Dodaj do ulubionych

DZIEWIĄTE zęby!!!

IP: *.waw.pl 26.06.04, 00:20
Czy ktoś miał lub słyszał o zębach "dziewiątkach"?
Obserwuj wątek
    • wojtek.12 Re: DZIEWIĄTE zęby!!! 26.06.04, 06:59
      Tak, ale nie u ludzi. Czy jesteś pokryta łuską? ...to by pomogło w diagnozie.
      • Gość: Zaka Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 26.06.04, 10:45
        Ale ja się pytam poważnie, nie na żarty! Podobno te dziewiąte zęby czasami się
        zdarzają...
        • Gość: burza_gradowa Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.telkab.pl 26.06.04, 17:35
          Cześć, moj chłopak robił kiedyś prześwietlenie zębów i okazało sie, ze ma
          dziewiatki, ale takie niewyrośnięte, więc chyba mozliwe, zeby komus nawet
          wyrosły.. w koncu są ludzie z szescioma palcami itp;-)
          • Gość: mana Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 26.06.04, 23:26
            Przypadek tego rodzaju dotknął mnie osobiście .Usuwaną miałam ósemkę o
            podwójnych korzeniach -twór powstały ze zrośnięcia ósemki i dziewiątki.
            • Gość: Zaka Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 27.06.04, 00:06
              A w jaki sposób miałaś to usuwane? Przy zwykłym znieczuleniu czy pod narkozą?
          • Gość: calineczka Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.04, 23:01
            Moj brat mial nadprogramowa jedynke. Cyrku bylo co niemiare, bo najpierw
            wlasciwe jedynki nie rosly, bo ta nadprogramowa blokowala, potem po usunieciu
            mial strasznie podniesione dziaslo, i dopiero jak nowa urosla to sie obnizylo.
    • Gość: telimena Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.icpnet.pl 26.06.04, 17:36
      Pewnie pozostałość po praprzodkach z jaskiń, tak samo jak ósemki. A co, urosły
      Ci może 9-tki?
      • Gość: Halina Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.ip-pluggen.com 26.06.04, 18:42
        Ja dziewiatek nie mam, ale mam kosc ogonowa... tak jak psy lub malpy.
        Czy to sie czesto statystycznie zdarza?
        • Gość: Marsylka Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 26.06.04, 19:19
          To sie nazywa atawizm:-) Wszyscy mamy kosc ogonowa.
    • Gość: student Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 27.06.04, 09:53
      Z podręcznika stomatologii "Zęby nadliczbowe mogą występować w uzębieniu
      mlecznym ... nie ma [to] większego znaczenia dla zgryzu. Zęby nadliczbowe stałe
      występują stosunkowo często w odcinku przednim szczęki i mogą mieć kształt
      typowych siekaczy lub też nietypowy." Nie wystarczy więc tylko liczyć ilość
      zębów, trzeba jeszcze określić rodzaj. 4 zęby trzonowe - wątpliwa rzecz.
      Pozdrawiam
      • Gość: Zaka Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 27.06.04, 17:39
        Ten kolejny ząb jest w szczęce za ósemką (w jednym rządku z całą resztą), a
        jaki ma rodzaj - to nie wiem.
    • diastema Re: DZIEWIĄTE zęby!!! 27.06.04, 17:41
      jak wszedzie i w stomatologii zdarzaja sie ronze ciekawe rzeczy rowniez zeby
      nadliczbowe lub dodatkowe.
    • Gość: Zaka Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 28.06.04, 08:03
      Jeżeli juz ktoś miał te zęby (ząb), to czy one wyrastają, czy trzeba je usuwać,
      czy mają jakiś wpływ na cokolwiek? Jeżeli były usuwane, to w jaki sposób?
      • Gość: student Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 28.06.04, 11:52
        Rzeczywiście intrygujące, ogólny schemat zębów u ssaków to 5.1.4.5 (siekacze,
        kieł, przedtrzonowe, trzonowe). Kolejny fragment A. Bochenek, Anatomia
        czlowieka tom II. "Zęby nadliczbowe są objawem rzadkim, mogą one występować w
        różnych miejscach. Najczęściej zdarzają się dodatkowe siekacze, znacznie
        rzadziej zęby przedtrzonowe i trzonowe, nigdy kły"
        O Tobie w podręczniku nie piszą. Pozdrawiam
    • Gość: mala Re: DZIEWIĄTE zęby!!! IP: *.smsnet.pl / 62.233.243.* 28.06.04, 15:08
      nie ma dziewiatych zebow zebow jest po 8 a najczesciej 7 bo osemki nie rosna
      kazdemu,jednka od czasu do czasu spotyka sie zeby dodtakowe i moze to byc
      dziewiaty zab
    • katia19 9tki istnieja 05.09.13, 17:25
      Mala, gdzie studiowałaś stomatologie? bo słabo tam ucza...

www.anident.pl/usuwanie-osemek.html

tam jest info o tym, ze kiedys byly 9 i 10tki nawet

sama mialam podejrzenie istnienia 9tek u mnie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka