Dodaj do ulubionych

Canada czy USA

IP: *.proxy.aol.com 21.08.01, 08:31
prosze o porade gdzie lepiej mieszkac i zyc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Kanada czy USA IP: 65.206.44.* 21.08.01, 18:35
      Dobrze jest miec wybor a niewielu go ma.
      To forum jest pt. "zdrowie" a nie "wakacyjna gielda informacji" ani
      "Polacy zagranica", wiec zakladam, ze pytasz o aspekt zdrowotyny...

Niestety, (i jak mawial moj dziadek) - "dwa dobra nie chce byc", a wiec:
      - psychicznie - Kanada.
      - ekonomicznie (zarobki, podatki): Stany.

Temat jest jednak zbyt obszerny, zeby bez dokladniejszych kryteriow z Twojej
      strony napisac jednoznacznie.
      W Stanach wiecej sie zarabia, ale latwiej prace stracic, ale i latwiej znalezc
      nowa - za czesto wiecej. A szczegolnie jak sie jest mlodym, bystrym i
      wyksztalconym.
      Stany nie sa dla chorowitych i biednych. Bieda ma zblizone oblicza w wiekszosci
      porownywalnych krajow.
      Ubezpieczenie zdrowotne mozna tu (w USA) miec albo nie. Moze byc lepsze lub
      gorsze. Moze obejmowac dentystyczne lub nie (najczesciej nie), moze obejmowac
      optyka lub nie (najczesciej nie, okulary to przeciez tylko dekoracja twarzy)
      itd, itd - rzeczy na ogol w Kanadzie nie do pomyslenia.
      Tansze sa tez (na ogol) domy i mieszkania - ale to bardzo trudne
      porownanie, bo to zalezy od lokalizacji. Malo kto - czy to w Stanach czy
      Kanadzie kupuje czy buduje dom za gotwke, wiec nalezaloby jeszcze porownywac
      dostep i jakosc kredytow itd. Majac dom - warto w Stanach byc ubezpieczonym,
      bo teoretycznie szpital z powodu niezaplaconych $28 tys. za operacje slepej
      kiszki moze nam i ten dom i ten ogrodek zlicytowac (z wyjatkiem Florydy, gdzie
      nie moze).

Chcesz pracowac (wtedy Stany) czy zakladac rodzine (wtedy Kanada) a co
      jesli jedno i drugie?
      Kto zaplaci za porod dzieci (~ $20 tys. w Stanach a praktycznie darmocha w
      Kanadzie)?
      Kto za przedszkole, szkole itd.

Generalnie: temat rzeka.

Tak, tak, a najlepiej byc zdrowym, pieknym i bogatym na zielonej wyspie z
      wlasna laguna, z dala od wulkanow, burz i piratow.

• Gość: Glen Re: Canada czy USA IP: *.usask.ca 21.08.01, 19:58
      Poniewaz jest to dzial zdrowia, to chyba chodzi ci o to gdzie zyc zdrowiej?
      Otoz Kanada moze sie pochwalic troszeczke dluzszym srednim czasem zycia swoich
      obywateli niz USA. Roznica jest w granicach 1-2 lat na korzysc Kanady.
      W Kanadzie tez jest dosc powszechne i dostepne ubezpieczenie zdrowotne
      pokrywajace praktycznie wszystkich Kandyjczykow. Imigranci sa bez pokrycia
      przez kilka dni zanim sobie zalatwia papiery.
      W Stanach ubezpieczenia sa dostepne z miejsca pracy. Ale stracisz prace,
      tracisz ubezpieczenie. Kupic je prywatnie to chyba ok 400 miesiecznie, wiec
      ludzie nie kupuja (W Kanadzie koszt na rodzine wynosi ok 50-100 na miesiac).
      Glownie dlatego, ze lekarze w Kanadzie mniej zarabiaja i mniej obciazaja
      system.
      W Stanach jest problem jak powaznie zachorujesz. Pomoc od panstwa otrzymujesz
      dopiero jak kompletnie zbankrutujesz tzn spieniezysz i wydasz pieniadze za dom,
      samochod i fundusz emerytalny. Czyli najlepiej nie chorowac, a juz na pewno na
      nic ciezkiego i przewleklego.
      Najzdrowszym miejscem w Kanadzie jest Vanquever w Brytyjskiej Kolumibii. Tam,
      ludzie zyja najdluzej. Najlepsze powietrze maja prowincje preriowe Alberta,
      Saskatchewan, Manitoba.
      • Gość: euro Re: Canada czy USA IP: *.proxy.aol.com 22.08.01, 09:13
        Bardzo dziekuje za wypowiedzi.
    • Gość: Bolek Re: Canada czy USA IP: *.vc.shawcable.net 10.11.01, 12:39
      Mieszkam w Vancouver. Przejechalem USA od zachodu na wschod i od polnocy na
      poludnie, ale nigdy nie chcialbym tam mieszkac. Wole tu biedniej, niz tam
      bogato. Zreszta Ameryki nie znosze, a szczegolnie jej polityki.
      • hjk11 Re: Canada czy USA 04.12.01, 05:13
        Ja tez mieszkam w Vancouver i uwazam, ze to jedno z najpiekniejszych miejsc na
        swiecie. Szczegolnie dzisiaj , gdy pada snieg. Dla mlodych ludzi,
        wyksztalconych i chcacych zarobic lepsze sa Stany. Kanada daje wieksze poczucie
        bezpieczenstwa - troche tu kapitalizmu, troche socjalizmu.
        • Gość: V.C. Re: Canada czy USA -do hjk11 IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.01, 23:40
          Czym się przejawia ten socjalizm ? Czy w Kanadzie są np. jakies firmy
          państwowe ?
          • Gość: Bolek Re: Canada czy USA -do hjk11 IP: *.vc.shawcable.net 27.12.01, 11:53
            Sa, ale to nie znaczy ze to juz komuna. Wazne jest aby sytem gospodarczy
            zachowal rownowage. Niektore kraje w swojej polityce gospodarczej i socjalnej
            celowo utrzymuja pewien procent wlasnosci panstwowej celem utrzymania
            okreslonego poziomu cen za uslugi.
            Niebezpieczna dla Kanady jest sila zwiazkow zawodowych, ktore tak czesto
            przesadzaja ze swoimi zadaniami. Kanadyjskie spoleczenstwo jest tak ciche ze
            nie ma komu protestowac przeciwko rosnacym zadaniom zwiazkow.
            Np. czteromiesieczny strajk kierowcow transportu miejskiego w Vancouver -
            doslownie nikt nie protestowal przeciwko tej nie slusznej akcji.
            Osobiscie bardziej lubie Kanade niz USA, Kanada to kraj dla podroznikow, jest
            tyle miejsc gdzie mozna spedzic wspaniale czas.
            No i zabezpieczenie socjalno - zdrowotne jest duzo lepsze niz w USA (medicare).
            Co tu duzo gadac, trzeba tu pomieszkac.
            • Gość: V.C. Re: Canada czy USA ? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.01, 19:56
              Jaki jest obecnie w Kanadzie poziom bezrobocia ?
              P.S. Mam propozycję . Zajrzyjcie , proszę , na forum > Gospodarka . Tam
              miłośnicy USA dominują , np. niejaki Maciej . Dla nich Kanada to biedny ,
              socjalistyczny kraj .
              • Gość: Bolek Re: Canada czy USA ? IP: *.vc.shawcable.net 27.12.01, 21:19
                On chyba nigdy tu nie byl. Kanada toi wspanialy kraj. Jeden jest problem, ze
                sasiadem jest Ameryka, skad przychodzi wszelkie. g....
                Oczywiscie w Kanadzie jest gorzej z praca niz w USA. Bezrobocie wynosi w
                granicach 7-8 procent. Jak ktos chce zarobic i wracac, to USA jest lepsze.
                Znam wielu Polakow tutaj, powodzi im sie dobrze, niektorym nawet bardzo, no sa
                takze tacy co zyja troche skromniej. Ale nie spotkalem nikogo, kto by klepal
                biede, chyba ze pijak.
                Kanada to 'raj' dla tych co lubieja podrozowac. Np British Columbia, ma
                terytorium dwa razy wieksze od POlski, a tylko ok 3.8 mln ludzi. Gdy sie
                jedzie na polnoc np. 1500 km lub wiecej, sa takie tereny ze nie widzi sie domu
                na przestrzeni np 500 km. Oczywiscie zimy sa surowe, na polnocy bywa czasami
                40-50 ponizej zera.
                Przejechalem Kanade od B.C. az do Nova Scotia. Jest tyle do zobaczenia. NIe ma
                tu takich slamsow jak sa w USA, oczywiscie sa biedni ludzie i narkomani, ale to
                zalezy kto jak sobie zycie ustawi. Polacy, Rosjanie, Ukraincy radza sobie
                dobrze.
                Bylem w USA tez dosc czesto, jezeli bym mial tam mieszkac, to wole wracac do
                Polski.
                Canada is the best!
    • Gość: BB Re: Canada czy USA IP: 217.97.165.* 30.12.01, 00:22
      Nie wiem czy kiedykolwiek byłeś w tych krajach. Ja tego roku latem byłam w USA
      w Filadelfii. Podobało mi się bardzo, było tak jak na filmach amerykańskich.
      Dostałam wizę z całą rodziną, mogliśmy mieć mieszkanie, pracę i pomoc. Może
      jestem głupia, ale wrócilam tu. Ktoś kiedyś powiedział: wszędzie dobrze gdzie
      nas nie ma. Wszystko zależy od szczęścia. Moja przyjaciółka jest tam 5 lat i w
      zasadzie długo wahała się czy wrócić do Polski. Ale dostała zieloną kartę i
      jakoś tam jej się układa. Ja nie żałuję mojej decyzji.
      • Gość: Bolek Re: Canada czy USA /Do BB IP: *.vc.shawcable.net 30.12.01, 01:13
        Nie wiem czy pytanie bylo skierowane do mnie. Bylem w USA wiele razy. W
        Filadelfii nie bylem. Ale bylem Washington D.C., Chicago, Minneapolis no i cale
        zachodnie stany. NIe chcialbym tam mnieszkac. Dla mnie jest tam za ciasno. Ja
        lubie przyrode. Lubie podrozowac, w USA jest za duzo ludzi. Nie wiem, ale
        wydaje mi sie ze poziom zycia w USA jest nizszy niz w Kanadzie. W Kanadzie nie
        ma takich biednych dzielnic jak tam. Pozatem jak tu ktos powiedzial, USA to
        dla zdrowych. Jezeli ktos nie ma tam ubezpieczenia a zachoruje, to przepadl.
        MOi znajomi wyjechali tam trzy lata temu, podobno teraz chca przyjechac tu.
        Jak ktos mieszkal w Vancouver, to pozniej nigdzie mu sie nie podoba. Tu jest 30
        minut do morza, 30 minut do jeziora i 30 minut na narty.
        Pamietam jak dostalem tu vise, to chcialem odmowic, bo to koniec swiata, ale
        nie jest az tak zle.
        • Gość: hjk11 Re: Canada czy USA /do Bolka IP: *.dialin.sfu.ca 19.01.02, 06:52
          W ktorej czesci Vancouver mieszkasz?
          Jak dlugo jestes Kanadzie?

• Gość: ts duke Re: Canada czy USA /Do BB IP: *.dnvr.uswest.net 19.01.02, 13:36
          w usa jest za duzo ludzi???
          moze takie wrazenie mozna odniesc na polnocnym wschodzie, ale na pewno nie nie
          na zachodzie (wylaczajac moze wybrzeze, w szczegolnosci kalifornie). jesli juz
          to wrecze przeciwnie - pustkowia, hektary ziemi nie tknietej przez cywilizacje.
          • Gość: Bolek Re: Canada czy USA /Do BB/ do hjk11 IP: *.vc.shawcable.net 20.01.02, 01:35
            W Burnaby. A co chcesz sie umowic? He, przystojniak to jestem.
            • Gość: hjk11 Re: Canada czy USA /do Bolka IP: *.dialin.sfu.ca 23.01.02, 06:10
              Nie watpie,ze jestes przystojny, ale nie bedziemy sie umawiac.
              Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka