piotee
22.02.12, 15:22
Witam ,
Tak naprawde nie wiem od czego zaczac , okolo 10-13 lat wstecz , zostalem dwa raz ukaszony przez kleszcze ( pamietam ze zawsze lgnely do mnie ) i dwa razy mialem usuwane je chirurgicznie . Kleszcz w pierwszym przypadku byl naprawde ogromny ( jego glowka byla biala) miejsce ugryzienia bylo zarumienione w tym przypadku , dostalem jakis antybiotyk ktory mialem brac prze tydzien - miejsce ukaszenia plecy. Kolejnym przypadkiem ukaszanie byl pachwina , kleszc nie byl az tak duzy , jednak z pewnych wzgledow sam probowalem go usunac , jednak skonczylo sie wydobywaniu "resztek" obcego ciala przez chirurga ( nie pamietam czy przepisano mu jakies leki), i podejrzewam ze od tego czasu zmagam sie z swedzeniem , suchoscia skory, ( trwa to moze taki sam okres) . Miedzy tymi latami zalapalem rowniez Świerzb w szkole , jednak zostal on calkowicie wyleczony , chocial nie bylo latwo i trwalo to dluzsze okres . Poczatkowo swedzenie mialo lagodny wymiar najczesciej byly to okolice pachwin( pod jadrami , okolice odbytowe) i swad nasilal sie w nocy ( obecnie jest o wiele gorzej swad nie pozwala czasem spac), kolejnym miejcem swadu jest twarz ( swiad pojawial sie podejrzewam po paru latach ) a dokladniej okolice obok oczu / nosa czasami luki brwiowe po obu stronach twarzy, wyglada to strasznie nieestetycznie , pamietam swiad byl tragiczny i nie moglem opamietac sie drapac ( miejsca te byly bardzo suche , czerwone , pieczace/ palace) , dzis swedzenie dalej wysetpuje jednak staram sie uzywac kremow z emolientami , mocznikiem etc ktore w jakis sposob lagodzan swiad skory. Jakis 1-1,5 roku temu doszedl kolejny objaw , nowe miejsce ogniska na ciele , ramiona ( nie sa to cale rece) i czesciowo tors i plecy ( na plecach jest wiele krostek , nie pryszczy , ktore maja tendencje do swadu ) tutaj swad nasila sie po prysznicu , wysakuja male czerwone plamki , ktore nawet jak nie zadrapie ich maja wokol siebie okragle rumienie , znikaja moze po 15-20 min swad pozostaje dluzej , na ramionach sucha pomarszczona skora ( liszaje ) w wiekszych stanach ogniskowych .
Nie uwazam ze mam jakies dodatkowe objawy niz wyzej wymienione , jesli to by pomoglo od kad tylko pamietam jestem bardzo chudy ( przy 175cm waze 58kg) i ciezko mi przytyc ( niektorzy sadza ze mam problemy z tarczyca) moja max waga siegala do 60 kg , posiadam rowniez problemy ze wzrokiem ( nosze okulary) , SNEM!! , wstaje bardzo zmeczony i bez energii , przy zasypianiu i co sie okazalo podczas snu rowniez pocieram noge o noge ( Jakies stany nerwowe ?? ) syndrom nespokojnych nog ? Niedawno robilem badania krwi , wszytsko wydaje sie byc w porzadku jedynie NEU% zawyzony, Ob - 2
(Piotr, lat 25 , obecnie mieszkajacy w Irlandii )