renka352 11.05.12, 14:54 Witam .Zrobiłam badanie na poziom witaminy B12.Mój wynik to 237.60 norma wynosi 191- czy to jest już niedobór? Moim problemem sa wzdecia które trwają 20 lat-nic nie pomaga, poszłam tropem tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rotkaeppchen1 Re: Witamina B12 11.05.12, 17:58 Nie podalas gornej granicy, wiec trudno sie odniesc do wyniku. Z tego co jednak pamietam, gorna jest w okolicy 600? Jak reszta badan? Zelazo, hemoglobina, itd... Na pewno nie zaszkodzi codzienne lykanie kompleksu wit B albo jedzenie drozdzy, moga byc w tabletkach. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: Witamina B12 11.05.12, 18:34 Górna granica to pewnie ok. 900? Tak czy inaczej poziom jest niski, ja przy takich wynikach dostawałam serię zastrzyków. Tyle, że trudno będzie Ci znaleźć lekarza, który zwróci uwagę na ten wynik, bo jest "w normie". Można też brać B12 w tabletkach, ale słabo się wchłania. Odpowiedz Link Zgłoś
renka352 Re: Witamina B12 11.05.12, 21:36 dolna granica to własnie 191 a górna 665 więc przy moim wyniku 237,60 to chyba niewiele,a spadek tej witaminy bedzie pewnie powoli spadał. Odpowiedz Link Zgłoś
marianne11 Re: Witamina B12 12.05.12, 10:13 Jak by nie patrzeć to wciąż norma, więc raczej nikt Ci tego leczyć nie będzie. Możesz np. pobrać trochę Falvit albo inną multiwitaminę zawierającą b12, jeść dużo mięsa, jajek i wszystkiego, co ją zawiera (poczytaj w necie). B12 w pigułkach lub w zastrzykach przepisywana jest niemal wyłącznie gdy jest jej ewidentny niedobór lub w schorzeniach neurologicznych. Jej branie nie jest bowiem tak bezpieczne jak branie innych witamin (chociażby dlatego, że znacznie przyspiesza podział czy rozwój - nie wiem dokładnie, lekarzem nie jestem - komórek, a więc zwiększa ryzyko nowotworu). A tak poza tym, to wzdęcia nie są objawem wskazującym na niedobór B12 ale o tym pewnie wiesz, choć pewnie poszłaś tropem przewlekłego zapalenia żołądka, ale takie tropy to lepiej z pomocą gastrologa. Niedobór B12 w pierwszym rzędzie daje objawy neurologiczne (ja np. mam wtedy zawroty głowy, stany depresyjne i wrażenie, jakbym była "pod wpływem"). Jeśli masz większość wyników w normie (przypuszczam, że w ciągu tych 20 lat zrobiłaś co się dało), to może po prostu masz Zespół Jelita Nadwrażliwego albo jakaś alergię? Znajdź dobrego gastrologa - przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: Witamina B12 12.05.12, 22:59 marianne11 napisała: > A tak poza tym, to wzdęcia nie są objawem wskazującym na niedobór B12 ale o tym > pewnie wiesz, choć pewnie poszłaś tropem przewlekłego zapalenia żołądka, ale t > akie tropy to lepiej z pomocą gastrologa. Niedobór B12 w pierwszym rzędzie daje > objawy neurologiczne (ja np. mam wtedy zawroty głowy, stany depresyjne i wraże > nie, jakbym była "pod wpływem"). > Nieprawda, że niedobór vit.B12 zawsze daje objawy neurologiczne, ja jestem takim przypadkiem. U mnie pierwszym objawem były koszmarne wzdęcia i przez 30 lat lekarze wmawiali mi zespół jelita nadwrażliwego, w podobnym czasie pojawiły się poranne bóle gardła- to było gdy miałam 14-15 lat.Często miewałam stany zapalne śluzówek jamy ustnej i miejsc intymnych. Po 40-ce doszła stopniowo pogłębiająca się anemia. Gdy miałam 45 lat trafiłam do szpitala ze skrajną anemią i dopiero tam oznaczono mi poziom vit.B12 na moją wyraźną sugestię- wynik to 76, a norma zaczyna się od 190. Dosłownie po pierwszym zastrzyku z B12 wzdęcia i bóle gardła minęły bezpowrotnie. Zanim trafiłam do szpitala przez kilka miesięcy przyjmowałam doustnie Witaminę B12 firmy Naturell, ale nie czułam żadnej poprawy, gdyż doustnie tej witaminy prawdopodobnie nie przyswajam. Próbowałam nawet wcześniej oznaczyć sobie poziom B12 na własną rękę, ale żadne laboratorium w moim powiecie tego nie wykonuje. W tamtym czasie zaczynałam prowadzić jednoosobową firmę i żaden dalszy wyjazd nie wchodził w rachubę, gdyż musiałabym zamknąć firmę na jeden dzień. Jedynym neurologicznym objawem może być u mnie mała wrażliwość na ból i nie najlepsza koordynacja wzrokowo-ruchowa, ale te defekty mam od zawsze. Nigdy nie miałam stanów depresyjnych, problemów z koncentracją - nawet podczas anemii. Odpowiedz Link Zgłoś
marianne11 Re: Witamina B12 14.05.12, 11:42 A mogę wiedzieć, jaka jest u Ciebie przyczyna anemii z niedoboru b12? Choroba Addisona-Biermera? Odpowiedz Link Zgłoś
renka352 Re: Witamina B12 14.05.12, 19:45 Mam zapalenie błony sluzowej żołądka .Badanie B12 robiłam na własną reke.Wiem że przy stanach zapalnych żołądka ta witamina może się nie wchłaniać Odpowiedz Link Zgłoś
marianne11 Re: Witamina B12 15.05.12, 06:24 renka352 napisała: > Mam zapalenie błony sluzowej żołądka .Badanie B12 robiłam na własną reke.Wiem > że przy stanach zapalnych żołądka ta witamina może się nie wchłaniać A to zupełnie zmienia postać rzeczy! Albo nieuważnie Cię czytałam, albo nie wspomniałaś o tym. Wzdęcia mogą być oczywiscie od tego zapalenia, podczas tego zapalenia nie dziwi również spadająca B12. Czy ustalono u Ciebie przyczynę zapalenia żołądka? Może powinnaś się diagnozować w kierunku Addisona-Biermera? A moje pytanie było skierowane do Iwony, która pisała o anemii megaloblastycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: Witamina B12 16.05.12, 00:02 Mój lekarz rodzinny uważa, ze mam chor. Addisona-Biermera, ale właściwie nic nie robi, aby to udowodnić, nie widzi potrzeby dalszej diagnostyki, a leczenie polega jedynie na podawaniu vit.B12.Sama zdecydowałam się wykonać oznaczenie poziomu przeciwciał.Wyniki przeciwciał przeciw czynnikowi Castle'a i ATP-azie są kilkukrotnie podwyższone, więc raczej przemawia to za chor.A-B. Odpowiedz Link Zgłoś
marianne11 Re: Witamina B12 16.05.12, 08:20 iwona402 napisała: > Mój lekarz rodzinny uważa, ze mam chor. Addisona-Biermera, ale właściwie nic ni > e robi, aby to udowodnić, nie widzi potrzeby dalszej diagnostyki, a leczenie po > lega jedynie na podawaniu vit.B12.Sama zdecydowałam się wykonać oznaczenie pozi > omu przeciwciał. Dobrze zdecydowałaś :) >Wyniki przeciwciał przeciw czynnikowi Castle'a i ATP-azie są k > ilkukrotnie podwyższone, więc raczej przemawia to za chor.A-B. Dzięki samej sobie wiesz, co Ci dolega :) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa995 Re: Witamina B12 29.05.12, 13:31 Witaj Iwonko, ja też jestem leczona w kierunku Adisona-Birmera. Mam niezyt zanikowy, wit. B12 miałam ok. 140 (przy normie ok.-190-900), zrobiłam badania na przeciwciala p.komórkom okładzinowym (wynik: dodatni) i czynnikowi Castlea (ujemy). Od listopada zeszlego roku biore co miesiac zastrzyk wit. B12 po 100 jednostek miesięcznie, łykam 2 x dz. Nolpaze 40, od kilku lat mam silne uprzykrzające dolegliwości zołądkowe, jestem na ścisłej diecie. Napisz jak lekarz leczy Twoją chorobe, jakie leki przyjmujesz. Prosze o kontakt, napisz do mnie na adres:tjagielska@poczta.onet.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś