Dodaj do ulubionych

Nowotwór a niepełnosprawność

27.04.12, 16:55
Witam!
4 lata temu zachorowałam na nowotwór złośliwy piersi prawej. Przeszłam masektomię z usunięciem węzłów chłonnych pachowych, 8 cykli chemioterapii (4 czerwone i 4 białe), oraz 5 tygodni naświetlań. Niestety w rok później przeszłam operację usunięcia macicy z przydatkami, gdyż zaobserowano tam również zmiany nowotworowe. Codziennie zazywam tabletki, które muszę brać przez 5 lat.
Od lekarza komisji grupe pierwsza otrzymałam poczatkowo na jeden rok, później miałam tą drugą operację i dostałam na kolejny rok. Niedawno miałam kolejną komisję i lekarz nawet mnie nie badając stwierdził,że nie mogę dostać pierwszej drupyu, bo za "dobrze wyglądam" od komisji minął już miesiąc, czy mam jakieś szanse na odwałanie?
Dodam, ze brak węzłów chłonnych bardzo organicza moją sprawnosć ruchową.
Czy są tutaj panie w podobnej sytuacji, które otrzymały na dłużej orzeczenie?
Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • tymoteusz.a Re: Nowotwór a niepełnosprawność 27.04.12, 18:54
      Możesz odwołać się do komisji wyższego szczebla czyli do komisji przy wojewodzie za pośrednictwem komisji powiatowej czyli tej pierwszej. Tylko należy pilnować terminu odwołania. Ten termin to chyba 30 dni. Musisz przejrzeć dwa poniższe dokumenty:
      1) Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r.
      w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności
      2) Ustawa z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych

W jednym z tych dwóch dokumentów jest opisana procedura składania odwołań od decyzji komisji
      ds orzekania o niepełnosprawności.
      Życzę wytrwałości w walce o ułatwienia w życiu! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka