Dodaj do ulubionych

rak odbytu a badania

02.07.12, 22:15
witajcie!
dwa lata temu byłam u proktologa i miałam wykonaną rektoskopię.powodem wizyty była krew na papierze.lekarz uznał,że wszystko ok.ostatnio jednak podczas wypróżniania mam wrażenie jakby coś "pękało" na końcu odbytu,bo piecze mnie i swędzi.zaczęłam się martwić i w związku z tym mam pytanie-czy to możliwe żeby w ciągu dwóch lat rozwinął się rak?pytam bo słyszałam,że nowotwory układu pokarmowego rozwijają się wolno i np. badanie kolonoskopowe wystarczy wykonać profilaktycznie raz na 10 lat-czy z rektoskopią jest podobnie?dodam,że wycinek był pobrany,bo śluzówka była trochę rozpulchniona wg lekarza,ale wynik był ok-minimalny stan zapalny.lekarz uznał,że to nic poważnego i żadne leczenie ani dalsza diagnostyka nie jest potrzebna,nie mówił też nic o wuzytach kontrolnych,a w grupie ryzyka nie jestem ani wiekowo,ani genetycznie(mam 24 lata).pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: rak odbytu a badania 03.07.12, 10:49
      Rozwinal Ci sie nie zaden rak odbytu a hemoroidy, wroc do lekarza niech cie zbada "per rectum", jak uzna, ze jest potrzebna zleci jeszcze rektoskopie ewentualnie coloskopie.
      • sp9tcu Re: rak odbytu a badania 12.07.12, 09:15
        MEMOROIDY

Nie karmić trola
        hipohodria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka