Dodaj do ulubionych

anemia, co robić?

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.06.04, 08:51
mam bardzo niski poziom żelaza we krwi. przez trzy miesiące brałam żelazo w
tabletkach, po miesiącu od odstawienia leków poziom jest niższy niż na po
czątku (15 przy normie 60-160). Proszę o radę. Pani doktor sugerowała że może
mój organizm się zaadoptował do takiego stanu...
Obserwuj wątek
      • Gość: hania Re: anemia, co robić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 10:17
        sok z buraków - bardzo skuteczny,
        podroby - też (serca, wątróbki, płucka ) ;-)
        moja mama robiła mi takie kosztowne (w sensie czasu) potrawy a jest lekarzem i
        mogła mi podać samo żelazo w tabletkach jednak nie zrobiła tego - bardzo jestem
        Jej wdzięczna bo dziś mogę mieć zdrowe i piekne białe ząbki a od żelaza w
        tabletkach (płynie) robią sie po prostu czarne i bardzo się psują

        jajka na miękko + chlebek razowy (duuuuuużo natki pietruszki na nim - tak ze
        dwa cm) + wędlinka, kako

        mięsko wołowe (cielęcinka) w sosie + kasza gryczana + szpinak, sok z winogron

        sok z buraka i seleru

        pirożki z mięsem (w środku zmielone płuca, wątroby) - na szczęście jedząc nie
        wiedziałam co w nich jest


        zielone i czerwone owoce i warzywa:

        Aronia - soki i owoce
        Winogron - soki i owoce
        Papryka zielona i czerwona
        Porzeczki czarne, czerwone

        SOKI BYLE NIE W KARTONACH ZE SKLEPU - ZAWIERAJĄ ALUMINIUM !!!!!!! Nie pij ich !

        Do wszystiego zawsze natka pieruszki (duuuuuuuuuuu - żo !)

        Do pietruszki koniecznie dwa, trzy jajka na średnio miękko (byle nie twardo) ze
        wsi kupione od pani Gieni / Wiesi z wielkim trudem (najlepiej kupić sobie
        więcej i trzymać w loówce - można trzymać dwa/trzy tygodnie.


        Dużo winogron, aroni, tyle że jeszcze na to nie ma sezonu
        Dużo się dotleniać - nie siedzieć w domu (sport)


        SOK Z POKRZYWY ZBIERANEJ W MAJU ;-)

        CZERWONE WINKO - codziennie,zwłaszcza BYCZA KREW (Egri Bikaver) jest niedobre
        ale trzeba pić ;-)

        Można też kupować inne wina (dobre) czerwone półsłodkie i półwytrawne

        dobre są: (nie kupuj win typu CIN CIN czerwone bo tam chyba sam cukier)

        1. kadarka (węgierskie) za 12 zł
        2. ....diamond - w plusie około 13 zł
        3. VERSO - bułgarskie (podobna cena)
        4. pros'ek - chorwackie - 13 zł

        Lepiej pić lamkę dziennie takiego wina niż kupować soki w kartonach (aluminium
        które wyściela od środka karton jest baaaardzo szkodliwe)

        Nie martw się, będzie dobrze (tylko jedz pietruszkę) - gotuj też zupki
        jarzynowe jak najczęściej ! :-)
    • Gość: nenya Re: anemia, co robić? IP: *.lj.pl / *.lj.pl 24.06.04, 10:04
      preparaty żelaza w postaci tabletek mają niestety to do siebie, że często są z
      nimi problemy - albo są źle tolerowane przez organizm (moje doświadczenia z
      sorbiferem, hemoferem to ciągłe biegunki), albo kiepsko się wchłaniają z układu
      pokarmowego, trzeba uważać np. na to czym się popija tabletkę (najlepiej wodą,
      albo sokiem, byle nie herbatą, kawą czy broń Boże mlekiem! - witamina C sprzyja
      wchłanianiu żelaza - wapń to utrudnia).
      najważniejsze jednak jest to, że chyba nie znasz przyczyn niedoboru żelaza i
      swojej anemii. należałoby rozpoznać mechanizm powodujący tak duże straty żelaza,
      czy to wynika tylko z obfitych krwawień miesięcznych, czy może dzieję się coś
      innego? zespół złego wchłaniania, choroba trzewna, krwawienie z układu
      pokarmowgo - przyczyn może być wiele, a ładowanie w siebie preparatów żelaza w
      takim przypadku to strata czasu, bo i tak albo wszystko tracisz albo w ogóle nie
      wchłaniasz...
    • wedrowiec2 Re: anemia, co robić? 24.06.04, 16:12
      Konieczne jest ustalenie przyczyn niedoboru żelaza (stany zapalne żołądka,
      jelit, nerek, obfite krwawienia miesiączkowe, uposledzone wchłaniania itd.)
      Żelazo, zakładając, że prawidłowo wchłania się z droga pokarmową, najpierw
      przechodzi do komórek organizmu (uzupełnia zapasy), a dopiero potem zwiększa
      się jego stężenie w surowicy krwi. Dlatego, nawet przy długotrwałym leczeniu
      żelazem, nie obserwujemy szybko wzrostu jego stężenia we krwi.
      Oznaczenie stężenie żelaza nie jest najlepszym sposobem diagnostycznym przy
      niedokrwistości. Wykonaj badanie stężenia ferrytyny. Pokaże ono jak wyglądają
      zapasy żelaza w organizmie.
      Dopiero po ustaleniu przyczyny można rozpocząć uzupełnianie żelaza albo drogą
      pokarmową, albo w zastrzykach.
    • aarika Re: anemia, co robić? 15.07.04, 17:59
      Bardzo dziękuję wszystkim za porady i przepisy. Wykonałam kolejne badania, mój
      organizm kiepsko wchłania żelazo. Stężenie we krwi po trzech godzinach wynosiło
      40 jednostek. Dostanę zastrzyki z żelazem. Gdzie tkwi przyczyna tak słabej
      wchłanialności żelaza?
      Pozdrawiam serdecznie.
      m
      • Gość: Venus Re: anemia, co robić? IP: *.vc.shawcable.net 15.07.04, 20:23
        Ja rowniez slabo wchlaniam zelazo, ale jak do tej pory nie mialam problemow z
        wyrownywaniem braku przez zelazo w tabletkach.

        jak trzeba bylo to bralam trzy razy dziennie.
        nic nie wiem o czernieniu zebow, jakos mi nie szczernialy ani nie psuja sie
        bardziej niz kiedys.
        Zawsze biore z jedzeniem, nigdy na pusty zoladek.

        Herbata wiaze zelazo uniemozliwiajac jego wchlanianie wiec zdecydowanie nie
        nalezy jej pic jak sie ma anemie.

        Powinnas jesc dobre mieso (chude steki wolowe) co najmniej trzy razy w tygodniu.

        sama jestem ciekawa gdzie tkwi przyczyna slabej wchlanialnosci.
        Venus
        • Gość: mufi Re: anemia, co robić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 20:59
          Miałam też znaczny niedobór żelaza co spowodowało silną anemię. Przyjmowanie
          żelaza nic nie pomogało, dopiero po około pół roku zbadano mi poziom wit B12 i
          okazało się, że mam znaczny niedobór. Po serii zastrzyków z witaminy, anemia
          drgnęła do przodu i poziom żelaza zaczął się podnosić. Po około roku mam
          powtórzyć badania poziomu Wit B12, bo to podobno jej złe wchłanianie powodował
          złą przyswajalność żelaza. a do tego co drugi dzień soczki - marchew z jabłkiem
          lub cytryną na zmianę burak z cytryną.
          • Gość: a Re: anemia, co robić? IP: *.zamek.gda.pl 17.07.04, 21:56
            ja mam anemie od ponad 10lat, od kiedy ukonczylam 20 lat, pierwsze
            badanie to 4 jednostki, po serii tabletek wzroslo do 6 jednostek....
            miesa nie lubie, tabletek nie toleruje i nie wyobrazam sobie brania
            ich przez cale zycie, lekarz zasugerowal zastrzyki domiesniowe,
            ktore to sama mialabym sobie serwowac.... tez dziekuje....
            przebadano mi wszystko--nie wiadomo dlaczego organizm zelaza nie
            wchlania, czy tez moze wchlania ale potem traci gdzies po drodze
            np w drodze krwawienia (miesiaczka czy jelita)
            czesto badana jestem w innych celach, krew mam wiec czesto pobierana,
            problem wraca jak bumerang, bo kazdy lekarz-specjalista lapie sie
            za glowe widzac wyniki, ze ja tego zelaza mam tak malo i mi namietnie
            przepisuja tabletki ale to i tak nic nie pomaga..
            szczerze, to ja nie odczuwam wiekszych przykrych skutkow anemii....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka