Gość: mruś IP: *.netten.pl 23.07.04, 18:37 Bardzo miłe wirtualne puzzle (na Alzenheimera) e-liber.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bacz Nie liczy się poziom cholesterolu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 19:30 Już kilkunascie lat temu odrzucono teorię, że miażdżycę powoduje wysoki cholesterol na korzyść tezy że liczy się stosunek dobrego cholesterolu do całkowitego i niski poziom trójglicerydów. Jeśli ktoś ma stosunek dobrego cholesterolu HDL do całkowitego większy od 20% i trójglicerydy poniżej 100 to nawet jak całkowity cholesterol będzie miał 500 to miażdzyca będzie się cofać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OgOrek Re: Nie liczy się poziom cholesterolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 22:35 Śmoły-pierdoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Alzheimer IP: *.ip-pluggen.com 24.07.04, 00:55 Wszystkie rady podane w artykule sa dobrze wyprobowane. W Szwecji, ktora zajmuje drugie miejsce w Europie pod wzgledem dlugowiecznosci, ludzie po 80-ce ciesza sie pelnia zycia, uprawiaja lzejsze sporty, jezdza na rowerach, sa w wiekszosci sprawni intelektualnie i swietnie daja sobie rade mieszkajac dalej we wlasnych mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Alzheimer IP: *.botany.gu.se 24.07.04, 17:46 Bo do "wlasnych mieszkan" przychodzi odpowiednia pomoc (sprzatanie, gotowanie, zakupy, a jak trzeba to mycie i karmienie tez). Ale to prawda, ze zyja aktywnie (wypad po zakupy rowerem w wykonaniu 60-70 latki to standart). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: Alzheimer IP: *.ip-pluggen.com 25.07.04, 00:07 Moja 83-letnia sasiadka nigdy nie miala samochodu, jezdzi rowerem od 80 lat, w deszcz i snieg na odleglosci ktore DLA MNIE wydaja sie za dalekie na rower, w kazdym razie nie na taka pogode! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Alzheimer IP: *.ulr.s.bonet.se 26.07.04, 20:19 Wydaje mi sie, ze przedluzenie wieku ludzi dokonuje sie. W zwiazku z tym temat ten jest bardzo aktualny. Pozwole sobie przytoczyc wypowiedz s przed wielu lat bardzo starej pani, ktora twierdzila, ze jej corka sie nie starzeje, ale jej otoczenie wmawia w nia i widzi ja jako stara. To na marginesie tego, ze mam 75,5 lat, zalatwiam wiele spraw jezdzac rowerem, a takze jezdze na wycieczki rowerowe. Czytam duzo-zwyczaj z dawnych lat byc na biezaco w wielu zagadnieniach i biore udzial w wielu sprawach biezacych nie widzac roznicy-ani nie widza jej moi wspolpracownicy. Nie traktujmy starszych ludzi jako niedoleznych staruszkow!!! Pozdrawiam mlodych. Odpowiedz Link Zgłoś
amicuspoznan Re: pozdrawiam serdecznie 70 latka :) 27.07.04, 01:16 Życzę dużo zdrowia i radości. Napisz jak żyjesz. amicuspoznan@gazeta.pl amicuspoznan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Sposoby na alzheimera: szpinak, puzzle, ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 08:46 Zalecenia dotyczace tej strasznej choroby przypominaja mi te jakich udzielil mi niedawno lekarz w zwiazku z moimi dolegliwosciami kardiologicznymi: "Prosze unikac stresu". No coz, medycyna nie jest nauka scisla lecz doswiadczalna. Mam jednak niepolonna nadzieje, ze lek na Alzheimera zostanie wynaleziony. A takze na raka, AIDS,SM.... Oby jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Do ZENONA IP: *.ip-pluggen.com 25.07.04, 18:50 Unikac stresu jest BARDZO CIEZKO. Mnie tez to lekarz zalecil na bole karku. Aby uniknac stresu musialabym przestac pracowac, wyrzucic mego upier... nastolatka z domu i wyprowadzic sie na bezludna wyspe. Ale jesli starszy czlowiek ma zazywac ruchu i cwiczyc swoj mozg, to chyba nie takie ciezkie do przeprowadzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k A TOKSYCZNY SZLAM JEST ZDROWY IP: *.mad.east.verizon.net 25.07.04, 16:59 Moze nam Moskal z Zagorskim wyjasnia ile biora lapowek od Novartis? tajnedokumenty.com/zagorski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Sposoby na alzheimera: szpinak, puzzle, ruch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:41 Błagam,prześlijcie przepis do Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mła Re: Sposoby na alzheimera: szpinak, puzzle, ruch IP: 217.153.29.* 27.07.04, 08:25 Witam, unikac stresu faktycznie jest bardzo trudne. Ba! Jest nawet niemozliwe. Ale mozna nauczyc sie radzic z nim sobie na tyle, aby nie byl dlugotrwaly. Bo wlasnie taki stres jest niebezpieczny dla nas. Pozdrawiam Mla :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Sposoby na alzheimera: szpinak, puzzle, ruch IP: *.fornfyndet.se 27.07.04, 10:55 No i zapomnieliscie o uprawianiu seksu,regularnie nie za duzo i dokladnie.Najlepiej z wlasna zona,ale jak niema to przynajmniej z ta sama partnerka. Teraz prosze sie nie smiac.Kupilem pare dni temu apparat do mierzenia cisnienia krwi.Sa dni w tygodniu w ktore cisnienie skacze do gory,pomierzylem faktycznie wysokie.Namowilem zone do czynu zboznego i zmierzylem pozniej cisnienie opadlo do wzorowego gorne i dolne i sie trzyma rowno znowu do tego dnia.No i tetno przed bylo 65 a po 60 i tak rowno bijacego serca sie chyba niema nigdy.Czyli uprawiac regularnie. Pzdr.Hans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeT Re: Sposoby na alzheimera IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 29.07.04, 23:09 Gość portalu: Hans napisał(a): > No i zapomnieliscie o uprawianiu seksu... Mysle, ze systematyczny seks jest rowniez zmniejsza ryzyko problemow z kregloslupem. Mam znajomego, ktory rozwiodl sie ze 20 lat temu i jest ciagle samotny. Mimo, ze jest chudy i sprawny fizycznie bardzo narzeka na bole w dole kregoslupa. Wiadomo, ze cwiczenia fizyczne sa najlepszym lekarstwem na ten problem. Jesli chodzi o znalezienie lekarstwa na chorobe Alzheimera to syn ś.p. prezydenta Reagana doszedl do wniosku, ze trzeba poprzec kandydature senatora Kerry w listopadowych wyborach w USA. Niestety obecny prezydent Bush jr. ograniczyl badania z uzyciem stem cells, ktore moga przyniesc sukces w leczeniu choroby Alzheimera. Obok rekordowego deficytu budzetowego, bezsensownej wojny w Iraku, ograniczenie badan naukowych jest cecha kadencji Busha jr. Odpowiedz Link Zgłoś