Dodaj do ulubionych

Czy to sepsa?????

IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 11:30
Witam czy bóle w konczynach dolnych (chyba żyły), duszność mogą świadczyć o
sepsie?
Jakie są jej objawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 13:02
      I czy zawsze występuje gorączka?
    • Gość: Doki Re: Czy to sepsa????? IP: *.59-136-217.adsl.skynet.be 14.07.04, 15:11
      Przy sepsie nie zawsze wystepuje goraczka. Natomiast nie ma pojedynczego objawu,
      ktory wskazuje na sepse.
      Bole konczyn dolnych (chyba zyly)- co przez to rozumiesz? Jesli masz stwierdzona
      zakrzepice zylna konczyn dolnych, a teraz nagle pojawila sie dusznosc, to
      podejrzewalbym zator pluc i z tym to poszedlbym na izbe przyjec, i to
      natychmiast. Zator pluc zabija.
      • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 16:29
        Witaj.
        Nigdy nie miałam problemów z żyłami.Jestem po laparoskopii 2 tygodnie,po
        wyjsciu ze szpitala dostałam jeszcze na 5 dni Augmentin ( 500mg+125mg)tabletka
        co 8 godzin.Oraz Ketonal forte 2x1.I na drugi dzień po odstawieniu zaczęły mnie
        boleć uda.No i dziś też mnie bolą.Byłam u swojego lekarza to stwierdziła że to
        mięśnie i za dużo panikowania, bo gorączki nie ma to nie ma sepsy?????
        • Gość: Doki Re: Czy to sepsa????? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 14.07.04, 16:32
          > Jestem po laparoskopii 2 tygodnie

ginekologicznej czy jakiejs innej?

> I na drugi dzień po odstawieniu zaczęły mnie boleć uda.

Przypadek.

Ja tez nie sadze, zeby to byla sepsa. Jakie zrodlo? 3 tygodnie po zabiegu jest
          watpliwe, zeby to mialo jakis zwiazek z laparoskopia.

A dlaczego bola Cie uda? A tego to juz nie wiem. Za malo danych.
          • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 16:41
            1 lipca miałam laparoskopię ginekologiczną , czyli dwa tygodnie temu.
            A te nogi to nie czasami zakrzepy krwi, słyszałam że przy Sepsie takie są
            objawy??? No i 37,1 temp.Jak szybko się sepsa ujawnia?
            • Gość: Doki Re: Czy to sepsa????? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 14.07.04, 19:17
              A czemu Ty tak z ta sepsa? Na razie nie podalas zadnego argumentu, ktory by za
              sepsa przemawial.

> A te nogi to nie czasami zakrzepy krwi, słyszałam że przy Sepsie takie są
              > objawy???

Nie rozumiem. Zwykle przy zakrzepicy bol zaczyna sie (i zostaje) w lydkach, nie
              w udach.
              • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 19:37
                Dzięki,zawsze to jakieś pocieszenie
    • Gość: Milka Re: Czy to sepsa????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 19:54
      Sa dwa rodzaje zakrzepicy,
      Piewsza to zakrzepica ( tradycyjna), powstaje glownie w obrebie konczyn dolnych
      w skutek wzrostu krzepliwosci krwi, zmian anatomicznych w srodblonku naczyn i
      zaburzen przeplywu krwi. DO czynnikow predyzpozujacych naleza : miazdzyca,
      stany pooperacyjne, okres ciazy i pologu, choroby nowotworowe. Objawy : obrzek,
      zaczerwienienie i bolesnosc zajetej konczyny, podwyzszona temperatura i
      przyspieszone tetno. Leczenie : antybíotyki, srodki obnizajace krzepliwosc krwi
      i unieruchomienie konczyny.
      NAtomiast istnieje jeszcze ZAKRZEPICA ZYL GLEBOKICH - tworzenie sie skrzeplin w
      zylach glebokich konczyn dolnych prowadzace do uposledzenia droznosci lub
      zamkniecia swiatla naczyn, moze obejmowac zyly podudzia, uda, miednicy a nawet
      zyle glowna dolna. Powstawaniu sprzyja dlugotrwale unieruchomieni, zylaki
      konczyn dolnych, zabiegi operacyjne i urazy, choroba nowotworwa, ciaza i polog,
      stosowanie doustnych srodkow antykoncepcyjnych. Objawy : obrzek stopy, podudzia
      i uda oraz bolesnosc konczyny. Powiklania : zator pluc, zator pozakrzepowy.
      Leczenie tylko szpitalne.

Czy po operacji nie przepisano Ci zadnych lekow ??? Chociaz np
      Aescin ???
      • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 20:14
        Tak w szpitalu przyjmowałam Kefzol i ketonal. A po wyjściu przez 5 dni Augmentin
        • Gość: Milka Re: Czy to sepsa????? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 21:44
          A moze by tak odwiedzic specjaliste od naczyn krwionosnych ?!
          • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 14.07.04, 21:45
            A jaki to lekarz? Muszę koniecznie pójść!
    • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 13:12
      Podtrzymuję
      • Gość: Anna Re: Czy to sepsa????? IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 13:59
        Czy sepsa może rozwijać się podstępnie np 2/3 miesiące ?
        • Gość: Doki to nie sepsa IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 15.07.04, 16:46
          ość portalu: Anna napisał(a):

> Czy sepsa może rozwijać się podstępnie np 2/3 miesiące ?

Anno, daj sobie powiedziec, ze nie masz sepsy. Juz sam fakt, ze dwa dni pod rzad
          jestes w stanie usiasc do komputera, czytac i odpowiadac na posty, na to
          wskazuje. Sepsa to powazna choroba, a nie bole nog.
          Co do Twojego pytania: medycyna dlatego jest piekna, ze nie ma w niej rzeczy
          niemozliwych (no, prawie), wiec owszem, daloby sie znalezc przypadek nawet
          przewleklej sepsy (np zapalenie wsierdzia), ale to nie u Ciebie.
          Poza tym, jak pisalem, nie chcesz zrozumiec, ze sepsa nie bierze sie z niczego.
          Kazde uogolnione zakazenie ma jakies swoje zrodlo. Nie ma rozpoznania sepsy bez
          tego zrodla. Sepsa to tylko eskalacja wczesniejszego procesu.
          • Gość: Anna DO DOKIEGO. IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 20:19
            Pewnie myślisz że przesadzam ale ja strasznie się boję.
            3 miesiące temu miałam poronienie(podejrzewano też pozamaciczną). Po
            łyżeczkowaniu nie dostałam osłonowo antybiotyku.Mialam cystę po tym wszystkim i
            2 tygodnie temu laparo.Niby wszystko ok,ale od pewnego czasu mam wysokie
            ciśnienie szczególnie rano, dziś i wczoraj to ok 143/90 i tętno 100.Rano odruch
            wymiotny. Niewiem czy to nerwy bo póżniej przechodzi.Wczoraj dziwny ból ud(po
            maści przeszedł).Trochę pobolewa mnie krzyż na dole.No ale gorączki nie mam .
            Najwyższa temp.37,1
            • Gość: Doki Re: DO DOKIEGO. IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 15.07.04, 21:01
              > Po łyżeczkowaniu nie dostałam osłonowo antybiotyku.

I prawidlowo. Po lyzeczkowaniu nie ma potrzeby podawac antybiotyku.

> od pewnego czasu mam wysokie
              > ciśnienie szczególnie rano, dziś i wczoraj to ok 143/90 i tętno 100

A moze dlatego, ze sie wlasnie boisz?

To bardzo nieswoiste objawy i nie mam sposobu zgadnac co Ci dolega. To moze byc
              cokolwiek, np endometrioza. Ale sepsa tak nie wyglada. Naprawde.
              • Gość: Anna Re: DO DOKIEGO. IP: *.ztpnet.pl 15.07.04, 21:23
                Jesteś tu niezawodny,już raz mnie pocieszałeś ( rurka intubacyjna) i miałeś
                rację.Nic a nic nie czułam. Wielkie dzięki. Mam nadzieję że i tym razem masz
                rację.Pozdrowienia:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka