21.11.12, 12:26
Pytanie: jaka jest właściwa kolejność - najpierw kiretaż czy uzupełnianie ubytków?

Stwierdzono u mnie paradontozę, moja stomatolog postanowiła zrobić kiretaż. Dopiero potem miała zająć się wypełnianiem ubytków (nagle, w ciągu roku "posypały" mi się zęby). Jednak tuż przed zabiegiem odezwał się ząb leczony wcześniej kanałowo i odesłała mnie do specjalisty leczącego zęby pod mikroskopem. A ten powiedział mi, ze najpierw trzeba zająć sie ubytkami (mam 5 zębów do zrobienia) a dopiero potem kiretażem...
Poza tym moja pani doktor uznała, że będzie mi musiała wyrwać dolną ósemkę - górnej już nie mam a ta jest z ubytkiem a obok jest duża kieszeń zagrażająca siódemce. Pan doktor z tym też sie nie zgadza.
Co o tym sądzicie? Jaka jest właściwa kolejność - najpierw kiretaż czy uzupełnianie ubytków?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Kiretaż 21.11.12, 12:44
      Zanim się zdecydujesz na wyrywanie to zasięgnij jeszcze opinii innego lekarza, teraz nie wyrywa się zębów bez prawdziwej potrzeb, tylko leczy.
      Ja bym najpierw wyleczyła wszystkie zęby, a kiretaż robiła potem, jakoś bardziej logiczne to mi się wydaje. Bakterie z ubytków mogą przecież ponownie zarazić te wyczyszczone kieszonki..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka