozwala czasem spac), kolejnym miejcem swadu jest twarz ( swiad pojawial sie podejrzewam po paru latach ) a dokladniej okolice obok oczu / nosa czasami luki brwiowe po obu stronach twarzy, wyglada to strasznie nieestetycznie , pamietam swiad byl tragiczny i nie moglem opamietac sie drapac ( miejsca te byly bardzo suche , czerwone , pieczace/ palace) , dzis swedzenie dalej wysetpuje jednak staram sie uzywac kremow z emolientami , mocznikiem etc ktore w jakis sposob lagodzan swiad skory. Jakis 1-1,5 roku temu doszedl kolejny objaw , nowe miejsce ogniska na ciele , ramiona ( nie sa to cale rece) i czesciowo tors i plecy ( na plecach jest wiele krostek , nie pryszczy , ktore maja tendencje do swadu ) tutaj swad nasila sie po prysznicu , wysakuja male czerwone plamki , ktore nawet jak nie zadrapie ich maja wokol siebie okragle rumienie , znikaja moze po 15-20 min swad pozostaje dluzej , na ramionach sucha pomarszczona skora ( liszaje ) w wiekszych stanach ogniskowych .
Nie uwazam ze mam jakies dodatkowe objawy niz wyzej wymienione , jesli to by pomoglo od kad tylko pamietam jestem bardzo chudy ( przy 175cm waze 58kg) i ciezko mi przytyc ( niektorzy sadza ze mam problemy z tarczyca) moja max waga siegala do 60 kg , posiadam rowniez problemy ze wzrokiem ( nosze okulary) , SNEM!! , wstaje bardzo zmeczony i bez energii , przy zasypianiu i co sie okazalo podczas snu rowniez pocieram noge o noge ( Jakies stany nerwowe ?? ) syndrom nespokojnych nog ? Niedawno robilem badania krwi , wszytsko wydaje sie byc w porzadku jedynie NEU% zawyzony, Ob - 2
(Piotr, lat 25 , obecnie mieszkajacy w Irlandii )
Obserwuj wątek
    • grazkavita Re: Swiad skory 22.02.12, 18:12
      Jeśli jest Pan ubezpieczony radziłabym się udać do dermatologa... Przy okazji zapytac czy to moze być uczulenie na tle nerwowym? Niech tez zrewiduje Pan swoje zycie, czy przypadkiem nie jest to ciągły stres? Moja rada : więcej sportu ,lepsza dieta i zwolnic tempo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka