Dodaj do ulubionych

wypadanie włosów

08.09.12, 19:27
Witam. Niedawno byłam u dermatologa w związku z nadmiernym wypadaniem włosów. Lekarka pytała o miesiączkę. Gdy powiedziałam,że jest nieregularna, sprawdziła stan skóry głowy i powiedziała,że jest bardzo niedobrze,że mogę stracić całkiem włosy i zaleciła wizytę u GINEKOLOGA. Zaznaczyła,że mam mieć badanie przezpochwowe i brać przez pół roku tabletki antykoncepcyjne. Nie zrozumiałam, dlaczego akurat wizyta u ginekologa,czy ktoś orientuje się, jaki to ma związek? Tabletki antykoncepcyjne z wypadaniem włosów? Lekarka dodała,że to częste u nastolatek (mam 18lat), coś wspomniała o jajnikach, jednak nie zrozumiałam jej dokładnie. Nigdy nie byłam u ginekologa i nie brałam takich tabletek. Słyszałam,że od nich się tyje i że źle wpływają na organizm, a przyszłe potomstwo może być chore. Nie podoba mi się ten pomysł. Może ktos cos wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • mar.sew87 Re: wypadanie włosów 09.09.12, 01:02
      Nigdy nie byłaś u ginekologa i dlatego powtarzasz o antykoncepcji hormonalnej nieprawdziwe informacje.. Nowoczesne tabletki są dobierane indywidualnie do potrzeb pacjentki, a ich skład jest tak dobrany, aby minimalizować ryzyko wystąpienia działań niepożądanych dla organizmu.
      Nowe preparaty maja często podwójne działanie i oprócz antykoncepcji, pomagają także w leczeniu niektórych zaburzeń hormonalnych.
      Pani dermatolog zleciła Ci wizytę u ginekologa, bo pewnie podejrzewa jakieś zaburzenia hormonalne. Moim zdaniem powinna Cie skierować do endokrynologa, ale ze względu na te nieregularne miesiączki, warto też odwiedzić ginekologa. Badania się nie obawiaj, jest zupełnie bezbolesne, a lekarz wykona badanie przezpochwowe tylko w przypadku, gdy nie jesteś już dziewicą - jeśli nie odbyłaś jeszcze stosunku płciowego, to najprawdopodobniej badanie odbędzie się przez odbyt.
      Ponadto lekarz nie może Cię zmusić do przyjmowania antykoncepcji hormonalnej, możesz poprosić o inną metodę leczenia.
      • gbugala Re: wypadanie włosów 09.09.12, 07:26
        Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie:)
        • mi.ka.n Re: wypadanie włosów 09.09.12, 11:21
          iKoniecznie zbadaj tarczycę.Przy niedoczynnosci tak wlosy wypadają.A wiec endokrynolog.
          • gbugala Re: wypadanie włosów 09.09.12, 17:55
            Dziekuję za informację. Właśnie dzisiaj umowiłam się do endokrynologa.
            • gazel-a1976 Re: wypadanie włosów 10.09.12, 09:16
              Myślę, że dermatolog podejrzewa łysienie męskie typu androgenowego. Wtedy włosy głównie lecą z góry, z boku i z przodu. Tak jak łysieją właśnie mężczyźni. Powinna zlecić badanie poziomu hormonów, które za to odpowiadają czyli testosteron i androstendion. Podwyższony poziom tego drugiego może sugerować też tzw Zespół policystycznych jajników. Pewnie stąd pytanie o regularność miesiączek. Hormon ten obniża się właśnie tabletkami antykoncepcyjnymi i chyba tylko Dianą. Słusznie pokierowała Cię do endokynologa.
              • uhlalala2809 Re: wypadanie włosów 11.03.13, 15:12
                polecam serie naturalnych kosmetyków marki TianDe i zapraszam do sklepu internetowego do zapoznania się z produktami tiande.com.pl/110-wypadanie-wlosow
                • honat5 Re: wypadanie włosów 11.03.13, 17:12
                  uhlalala2809 napisał(a):

> polecam serie naturalnych kosmetyków marki TianDe i zapraszam do sklepu internetowego do zapoznania się z produktami tiande.com.pl/110-wypadanie-wlosow
                  Fajna terapia.Pare setek minimum.Wystarczy kupić w aptece Selenium 9CH 2 op.po 13 zł każde i brać po 5 granulek 1-2 razy dziennie,powinno być po kłopocie.
    • wercia98765 Re: wypadanie włosów 10.09.12, 12:03
      ja stosowalam ten plyn :www.wirtualnaapteka.pl/index.php/kosmetyki/piel/kuracja-przeciw/pokrzepol-plyn-przeciw-wypadaniu-wlosow-100ml.html

zaczelam oprocz tego troszke bardziej pilnowac sie zdrowej diety i juz w zasadzie po wypadaniu wlosow nie ma sladu.
      Dermatolog stwierdzila, ze nie ma potrzeby zadnej silnej terapii tylko poprostu zdrowa dieta i ten plyn i polepszylo mi sie po zaledwie 3 tygodniach

• gbugala Re: wypadanie włosów 10.09.12, 13:49
        Dziękuję Wszystkim za pomoc :) teraz będe wiedziała,czego się spodziewać. Na razie czekam na telefon z przychodni i idę na badania. Dziekuję jeszcze raz i pozdrawiam :)
    • stylion Re: wypadanie włosów 26.10.12, 20:16

Polecam Ci suplementy diety wzmacniające włosy, skórę i paznokcie. Ja stosowałam Silicę. Efekty widoczne już po pierwszych dniach, z tym, że brałam tabletki 2 razy dziennie. Niestety trochę kosztują, w zależności od apteki, za blaszkę można zapłacić nawet do 10 zł. Ale warto.
    • jasmeenek8 Re: wypadanie włosów 01.11.12, 12:28
      Moi poprzednicy maja racje, powinnac udac sie rowniez do endokrynologa. Wypadnie wlosow moze miec rozne przycyzny, ale chyba wsyztskie maja zwiazek z hormonami. Wypadanie wlosow moze byc objawem choorb tarczycy, choroba autoimmunologicznych... nie ma zartow, trzeba porzadnie przebadac sie i znalezc przyczyne, a jelsi nie to choc wykluczyc powazne choroby.
      Co do tabletek antykoncepcyjnych to wcale nie sa bezpieczne tak jak wiekszosc nam to wmawie, niejedna nastolatka przekonala sie o tym gdy zaczely sie jej problemy z nerkami czy watroba. Ale jesli jest sie chororym czy ma hormonalne zaburzenia, to nie ma sie wyjscia trzeba je zazywac.
      • zuzka208 Re: wypadanie włosów 22.11.12, 13:35
        hmmm no to troszkę fantazja ruszyła u tych lekarzy.... nie wyobrażam sobie, ze przychodzisz do ginekologa i mówisz, że przyszłaś, bo ci włosy wypadają...
        na twoim miejscu bym zrobiła pełna morfologię krwi - tam zawsze wszystko widać jak cos jest nie tak, a do ginekologa możesz i tak iść kontrolnie skoro masz 18 lat.
        problem z włosami - od włosów jest fryzjer i dobry fachowiec ci powie co jest nie tak - to zależy coś, czy wypadają z cebulkami, czy bez..
        ja z doświadczenia wypadających włosów polecam radę fryzjera - kosswell koxidil + szampon kosswell regenerate
        • 5th_element Re: wypadanie włosów 22.11.12, 16:03
          zuzka208 napisał(a):

> hmmm no to troszkę fantazja ruszyła u tych lekarzy.... nie wyobrażam sobie, ze
          > przychodzisz do ginekologa i mówisz, że przyszłaś, bo ci włosy wypadają...

no to wyobraz sobie ze ginekolog od razu skojarzy to z problemami hormonalnymi. I juz wiesz, czemu ginekologiem nie jestes.

>:problem z włosami - od włosów jest fryzjer i dobry fachowiec ci powie co jest nie tak - to zależy coś, czy wypadają z cebulkami, czy bez..

taa, a problemów skórnych sprzedawczyni w drogerii, a problem ze stopami leczysz w obuwniczym? rotfl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka