Dodaj do ulubionych

embolizacja nerki

04.06.12, 10:51
Prxzedstawie problem,który dotknął osobę z mojej rodziny,jak już w wątku widać chodzi o problem z nerką.
W styczniu kuzyn przeszedł embolizację nerki,którą miało się wyciąć na początku maja, lekarz prowadzący po obejżeniu tomografu stwierdził ze jest ona jeszcze nie do usunięcia,zasiegneliśmy opini innego lekarza,on stwierdził,że natychmiast powinna być usunięta,poddana badaniu,tym bardziej że w płucach pojawiły się niepokojące zmiany,co prawda nie duże,ale z tego co sama wyczytuje w necie,nerka daje przezuty właśnie do płuc.
Kuzyn "ginie" w oczach,jest wrakie człowieka,nie wiem,czy to jego żona nie mówi nam wszystkiego,ale nie możliwe ,że pozostawiony jest bez dalszego leczenia,ale nie ma żadnych leków,a lekarz karze mu jeszcze czekać ok 2 m-cy.
Do tego doszedł problem jamy ustnej i przełyku,który porażył sobie przyjmowaniem papryki chilii jako nalewki w polączeniu z oliwą, Co i w jaki sposób powinno się zareagować?
Pół roku temu ważył 120kg,teraz ma niespełna 60,nie ma siły na nic,sam nie funkcjonuje.
Podpowiedzcie czy to ma jakąś perspektywę? Iza
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: embolizacja nerki 07.06.12, 03:41
      Czy mozesz napisac nieco jasniej ?

Rozumiem, ze kuzyn ma guz na nerce, zapewne RCC.
      Zapewne guza jako takiego nie mozna bylo usunac. (Jaki byl staging choroby?)
      Embolizacja arterii ma na celu zlikwidowanie doplywu krwi do nerki.
      Robi sie ja albo paliatywnie albo preoperacyjnie.
      Duze studium PRAE wykozalo, ze embolizacja preoperacyjna nie daje lepszych wynikow ani jezeli chodzi o sam przebieg operacji (krwawienie) ani OS (czas przezycia) - na zyczenie sluze linkiem.
      Musicie porozmawiac z lekarzem prowadzacym (jest taki?) i poprosic o konkrety. To jest mozliwe tylko gdy wiecie o czym rozmawiacie i macie przygotowane konkrete pytania.
      JAkie badanie wykazalo zmiany w plucach (opis?).
      Wyniki badan obrazowych nerki? Staging ?
      Co z zastosowaniem sorafenibu (Nexavar)? Sutentu?
      • nergal7 Re: embolizacja nerki 08.06.12, 09:17
        Witaj,dziękuje za zainteresowanie,nie mam dostępu do badań kuzyna,ale jak uda mi się czegoś więcej dowiedzieć napiszę,a o link poproszę,poczytam. Pozdrawiam
        • osmanthus Re: embolizacja nerki 09.06.12, 12:09
          nergal7 napisał(a):

> Witaj,dziękuje za zainteresowanie,nie mam dostępu do badań kuzyna,ale jak uda m
          > i się czegoś więcej dowiedzieć napiszę,a o link poproszę,poczytam. Pozdrawiam

Zapomnialam dodac, ze artykul jest w j. angielskim.
          Przeslac mimo wszystko?
          • nergal7 Re: embolizacja nerki 09.06.12, 21:01
            Średnio u mnie z angielskim,także tym gorzej mi pójdzie z czytaniem medycznych zwrotów.
            Dzisiaj byłam odwiedzić kuzyna w szpitalu,to koszmar co zobaczyłam,wrak człowieka w agonii. Powiedział mi dzisiaj,że w minioną środę póżnym wieczorem pobierano mu myślę że chodzi o jakiś wycinek z wątroby,czy spotkałaś sie z tym,ja myślę,że coś zostało zaniedbane i nie ma już dla niego ratunku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka