Dodaj do ulubionych

krzywa cukrowa

IP: 217.11.133.* 23.06.04, 09:09
Po zrobieniu badań, okazało się, że mam dziwne wyniki:
na czczo - o 50% niższy cukier niż wg normy, a po posiłku i 2 godzinach -
jeszcze spadł.
Reszta wyników morfologii dobra.
Obserwuj wątek
    • julka1327 Re: krzywa cukrowa 23.06.04, 10:31
      Czy masz jeszcze jakies inne objawy? Mdlejesz albo ręce ci się trzęsą?
    • Gość: Doki Re: krzywa cukrowa IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.06.04, 10:36
      > na czczo - o 50% niższy cukier niż wg normy

Cos mi sie wierzyc nie chce. Przyjmujac norme od 60-110 mg/dl, to ile wlasciwie
      tego cukru mialas? 30? 55? i potem jeszcze spadl? I moglas na to patrzec? Dziwne...
      • Gość: jaxa Re: krzywa cukrowa IP: 217.11.133.* 23.06.04, 11:11
        na początku 70, a po 2h 50
        Do lekarza poszłam na badania, wystraszona jak o mało nie przyglebiłam w
        sklepie a potem na jeden kęs zjadłam CAŁĄ czekoladę i ręce mi się strasznie
        trzęsły. Po zobaczeniu wyników lekarka stwierdziła, że trzustka zbyt dobrze mi
        pracuje.
        Co znaczy to "zbyt dobrze"? Czy można mieć anty-cukrzycę?
        • Gość: Doki Re: krzywa cukrowa IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.06.04, 11:28
          > na początku 70

No to norma. Bardzo dobrze.

a po 2h 50.

To rzeczywiscie cienko.

> Co znaczy to "zbyt dobrze"?

Trzustka przesadza z wydzielaniem insuliny w stosunku do potrzeb.

> Czy można mieć anty-cukrzycę?

Mozna. Jak uzyjesz forumowej wyszukiwarki, to trafisz na kilka watkow o wyspiaku
          (insulinoma), ktorego rozpoznano u jednej z forumowiczek, ktorej nick jakos
          wylecial mi akurat z pamieci. Wyspiak to nie jedyna przyczyna takiego zachowania
          poziomu cukru, ale warto to sprawdzic.
          • Gość: amlutka Re: krzywa cukrowa IP: 195.94.193.* 23.06.04, 13:18
            Hehe, to akurat ja byłam ofiarą insulinomy, ale już szczęśliwie nie jestem :)
            szczegóły w wątkach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=5099544&a=5099544
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=10122331&a=10122331
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=9071878&a=9071878
            • Gość: jaxa Re: krzywa cukrowa IP: 217.11.133.* 23.06.04, 14:15
              Napisz jak Cię leczono? Chirurgia, czy wystarczyły leki?
          • Gość: Agnieszka Re: krzywa cukrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:18
            jesli trzustka produkuje zbuyt duzo insuliny to taka własnie "anty cukrzyca"
            czyli hiperinsulinemia.
    • Gość: amlutka Re: krzywa cukrowa IP: 195.94.193.* 23.06.04, 14:24
      Niestety chirurgia, leki były tylko na podtrzymanie przez pewien czas,
      szczegóły są w wątkach do których linki podałam i jakbyś miała jakieś jeszcze
      pytania to chętnie odpowiem.
      • Gość: jaxa Re: krzywa cukrowa IP: 217.11.133.* 24.06.04, 09:44
        stosowałaś przy tym jakąś dietę?
        Interesuje mnie to o tyle, że sporo jest wskazań dla ludzi z podwyższonym
        cukrem, natomiast dla tych "ze zbyt dobrze działającą trzustką" - nie znalazłam.
        I jeszcze Cię pomęczę pytaniami:
        Przytyłaś? Jeśli tak, to jak sądzisz - czy tylko od nocnego wstawania do
        lodówki (ja nie mam), apetytu na słodycze (b. rzadko), czy raczej nie wiadomo
        dlaczego (mój przypadek)?
        • Gość: amlutka Re: krzywa cukrowa IP: 195.94.193.* 24.06.04, 10:51
          Jeden z diabetologów sugerował mi że to może być hipoglikemia reaktywna (może
          to jest właśnie u ciebie) i zalecił dietę z ograniczeniem cukrów prostych czyli
          słodycze, coca cola itd. opdpadają, 5-6 posiłków dziennie, dużo białka,
          pieczywo ciemne itd., raczej warzywa niż owoce i raczej owoce niż soki, czyli
          chodziło o takie pokarmy które się długo trawią w różnych częściach przewodu
          pokarmowego, a nie jak słodycze, które ntychmiast podwyższają cukier we krwi na
          co trzustka reaguje wyrzucaniem tzw. bomby insulinowej.
          Przytyłam ale dopiero po półtora roku, kiedy na tyle często odczuwałam objawy
          niedocukrzenia że nawet w nocy wstawałam - okropne to było, bo cały czas miałam
          napchany żołądek i czułam się taka jakaś zamulona :( Apetytu na słodycze nie
          miałam i nie czułam głodu bo jak można być głodnym jak w brzuchu pełno? Fakt że
          starałam się dużo więcej ruszać i ćwiczyć i to było właśnie mylące dla lekarzy
          bo osoby z insulinomą zazwyczaj mają nadwagę, a ja walczyłam z dodatkowymi
          kilogramami b. wytrwale, tyle że po każdym wysiłku fizycznym cukier mi spadał
          jeszcze szybciej.
          • Gość: jaxa Re: krzywa cukrowa IP: 217.11.133.* 24.06.04, 11:25
            Dziękuję!
            Bardzo mi pomogłaś! Teraz idę szukać "hipoglikemii reaktywnej". No i do lekarza
            też. :)
            Pozdrawiam.
    • aloalo2001 To nie musi byc wyspiak 23.06.04, 22:08
      Jest naprawde wiele innych przyczyn, niekoniecznie insulinoma, które moga być
      przyczyna takich wartości glikemii, w krzywej cukrowej, np. Hipoglikemia
      reaktywna, toksyczne działanie niektórych leków, sub. chemicznych,
      wyniszczenie, uszkodzona wątroba, niektóre inne nowotwory. W każdym razie
      wymagasz dalszych badań diagnostycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka