Dodaj do ulubionych

Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem

13.08.12, 19:39
Witam,
Może ktoś będzie potrafił mi pomóc lub poradzić. Chciałam zacząć/zaczęłam kurację jedną z nalewek według receptury Św. Hildegardy. Nalewka ma 9% alkoholu, pije się (takie są zalecenia) 20ml przed i po każdym posiłku (6xdziennie).
Ja generalnie alkoholu nie pijam w ogóle, kiedyś pijałam za czasów młodości imprezowo, ale potem miałam problemy depresyjne i poczułam jak alkohol źle na mnie działam więc zupełnie odstawiłam.
No, ale sądziłam, że taka nalewka to lekarstwo i napiłam się wedle zaleceń 20ml i poczułam się okropnie, nie pijana, ale słabo, zawroty głowy i niepokój psychiczny... Kolejną porcję wypiłam dopiero następnego dnia - jedną łyżeczkę od herbaty, ale efekt podobny...

Czy można mieć aż tak silną reakcję na alkohol? Czy coś to oznacza, czy coś jest nie tak z moim organizmem?

No a druga sprawa - nalewka ma oczyszczać wątrobę, a przecież alkohol chyba jej szkodzi... to jak to z tymi nalewkami jest? Dodam, że nalewka jest na czerwonym winie, zakupiona w sklepie, nie własnej roboty.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • prim.asol Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 13.08.12, 23:23
      jakkolwiek by się nalewka nie nazywała i jakiego świętego imię nosiła to jest zwykła nalewka a nie środek ( lekarstwo) na jakąkolwiek dolegliwość .Tak nawiasem mówiąc - nalewka to nie jakaś mikstura z 9% wina...
      Oczyszczanie wątroby ? Co to w ogóle za pojęcie ? Slogan laików :(
      Wspomagająco na "wątrobę" można kupić w aptece środki ziołowe Herbapolu w tabletkach - wystarczy poradzić się farmaceuty.
    • horpyna4 Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 14.08.12, 08:31
      Daj sobie spokój z nalewką. Kup fixy z dziurawca i pij zamiast herbaty. Nie dość, że bardzo poprawia stan wątroby, to ma jeszcze działanie antydepresyjne - dwa w jednym. I ważne, żeby to był napar, a nie sok lub wyciąg z dziurawca - one zawierają alkohol.

Co do Twojej reakcji na nalewkę, to niekoniecznie jest ona na sam alkohol, może być właśnie na połączenie alkoholu z którymś ziołem.
    • komanchu Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 16.08.12, 09:42
      A jakie zioła są w tej miksturze? Bo moim zdaniem, jest to reakcja organizmu na jedno z ziół użytych w mieszance. Z reguły wyciągi roślinne sporządzane na alkoholu mają znacznie silniejsze działanie niż wodne roztwory. Dodatkowo jeśli zażywasz jakieś leki lub suplementy, mogło dojść do interakcji leku z ziołem, bądź też z samym alkoholem. Niebezpieczny jest piołun - zawiera tujon. Także wrotycz.
      • stefano33 Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 20.08.12, 22:33
        Co za bzdury z niebezpiecznym wrotyczem czy piołunem.
        Setki lat używane zioła, jedne z najskuteczniejszych.
        Wiesz ile trzeba wypić i czego aby było niebezpieczne?
        Wydaje się , że tak więc podaj innym.
    • felinecaline Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 21.08.12, 12:17
      Moim zdaniem byla to typowa reakcja psychosomatyczna osoby diabolizujacej alkohol.
      Moze i niejaki wplyw roznych ziolek zawartych w miksturze.
      Ale nie alkoholu, bo obliccie sobie ile alkoholu zawiera 20ml mikstury, w ktorej jest go 9%? I jakie bedzie stezenie tegoz alkoholu we krwi, zakladajac, ze w organizmie przecietnie jest jej 5 litrow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka