Dodaj do ulubionych

Problem ze skora

12.04.12, 19:25
Witam serdecznie

Od ponad miesiaca mam problem ze skora na twarzy. Wszystko zaczelo sie od ust, strasznie swedzialy, nastepnie pojawilo sie cos w rodzaju pecherzykow, ktore pekajac stworzyly sucha swedzaca skorupe. Nastepnie objawy zaatakowaly poliki i brode, na ktorych pojawily sie suche, swedzoce plamy, cos w rodzaju liszaju. Teraz choroba zaatakowala oczy, jest na prawde zle. Delikatna skora wokol oczu nie swedzi ale piecze, przy czym objawy utrzymuja sie przez caly czas na wymienionych wczesniej partiach z mniejszym nasileniem. Kiedy chore byly tylko usta, stosowalam kremy nawilzajace. Nastepnie skontaktowalam sie z lekarzem, zapisal mi masc Fucidin z hydrokortyzonem. Zlagodzila ona, ale nie zwalczyla objawy. Kolejny lekarz ktory widzial nasilone objawy wokol oczy stwierdzil, ze to tradzik rozowaty i zapisal Metronidazol 75%. Jest coraz gorzej a nie lepiej. Na prawde nie wiem co robic. Dodam ze mieszkam w Londynie, choroba dala o sobie znac w piatek, dokladnie w dzien przeprowadzki i zmiany pracy. Stosowalam tez tego dnia inny niz zwykle zel do mycia twarzy. Byl to bardzo stresujacy czas. Pracuje w szpitalu psychiatrycznym, nie trudno sie domyslic ze trafiaja tam czesto brudni ludzie pod wplywem roznych substancji, nie wykluczone, ze moglam cos zlapac. Nie jest to raczej alergia, poniewaz przez 5 dni lukalam zyrtec, nie bylo poprawy. Dolaczam zdjecie i licze na pomoc. Moze znacie jakies domowe przepisy na wywary lagodzace, ziola, witaminy cokolwiek. Z gory dziekuje za zaiteresowanie i pomoc. Pozdrawiam Patrycjahttps://img441.imageshack.us/img441/1348/camerazoom2012041122403.jpg
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: Problem ze skora 13.04.12, 00:26
      na pierwszy rzut oka, wygląda na trądzik różowaty (rosacea). również fakt, że problem dotyczy też oczu, pasuje do trądzika różowatego. problemy z ustami - np. okołoustne zapalenie skóry bywa traktowane jako forma trądzika różowatego. oczywiście nie traktuj tego jak diagnozy - od tego jest lekarza, a nie forum i kiepskiej jakości fotka.

czyli zdjęcie wyglada na trądzik różowaty, ale opis początków dolegliwości (pękające pęcherzyki, sucha skorupa) nie pasuje do tej choroby. (już prędzej do alergii, ale przecież brak skuteczności zyrtecu).

Jak długo utrzymują się objawy? Piszesz od ponad miesiąca, od piatku, od nowej pracy. jak konkretnie wyglądała chronologia? a problemy z ustami też krótko? (jeśli usta były problemem dawniej, to nawilżanie moglo pogorszyc sprawę)

pytasz o łagodzące zioła - wywar z siemienia lnianego wydaje się bezpieczny, ale z taką skórą to nic nie wiadomo.

trudny przypadek - dlatego nie rezygnuj z drążenia tematu u lekarzy, zamiast tracić czas na forum.

• nn.m Re: Problem ze skora 13.04.12, 06:58
        otóż to nie rezygnuj tak łatwo, może zmień lekarza? ja zanim trafiłam do mojej cudownej dr Bojar też straciłam trochę nerwów.. nie da się ukryć, że nie wszyscy lekarze są wybitnymi specjalistami, ale nie poddawaj się, bi może tak jak ja trafisz do dobrego lekarza! miałam co prawda trochę coś innego niż Ty, ale dr Bojar szybko mnie z tego wyleczyła w porównaniu z innymi lekarzami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka