Dodaj do ulubionych

Meteoropatia- nie daję sobie rady. Proszę o pomoc

27.01.13, 11:42
Witam,temat pewnie wielokrotnie poruszany, jednak nie znalazłam ciągle rozwiązania jak sobie pomóc. Otóż jestem meteopatą, zresztą zapewne jak prawie 100% społeczeństwa, Jednakże nie daję sobie z tym rady., A lekarze bagatelizują mój problem. Reaguję na każdą zmianę pogody. Wszelkie opady - straszne bóle stawów, mięśni. Wiatr- potworne bóle głowy i przyspieszona akcja serca,. Temp. skacząca z minusowej na plusową- ból każdej części ciała. Dziś mamy mróz- i jest to jedyny stan pogody kiedy czuje się idealnie, mam duzo siły, moglabym "góry przenosić". Kiedy w lecie jest gorącą strasznie chce mi się spać, zasypiam niemal na stojąco. Bardzo się pocę i jest mi ciągle gorąco. Tarczyce badałami jest ok. NAjbardziej uciążliwą dla mnie dolegliwością jest przyspieszona akcja serca,. Serce bije jak oszalałe, drżą mi ręce, moja mowa przez to staje się nieskładna, bo w środku czuje wielke " roztelepanie" Bardzo utrudnia mi to funkcjonowanie. Nie wiem jak sobie z tym radzić i nie mam siły na ciągłe zgadzanie sie z takim stanem rzeczy.:(((
Obserwuj wątek
    • bernato Re: Meteoropatia- nie daję sobie rady. Proszę o p 27.01.13, 14:35
      Tarczyca,dokładne badania hormonalne i scyntygrafia gruczołu tarczowego.Pozdrawiam
    • no1teresa Re: Meteoropatia- nie daję sobie rady. Proszę o p 27.01.13, 16:06
      całościowo na pewno Ciebie obejrzy i wyreguluje lekarz medycyny chińskiej
    • misiania Re: Meteoropatia- nie daję sobie rady. Proszę o p 27.01.13, 17:07
      Gdzieś czytałam, że meteoropatia jest obca wielu narodom. Ja pewno też jestem jakąś zakamuflowaną opcją zagraniczną, bo nie widzę związku między pogodą, a stanem mojego zdrowia. Pomijam oczywiste oczywistości typu bawienie się lodowatą deszczówką w listopadzie. Błąd młodości to był.
    • e-kasia27 Re: Meteoropatia- nie daję sobie rady. Proszę o p 28.01.13, 11:14
      artemika napisała:

> Witam,temat pewnie wielokrotnie poruszany, jednak nie znalazłam ciągle rozwiąza
      > nia jak sobie pomóc. Otóż jestem meteopatą, zresztą zapewne jak prawie 100% spo
      > łeczeństwa, Jednakże nie daję sobie z tym rady., A lekarze bagatelizują mój pro
      > blem. Reaguję na każdą zmianę pogody. Wszelkie opady - straszne bóle stawów, mi
      > ęśni. Wiatr- potworne bóle głowy i przyspieszona akcja serca,. Temp. skacząca z
      > minusowej na plusową- ból każdej części ciała. Dziś mamy mróz- i jest to jedyn
      > y stan pogody kiedy czuje się idealnie, mam duzo siły, moglabym "góry przenosić

Jeżeli mróz, to jest jedyny czas, gdy się dobrze czujesz, to można podejrzewać że masz alergię i że prawdopodobnie jesteś silnie uczulona na pleśnie i pyłki roślin i pewnie najbardziej nielubianą przez ciebie porą roku jest wiosna, począwszy od roztopów aż do czerwca.
      Przy silnym wietrze stężenie pyłków w powietrzu bardzo wzrasta, a przed deszczem wzrasta w powietrzu stężenie zarodników pleśni i grzybów - wtedy alergicy czują się najgorzej.
      Powietrze jest czyste tylko wtedy, gdy panuje mróz.

> ". Kiedy w lecie jest gorącą strasznie chce mi się spać, zasypiam niemal na sto
      > jąco. Bardzo się pocę i jest mi ciągle gorąco. Tarczyce badałami jest ok. NAjba
      > rdziej uciążliwą dla mnie dolegliwością jest przyspieszona akcja serca,. Serce
      > bije jak oszalałe, drżą mi ręce, moja mowa przez to staje się nieskładna, bo w
      > środku czuje wielke " roztelepanie" Bardzo utrudnia mi to funkcjonowanie. Nie w
      > iem jak sobie z tym radzić i nie mam siły na ciągłe zgadzanie sie z takim sta
      > nem rzeczy.:(((

To z kolei (oprócz alergii) może wskazywać na to, że masz problemy z poziomem cukru we krwi. To co odczuwasz może wynikać z dużych wahań poziomu cukru.
      Senność i nadmierne odczuwanie gorąca, pocenie się są charakterystyczne dla za wysokiego poziomu cukru - czy jesteś najbardziej senna zaraz po jedzeniu?

A drżenie, przyspieszona czynność serca i roztelepanie to może być objaw zbyt niskiego poziomu cukru, ale mogą to też być objawy alergii pokarmowej - zdarzają się albo natychmiast po zjedzeniu czegoś uczulającego, albo w dwie, trzy godziny po jedzeniu, gdy pokarm zostaje strawiony.

Takie stany zmieniającego się poziomu cukru są charakterystyczne dla początków cukrzycy.
      Powinnaś sobie zrobić badanie: krzywa cukrowa z jednoczesnym oznaczaniem poziomu insuliny. Cukier na czczo może jeszcze być w normie, ale też warto go zbadać.

Cukrzyca często idzie w parze z alergią.
      Bywa też skutkiem nieleczonej (nierozpoznanej) alergii pokarmowej.
      Czy u ciebie w rodzinie ktoś miał cukrzycę?

Moim zdaniem najpierw powinnaś sprawdzić cukrzycę (bo to ważniejsze), a potem iść do alergologa.
      • artemika do e-kasia 29.01.13, 21:26
        dziękuje bardzo za odowiedż bardzo wyczerpującą. Lekarze bagatelizują móje dolegliwośći, twierdząc ze jestem za młoda na takie bóle (31 lat). Wszytkie opissane doleglliwości mam od min. 17 lat. Jeżeli chodzi o cukrzycę nikt z najblizszych nie choruje, miałam kiedyś badanie cukru na czczo i było ok. JAkie badania powinnam jeszcze zrobić? (chciałabym zrobic je sama praywatnie, bo mam dosc proszenia sie lekarzy o skierowania, dlatego tez pytam). Sugerowano też chorobę tarczycy, miałam robione badania tsh, i th3 i th4 -też ok.
        Co do alergii nigdy nie miałam zadnych badan. Pytałas czy po jedzeniu jestem senna- jestem, ale to chyba nie ma wiekszgo znaczenia, bardziej wiąże to ze stanem pogody. W miesiącu jest zaledwie parę dni kiedy czuję się super, mam dużo siły i energii. Reszta dni to albo bóle stawów, mięsni, albo ciągłe bóle głowy, drżenie rąk, kołatanie serca. No i to że ciągle mi gorąco i strasznie się pocę. Nie wiem gdzie mam sie zgłosić do lekarza, bo żaden jeszcze nie potraktował mnie poważnie.
        W mojej rodzinie były choroby : nadciśnienie ( z duzym nadcisnieniem wylądowałam w spzitalu w wieku lat 15) i zaburzenia krążenia. Proszę o rady jeśli jestem mi wstanie jakis jeszzce uradzić...
        • artemika Re: do e-kasia c.d 29.01.13, 21:28
          Proszę o porady jeśli jesteś mi w stanie jakiejś jeszzce udzielić- miało byc... Przepraszam za błedy
        • muktprega1 Re: do e-kasia 22.02.13, 14:07
          > Sugerowano też chorobę tarc
          > zycy, miałam robione badania tsh, i th3 i th4 -też ok.

Witaj, jestem z forum Hashimoto,podobnie reaguje do Ciebie. Mam Hshi od kilkunastu lat w tym nierozpoznane ok 11, leczone ok 5. Nie rezygnowałabym tak szybko z tego tropu.
          Wrzuć te wyniki proszę, pomogę w interpretacji, jeśli masz USG tarczycy to wrzuć również wyniki, można mieć wyniki w granicach norm a jednak mieć Hashi, czy miałaś kiedykolwiek przeciwciała ATPO i ATG?
          Jest ciekawy test :
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka