Gość: Aga_Ata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:37 kolejna dieta..........ale moze byc dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SuperDiet Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.dc.dc.cox.net 26.06.04, 12:49 14Superfoods by Steven G. Pratt, M.D.,and Kathy Matthews *Beans - SIDEKICKS: All beans such as pinto, navy, Great Northern, lima, garbanzo (chickpeas), lentils, green beans, sugar snap peas, and green peas TRY TO EAT: a least four 1/2-cup servings per week - Low-fat protein. Fiber, B vitamins, Iron, Folate, Potassium, Magnesium, Phytonutrients. *Blueberries - SIDEKICKS: Purple grapes, cranberries, boysenberries, raspberries, strawberries, currants, blackberries, cherries, and all other varieties of fresh, frozen, or dried berries TRY TO EAT: l to 2 cups daily - A synergy of multiple nutrients and phytonutrients. Polyphenols (anthocyanins, ellagic acid, quercetin, catechins); Salicylic acid, Carotenoids, Fiber, Folate, Vitamin C, Vitamin E, Potassium, Manganese, Magnesium, Iron, Riboflavin, Niacin, Phytoestrogens, Low calories. *Broccoli - SIDEKICKS: Brussels sprouts, cabbage, kale, turnips, cauliflower, collards, bok choy, mustard greens, Swiss chard - TRY TO EAT: 1/2 to l cup daily - Sulforaphane, Indoles, Folate, Fiber, Calcium, Vitamin C, Beta- carotene, Lutein/zeaxanthin, Vitamin K. *Oats - SUPER SIDEKICKS: wheat germ and ground flaxseed - SIDEKICKS: Brown rice, barley, wheat, buckwheat, rye, millet, bulgur wheat, amaranth, quinoa, triticale, kamut, yellow corn, wild rice, spelt, couscous - TRY TO EAT: 5 to7 servings a day High fiber, Low calories, Protein, Magnesium, Potassium, Zinc, Copper, Manganese, Selenium, Thiamine. *Oranges - SIDEKICKS: Lemons, white and pink grapefruit, kumquats, tangerines, limes - TRY TO EAT: l serving daily - Vitamin C, Fiber, Folata, Limonene, Potassium, Polyphenols, Pectin. *Pumpkin - SIDIEKICKS: Carrots, butternut squash, sweet potatoes, orange bell peppers - TRY TO EAT: 1/2 cup most days - Alpha-carotene, Beta-carotene, High fiber, Low calories, Vitamins C and E, Potassium, Magnesium, Pantothenic acid. *Wild Salmon - SIDEKICKS: Alaskan halibut, canned albacore tuna, sardines, herring, trout, sea bass, oysters, and clams TRY TO EAT: fish two to four times per week - Marine-derived omega-3 fatty acids, B vitamins, Selenium, Vitamin D, Potassium, Protein. *Soy (Excellent non-meat protein alternative) SIDEKICKS (in this case, forms of soy): Tofu, soymilk, soy nuts, edamame, tempeh, miso - TRY TO EAT: at least 15 grams of soy protein (30 to 50 isoflavones; not from isoflavone-fortified products) per day and divide total daily soy intake into two separate meals or snacks - Phytoestrogens, Plant-derived omega-3 fatty acids, Vitamin E, Potassium, Folate, Magnesium, Selenium. *Spinach - SIDEKICKS: Kale, collards, Swiss chard, mustard greens, turnip greens, bok choy, romaine lettuce, orange bell peppers - TRY TO EAT: 1 cup steamed or 2 cups raw most days - A synergy of multiple nutrients/phytonutrients, Low in calories, Lutein/zeaxanthin, Beta-carotene, Plant-derived, omega-3 tatty acids, Glutathione, Alpha lipoic acid, Vitamins C and E, B vitamins (thiamine, riboflavin, B6, folate) Minerals (calcium, iron, magnesium, manganese, and zinc), Polyphenols, Betaine. *Tea - SIDEKICKS: none - TRY TO DRINK: 1 or more cups daily - Tea contains: Flavonoids, Fluoride, No calories. *Tomatoes - SIDEKICKS: Red watermelon, pink grapefruit, Japanese persimmons, red-fleshed papaya, strawberry guava - TRY TO EAT: one serving of processed tomatoes or sidekicks per day and multiple servings per week of fresh tomatoes - Lycopene, Low in calories, Vitamin C, Alpha- and beta-carotene, Lutein/zeaxanthin, Phytuene and phytotluene, Potassium, vitamins (B6, niacin, folate, Thiamin and pantothenic acid), Chromium, Biotin, Fiber. *Turkey (Skinless Breast) - SIDE KICKS: Skinless chicken breast - TRY TO EAT: 3 to 4 servings per week of 3 to 4 ounces (maximum, 4 ounces per serving) - Low-fat protein, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Iron, Selenium, Zinc. *Walnuts - SIDEKICKS: Almonds, pistachios, sesame seeds, peanuts, pumpkin and seeds, macadamia nuts, pecans, hazelnuts, cashews - TRY TO EAT: 1 ounce, five times a week - Plant-derived omega-3 fatty acids, Vitamin E, Magnesium, Polyphenols, Protein, Fiber, Potassium, Plant sterols, Vitamin B6, Arginine. *Yogurt - YOGURT SIDEKICKS: kefir - TRY TO EAT: 2 cups daily - Live active cultures, Complete protein, Calcium, Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B12, Potassium, Magnesium, Zinc. 14 “SuperFoods” has shown that they can actually inhibit the incremental changes that lead to such diseases such as type II diabetes, hypertension, certain cancers, obesity, and Alzheimer's. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.gl.digi.pl 26.06.04, 14:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are durne diety gazety IP: *.gl.digi.pl 26.06.04, 14:16 nie dajcie sie na to nabrac. dieta 1200 k tylko na jakis czas pozwala schudnac. znowu pisza dziennikarskie glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morg Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.cable.senselan.ch 26.06.04, 15:16 nie chce byc zlosliwa, ale dieta atkinsa jest oficjalnie uznana za diete niebezpieczna... pomyslodawca zmarl niedawno - mial wyjatkowo wysoki poziom cholesterolu i pare innych przypadlosci. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz 26.06.04, 15:37 W tekscie nie ma slowa nt. Atkinsa. Jesli zas chodzi o metode Montignaca to szczerze polecam, dziala, co prawda jest to troche skomplikowane na paczatku, ale jak sie opanuje zasady to mozna jedzac rzeczywiscie chudnac, bez obsesyjnego liczenia kalorii. -------------------------------------------------- Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143 Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re:ups, nie doczytalam o tym Atkinsie, sorki 26.06.04, 15:43 -------------------------------------------------- Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.mo-stlouis0.sa.earthlink.net 05.07.04, 15:25 kochani, nie ma naprawde odchudzajcych diet i trzeba to sobie jasno powiedziec. Ludzie jedz zle, 80% z nich je za duzo , zadna miara nie spala tego co zjedli,bo jak? Ile osob z tych co tu napisali naprawde sie rusza, chociazby codzinnie maszerowali az do dobrej zadyszki??? Zmniejszenie porcji i codzienny ruch to jest dieta. Zarabiaja cwani na ludziach miliony i robia im wode z mozgu. Kiedys bylo glosno i smieszno jak jakis cwaniak wpadl na pomysl,ze bedzie za 20zl (wiele lat temu, inne to bylo 20zl.) rozsylal przepis na gwarantowana diete odchudzajaca. Ludzie dostawali koperty ,a w nich karteluszka i zdanko "NIE ZRYJ TYLE CHOLERO". Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz 26.06.04, 22:19 no właśnie dieta Atkinsa zaliczona do mądrych diet??? w sumie szokujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shrek Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.dsl.ksc2mo.swbell.net 28.06.04, 08:08 Atkins zmarl na skutek wypadku a nie ze zwgledu na swoj stan zdrowia - to tak na marginesie :) Ja ogolnie jestem przeciwniczka tej diety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppns Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.06.04, 09:12 Tak , ale sekcja stwierdziła u niego zawansowaną miażdżycę , wieńcókę i niewydolność krążeniowo-oddechową. Było już tutaj na forum o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 02:36 Atkins zmarl wskutek obrazen powypadkowych .Poza tym byl zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia mój sporób na świetną sylwetkę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.04, 15:46 Polecam nowy portal dla kobiet www.supersylwetka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Bzdura totalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:50 Opis diety Montignaca zawarty w opisie jest totalnie bzdurny ! W tej diecie chodzi o coś zupełnie przeciwnego. Zalecane jest spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym co ma OGRANICZYĆ ! wzrost poziomu w glukozy we krwi. Drugą istotną zasadą jest dążenie do niełączenia w jednym posiłku węglowodanów (cukrów) z tłuszczami. Mam wrażenie , że opis wyskrobał ktoś w ogóle bez znajomości tematu. Sam dzięki diecie Montignaca zgubiłem 19 kg i trzymam, dzięki stosowaniu jej zasad , wagą , moim zdaniem optymalną. Polecam książkę Montignac'a " Jeść aby schudnąć" dostępną w prawie każdej księgarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yskra Montignac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 02:26 Podpisuję się obiema rękami! a) opis tej diety w artykule jest bezsensowny i wprowadza w błąd, b) sama dieta jest skuteczna, a jak już się pozna jej zasady, całkiem łatwa w sstosowaniu, c) w Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów zgodnych z zaleceniami diety, a ponadto jest świetnia książka Rii Tummers "Szybko i szczupło". No i nie trzeba głodować... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energia Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 26.06.04, 15:56 To dobrze, że Gazeta pomija Żywienie Optymalne Jana Kwaśniewskiego - przecież to nie dieta!!!- to ŻYWIENIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Uwaga na sekciarza! IP: *.gl.digi.pl 26.06.04, 16:30 Tak wyglada to "ZYWIENIE" w praktyce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=13107372 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energia Re: Uwaga na sekciarza! IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 26.06.04, 16:38 A skąd masz ten wywiadzik? - sam napisałeś? Autoryzowane teksty są na www.dr-kwasniewski.pl., a tam jakoś trudno znaleźć tematykę, która ciebie podnieca w ŻO, choć nie powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: Uwaga na sekciarza! IP: *.gl.digi.pl 26.06.04, 21:26 Wystaw ten sekciarski leb z optyinternetu. www.izz.waw.pl/izz/news_003.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppns Wywiad jest tu... IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.06.04, 02:17 Gość portalu: energia napisał(a): > A skąd masz ten wywiadzik? - sam napisałeś? Oj nieładnie , Energio ! Nieładnie ! Gdy Twoją opinię o słowach WMBB ( Wielkiego Mistrza Baleronu i Boczku ) przeczyta jakiś wyższy rangą od Ciebie w sekcie salcesonojadów , to będzie z Toba źle. Jak można określic słowem "wywiadzik" podwaliny diety Kwasniewskiego ? Nie znasz najważniekszej polskiej księgi medycznej , w której WMBB to powiedział ? Wywiad zamieszczono w książce "Dieta Optymalna" J.Kwasniewski , M.Chyliński , ISBN 83-87534-15-3 , Wydawnictwo WGP Warszawa Rozdział "Marsz na azymut" , str. 9 Energia zwątpiła w słowa Mistrza Salcesonu i Baleronu !!! Koniec świata , rozłam w sekcie salcesonojadów !! Odpowiedz Link Zgłoś
maria2 Re: Uwaga na sekciarza! 26.06.04, 20:57 Sześć lat temu byłam na diecie Kwaśniewskiego. Poznałam ogólne zasady i dostosowałam je do swojego organizmu. Nie przesadzałam z jajkami, boczkiem masłem i innymi tłuszczami. Czułam sie świetnie, schudłam 8 kg - osiagnęłam wagę taką jaką chciałam, ale najważniejsze: wyleczyłam sie z astmy. Przed dietą chorowałam na astmę alergiczną, która początkowo tylko wiosną, a później już przez okrągły rok męczyła mnie przeokrutnie. Byłam na lekach wziewnych. Od 6 lat mój organizm już nie reaguje na pyłki. Druga dolegliwość, która ustąpiła mi po przejściu na dietę, to nagle pojawiający sie wilczy głód, wewnętrzny niepokój, drżenie rąk - typowe objawy hipoglikemii. Po roku stopniowo wycofałam sie z tej diety.Jedynym minusem w moim przypadku był utrzymujacy sie wysoki poziom cholesterolu. Z wysokim poziomem cholesterolu walczę do dzisiaj, a od tamtego czasu próbowałam już wiele innych diet- bez skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Uwaga na sekciarza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 21:00 A co sądzicie na temat diet warzywno-białkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 02:39 Dieta to jest zywienie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pelagia Re: Re Nie Mądra Gazeta pisze o dietach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 23:03 Ta dieta nie jest głupia, bo nie jest głodowa. W ciągo dnia zjada się wprawdzie niewiele kalorii (ok. 700) ale za to dużo białka ok. 60 gr. Poza tym jest dokładnie rozpisana na każdy dzień, dzięki czemu wiadomo jak zaplanować posiłki. W życiu się tak racjonalnie nie odżywiałam i nauczyłam sie wypijać dużo wody, no i przstałam żłopać kawę. Nie ma mowy o żadnym jo-jo jeżeli potraktuje się ją jako wstęp do nowego sposobu jedzenia. Polecam. Zrzuciłam ok.5 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Nie mądra Gazeta propaguje jo-jo 28.06.04, 23:10 Gość portalu: Pelagia napisał(a): > Ta dieta nie jest głupia, bo nie jest głodowa. W ciągo dnia zjada się wprawdzie > > niewiele kalorii (ok. 700) ale za to dużo białka ok. 60 gr. Poza tym jest > dokładnie rozpisana na każdy dzień, dzięki czemu wiadomo jak zaplanować > posiłki. W życiu się tak racjonalnie nie odżywiałam i nauczyłam sie wypijać > dużo wody, no i przstałam żłopać kawę. Nie ma mowy o żadnym jo-jo jeżeli > potraktuje się ją jako wstęp do nowego sposobu jedzenia. Polecam. Zrzuciłam > ok.5 kg. .............. poczytaj na forum fitness gazety ile dziewczyn. kobiet miało różne kłopoty z ta nieszczesną kopenhaską ile przeszło kilka razy przez jo-jo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Mądre Diety Gazety - sprawdź, jakie diety prz IP: 62.148.92.* 28.06.04, 10:02 do diety kopenhaskiej dolaczcie prosze informacje o tym czy mozna stosowac przyprawy (sol!!!!!!!!!!!) i czy woda do picia moze byc gazowana.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina kopenhaska IP: *.toya.net.pl 28.06.04, 18:23 ja spotkałam się z dwiema szkołami nt. soli - że można używać, i że nie mozna :) osobiście nie używam, jeżeli już to suszone zioła, mineralną piję niegazowaną, i tylko zamiast oliwy z oliwek używam kujawskiego - bo tańszy. poza tym kopenhaskiej trzeba przestrzegać 'niewolniczo', bo inaczej nic z tego. pozdrawiam trzynastki i trzymam kciuki, bo będą potrzebne ;) Odpowiedz Link Zgłoś