Gość: Anna IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 11:30 Witam czy bóle w konczynach dolnych (chyba żyły), duszność mogą świadczyć o sepsie? Jakie są jej objawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 13:02 I czy zawsze występuje gorączka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Czy to sepsa????? IP: *.59-136-217.adsl.skynet.be 14.07.04, 15:11 Przy sepsie nie zawsze wystepuje goraczka. Natomiast nie ma pojedynczego objawu, ktory wskazuje na sepse. Bole konczyn dolnych (chyba zyly)- co przez to rozumiesz? Jesli masz stwierdzona zakrzepice zylna konczyn dolnych, a teraz nagle pojawila sie dusznosc, to podejrzewalbym zator pluc i z tym to poszedlbym na izbe przyjec, i to natychmiast. Zator pluc zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 16:29 Witaj. Nigdy nie miałam problemów z żyłami.Jestem po laparoskopii 2 tygodnie,po wyjsciu ze szpitala dostałam jeszcze na 5 dni Augmentin ( 500mg+125mg)tabletka co 8 godzin.Oraz Ketonal forte 2x1.I na drugi dzień po odstawieniu zaczęły mnie boleć uda.No i dziś też mnie bolą.Byłam u swojego lekarza to stwierdziła że to mięśnie i za dużo panikowania, bo gorączki nie ma to nie ma sepsy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Czy to sepsa????? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 14.07.04, 16:32 > Jestem po laparoskopii 2 tygodnie ginekologicznej czy jakiejs innej? > I na drugi dzień po odstawieniu zaczęły mnie boleć uda. Przypadek. Ja tez nie sadze, zeby to byla sepsa. Jakie zrodlo? 3 tygodnie po zabiegu jest watpliwe, zeby to mialo jakis zwiazek z laparoskopia. A dlaczego bola Cie uda? A tego to juz nie wiem. Za malo danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 16:41 1 lipca miałam laparoskopię ginekologiczną , czyli dwa tygodnie temu. A te nogi to nie czasami zakrzepy krwi, słyszałam że przy Sepsie takie są objawy??? No i 37,1 temp.Jak szybko się sepsa ujawnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Czy to sepsa????? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 14.07.04, 19:17 A czemu Ty tak z ta sepsa? Na razie nie podalas zadnego argumentu, ktory by za sepsa przemawial. > A te nogi to nie czasami zakrzepy krwi, słyszałam że przy Sepsie takie są > objawy??? Nie rozumiem. Zwykle przy zakrzepicy bol zaczyna sie (i zostaje) w lydkach, nie w udach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 19:37 Dzięki,zawsze to jakieś pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Czy to sepsa????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 19:54 Sa dwa rodzaje zakrzepicy, Piewsza to zakrzepica ( tradycyjna), powstaje glownie w obrebie konczyn dolnych w skutek wzrostu krzepliwosci krwi, zmian anatomicznych w srodblonku naczyn i zaburzen przeplywu krwi. DO czynnikow predyzpozujacych naleza : miazdzyca, stany pooperacyjne, okres ciazy i pologu, choroby nowotworowe. Objawy : obrzek, zaczerwienienie i bolesnosc zajetej konczyny, podwyzszona temperatura i przyspieszone tetno. Leczenie : antybíotyki, srodki obnizajace krzepliwosc krwi i unieruchomienie konczyny. NAtomiast istnieje jeszcze ZAKRZEPICA ZYL GLEBOKICH - tworzenie sie skrzeplin w zylach glebokich konczyn dolnych prowadzace do uposledzenia droznosci lub zamkniecia swiatla naczyn, moze obejmowac zyly podudzia, uda, miednicy a nawet zyle glowna dolna. Powstawaniu sprzyja dlugotrwale unieruchomieni, zylaki konczyn dolnych, zabiegi operacyjne i urazy, choroba nowotworwa, ciaza i polog, stosowanie doustnych srodkow antykoncepcyjnych. Objawy : obrzek stopy, podudzia i uda oraz bolesnosc konczyny. Powiklania : zator pluc, zator pozakrzepowy. Leczenie tylko szpitalne. Czy po operacji nie przepisano Ci zadnych lekow ??? Chociaz np Aescin ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 20:14 Tak w szpitalu przyjmowałam Kefzol i ketonal. A po wyjściu przez 5 dni Augmentin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Czy to sepsa????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 21:44 A moze by tak odwiedzic specjaliste od naczyn krwionosnych ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 21:45 A jaki to lekarz? Muszę koniecznie pójść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 13:59 Czy sepsa może rozwijać się podstępnie np 2/3 miesiące ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki to nie sepsa IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 15.07.04, 16:46 ość portalu: Anna napisał(a): > Czy sepsa może rozwijać się podstępnie np 2/3 miesiące ? Anno, daj sobie powiedziec, ze nie masz sepsy. Juz sam fakt, ze dwa dni pod rzad jestes w stanie usiasc do komputera, czytac i odpowiadac na posty, na to wskazuje. Sepsa to powazna choroba, a nie bole nog. Co do Twojego pytania: medycyna dlatego jest piekna, ze nie ma w niej rzeczy niemozliwych (no, prawie), wiec owszem, daloby sie znalezc przypadek nawet przewleklej sepsy (np zapalenie wsierdzia), ale to nie u Ciebie. Poza tym, jak pisalem, nie chcesz zrozumiec, ze sepsa nie bierze sie z niczego. Kazde uogolnione zakazenie ma jakies swoje zrodlo. Nie ma rozpoznania sepsy bez tego zrodla. Sepsa to tylko eskalacja wczesniejszego procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna DO DOKIEGO. IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 20:19 Pewnie myślisz że przesadzam ale ja strasznie się boję. 3 miesiące temu miałam poronienie(podejrzewano też pozamaciczną). Po łyżeczkowaniu nie dostałam osłonowo antybiotyku.Mialam cystę po tym wszystkim i 2 tygodnie temu laparo.Niby wszystko ok,ale od pewnego czasu mam wysokie ciśnienie szczególnie rano, dziś i wczoraj to ok 143/90 i tętno 100.Rano odruch wymiotny. Niewiem czy to nerwy bo póżniej przechodzi.Wczoraj dziwny ból ud(po maści przeszedł).Trochę pobolewa mnie krzyż na dole.No ale gorączki nie mam . Najwyższa temp.37,1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: DO DOKIEGO. IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 15.07.04, 21:01 > Po łyżeczkowaniu nie dostałam osłonowo antybiotyku. I prawidlowo. Po lyzeczkowaniu nie ma potrzeby podawac antybiotyku. > od pewnego czasu mam wysokie > ciśnienie szczególnie rano, dziś i wczoraj to ok 143/90 i tętno 100 A moze dlatego, ze sie wlasnie boisz? To bardzo nieswoiste objawy i nie mam sposobu zgadnac co Ci dolega. To moze byc cokolwiek, np endometrioza. Ale sepsa tak nie wyglada. Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: DO DOKIEGO. IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 21:23 Jesteś tu niezawodny,już raz mnie pocieszałeś ( rurka intubacyjna) i miałeś rację.Nic a nic nie czułam. Wielkie dzięki. Mam nadzieję że i tym razem masz rację.Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś