Dodaj do ulubionych

Białko w moczu

16.03.13, 19:34
Witam serdecznie,
Mam 25 lat. Kilka dni temu niespodziewanie złapał mnie ból w podbszuszu podczas oddawania moczu - mocz w kolorze krwistym, praktycznie krew o trochę ciemniejszym odcieniu. Na szybko wykonałam badanie ogólne moczu, które wykazało:

barwa: krwawy
przejrzystość: mętny
białko całkowite w wysokości 3,51 g/L, (norma do 0,10)
ciężar właściwy: 1,015
ph 6
LEU +++,
ERY neg
PRO (album.) +
NIT +
KET ++
BIL +
Nabłonki płaskie pojedyncze
Śluz zwiększony
Bakterie liczne
Leukocyty 30 w p.w
Erytrocyty świeże pola usiane w grubej warstwie.

Morfologia: WBC: 18 (10^3uL) - norma do 10 - pozostałe wskaźniki w normie.

USG nie wykazało zmian, zastojów. Przyjmuję drugi dzień antybiotyk i leczenie przeciwzapalne. Zastanawiam się jednak czy nie lepiej byłoby udać się do nefrologa i dokładniej zbadać przyczynę. Niestety w przeszłości miałam pojawiające się co jakiś czas kolki nerkowe, częste krwiomocze ale białko zawsze było tylko delikatnie przekroczone. Z nerkami miałam spokój kilka lat. Czy białko całkowite w takiej ilości może być efektem zapalenia pęcherza? czy jest to już znak, że coś dzieje się w nerkach? Nerki pobolewają od czasu do czasu w rannych godzinach.

Kolejne badania moczu nie wykazały białka (w trakcie brania antybiotyku więc nie wiem na ile są wiarygodne) pojawiły się natomiast erytrocyty wyługowane do 5 w p.w i nabłonki okrągłe. Trochę się martwię!

Będę wdzięczna za podpowiedź :-)
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Białko w moczu 16.03.13, 20:19
      Jeżeli kolejne badania nie wykazały białka w moczu, to w porządku i już się nie martw
      • karolinaa_26 Re: Białko w moczu 17.03.13, 12:45
        Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka