Dodaj do ulubionych

"wstydliwy" problem: zaparcia

03.10.12, 23:32
Czy macie swoje domowe lub/i farmaceutyczne sposoby na zaparcia? Jak takie człowieka nawiedzi to żyć się odechciewa :(
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 04.10.12, 08:05
      Ja nie mam takiego problemu, bo wystarczy mi trochę tłuszczu roślinnego (oliwa, olej), żeby natychmiast wywolać skutek przeciwny do zaparcia. Jest to nieco uciążliwe, bo w restauracjach często smaży się właśnie na tłuszczach roślinnych...

Ale znam przypadek dość trwałego zaparcia u starszej osoby. Po wielu próbach typu rzewień wydedukowałam, że najlepsza będzie kora kruszyny - przynajmniej w tym przypadku. I był to strzał w dziesiątkę: wypijana co wieczór szklanka naparu z Normosanu (zawierającego m.in. właśnie korę kruszyny) zlikwidowała problem dość szybko.
    • nadia_nadia Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 04.10.12, 09:22
      na co dzień dieta bogata w błonnik (otręby pszenne, płatki owsiane, grubo mielone siemię lniane, skórki jarzyn i owoców), dużo wody- żeby zaparć uniknąć. A gdy jednak takowe zaatakuje: polecam RECTANAL - roztwór doodbytniczy.
      • wykopki Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 04.10.12, 09:54
        Spróbuj rano wypić pół szklanki przegotowanej wody z cytryną. Mi osobiście pomaga.
        • voxave Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 04.10.12, 15:53
          U starszych osób---jeden z wczesnych objawów choroby Parkinsona.
    • astro_glide Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 05.10.12, 07:20
      poltora lyzeczki soli ,albo szklanka slonego rosolu .
    • dietetykonline Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 05.10.12, 09:04
      Można spróbować namoczyć w wodzie kilka śliwek pozostawić na noc. Rano wypić można również skonsumować śliwki ważne aby to zrobić 30min przed pierwszym posiłkiem.
      Drugim sposobem jest łyżeczka oliwy z oliwek codziennie rano na czczo tak jak w przypadku śliwek. Co ważne dieta bogata w błonnik, wybieraj pieczywo z mąki pełnoziarnistej polecam chlebek własnej roboty w domu mogę podać kilka przepisów. Słodycze schować gdzieś głęboko a na przekąskę wybierać surowe warzywa. Polecam jogurty, kefiry, maślanki z dodatkiem owoców i otrębów pszennych. Pić dużo wody mineralnej(2l/24h)!
    • mlody776 Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 27.02.15, 00:13
      Zaparcia to złe trawienie. Brak głownie witaminy C itd. V-c powinno się brać na start jakieś 2000mg i więcej aż się poprawi. Jak poprawić trawienie (cukry, tłuszcze itd) to już pisałem na tym forum.
    • lelum3 Re: "wstydliwy" problem: zaparcia 27.02.15, 13:44
      Polecam herbatkę z liścia senesu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka