IP: *.tpnets.com 14.07.04, 23:33
CZy ktoś moze mi powiedzieć jakie są objawy nadzerki?Jestem dziewicą
natomiast niepokoi mnie to ze mam czasami ból przy stosunku "palcowym" ale
nic pozatym mnie nie boli równiez przy wkładaniu tamponu.Sorki za takie
wynurzenia ale nie mam chwilowo kasy na ginekologa:(( i chciałbym wiedzie czy
muszę ją szybko zdobyć czy tez nie panikować.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: Nadżerka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.04, 23:45
      bol nie musi byc spowodowany nadzerka. jesli nie masz przy tym uplawow, to
      prawdopodobnie nie jest to to, o czym myslisz.
      swoja droga radzilabym ci sie wybrac do ginekologa, przeciez nie musisz placic
      za wizyte jak idziesz na kase chorych
    • Gość: Milka Re: Nadżerka IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 12:52
      Droga KARo, zacznijmy o podstawowych informacji : zazwyczaj objawem choroby
      drog rodnych u kobiet sa : uplawy ( wydzielina z drog rodnych ) u kobiet
      zdrowych maja one kolor mleczno-bialy a w plodnej fazie cyklu przezroczysty,
      konsytencja podobny do bialka jaja kurzego (swiezego), natomiast jezeli uplawy
      zmieniaja kolor na zielonkawy, brazowy, badz maja w sobie zawartosc krwi moze
      to swiadczyc o chorobie. Do tego wszystkiego dochodzi zapachjezeli wydzielina z
      pochwy zapachem kojarzy sie z ryba to nie jest to dobry objaw. Nastepnie
      krwawienia lub plamienia nie zwiazane z miesiaczka. Do tego wszystkiego
      dochodzi uczucie dyskomfortu jak swedzenie i pieczenie. To po pierwsze.
      Po drugie, jezeli masz w domu najzwyklejasza encyklopednia i zajrzysz pod
      haslo "blona dziewicza" dowiesz sie, ze blony dziewicze u kobiet maja rozne
      ksztalty, moga mies ksztakt obwodki, polksiezyca, polkola ale rowniez moga
      byc "rozpiete" na calej powierzchni wejscia do pochwy posiadajac jedynie
      otworki ( jak sito ). Jezeli wiec nie zaobserwowalas u siebie zadnych z tych
      objawow ( uplawy,swiad,zapach ) osmiele sie stwierdzic, ze byc moze nic Ci nie
      dolega. Byc moze problem zwiazany z bolem prz jak to nazywasz stosunku palcowym
      lub przy aplikacji tamponu wynika zupelnie z czegos innego a mianowicie z
      budowy anatomicznej Twojej blony dziewiczej, byc moze przy tego typu zabiegach
      (wprowadzaniu do pochwy cial obcych ) dochodzi do naderwania badz podraznienia
      blony dziewiczej. I tu kolko sie zamyka : wkladnaie tam roznych "przedniotow"
      moze spowodowac infekcje ( brudne palce ), jak rowniez moze dojsc do powstania
      nadzerki ( czesto powstaje ona w skutek uszkodzen mechanicznych scian pochwy ),
      nadzerka nie jest niczym innym jak ranka, peknieciem sciany pochwy. Przy malych
      nadzerkach stosuje sie leczenie farmakologiczne ( najczesciej dopochwowe srodki
      poprawiajace gojenie ran - w pochwie panuja niezbyt sprzyjajace ku temu warunki
      zbyt duza wilgotnosc ) lub prz duzych nadzerkach tzw wypalane.
      Uwazaj co robisz i rob to z glowa !!!
      • Gość: KARo Re: Nadżerka IP: *.tpnets.com 15.07.04, 13:28
        Droga Milko!
        Dziekuję Ci za informację gdyż niby to wszystko wiedziałam ale ładnie to
        zebrałaś.
        Jednak chciałabym zwrócicić uwagę ze bycie dziewica nie oznacza ze jestem
        nieswiadomą niczego nastolatką bo nie jestem ani nastolatką ani nieswiadomą i
        uwazam na to co robię i robie to z głową
        Mój partner nie wprowadza mi do pochwy brudnych palcow ani zadnych
        innych "przedmiotów"
        Moj problem polega na tym ze miałam dobrą pania ginekolog ale ona niestety
        zwinęła się z panstwowej słuzby zdrowia.Musze wiec oszczędzic kase i pojsc do
        niej prywatnie.
        Twoj post mnie uspokoił gdy nie mam zadnych z opisanych tam niepokojących
        objawow (poza wspomnianym bolem ktory jednak nie występuje przy aplikacji
        tamponu)
        Pozdrawiam i dziekuję!
        • Gość: Milka Re: Nadżerka IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 20:50
          Nie mialam zamiaru Cie obrazic, ale z postu trudno bylo wywnioskowac w jaki
          jestes wieku, a sugestia o brudnych palcach byla podana tylko jako przyklad.
          Ale mimo wszystko jezeli Cie cos niepokoi to idz do lekarza, nawet jezeli
          bedzie to jakas bzdura albo okaze sie ze nic Ci nie jest, moim zdaniem rozmowa
          z ginekologiem pozwala bardziej ... zrozumiec co Ci chce Twoje cialo
          powiedziec - strasznie glupio to brzmi ale chodzi o sens a nie o tresc. A
          zdanie : "zastanow sie Co robisz i rob to z glowa" dotyczylo wlasnie
          ewentualnej wizyty u ginekologa.
          P.S. Moze Twoj chlopak jest zbyt energiczny i to powoduje bol ???
          Pozdrawiam
    • Gość: mańka Re: Nadżerka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:56
      nadżerka sama w sobie nie boli, a wygląda mniej więcej tak, jak zdarta skóra na
      kolanie po upadku. ja swoją leczę od 3 lat i lekarka zdecydowała teraz o
      zabiegu. Troszkę się martwię, ale raczej czuję się skrępowana niż obawiająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka