Dodaj do ulubionych

CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY

IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.08.04, 13:12
Ciąle boli mnie glowa, czasem bardzo mocno, czasem mniej, ostatnio nie moge
zasnąć w nocy bo tak mnie boli. Byłam u neurologa w zimie i na badaniach i
niby wszystko wporządku, jednak ból nie ustaje. Nie pomaga mi juz nawet
ketonal.Co mam robic? poradźcie prosze Ps.najbardziej boli mnie w okolicach
czoła i w miejscu"nad uszami",skronie
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna J. Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 15:17
      A czy byłaś u lekarza.
      Ból głowy informuje nas ,ze cos dzieje sie w naszym organizmie.
      Może to być migrena, anemia, zatoki, klopoty zoladkowe itp
      Anna
    • Gość: mariusz Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.ipt.aol.com 08.08.04, 18:18
      Moim zdaniem na 70% to zatoki. Często to lekcewazymy. Ja np miałem rok czasu
      chore zatoki az sie wkurzyłem i poszedłem na przeswietenie.

Idz do lekarz jak najpredzej po skierowanie na przeswieteni zatok.
      • Gość: rebella Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.icpnet.pl 08.08.04, 18:27
        A skąd taki pewny jesteś, że to właśnie zatoki? Powodów, sądzę, może być
        mnóstwo. Trzeba się porządnie zbadać. Raczej forum w tym nie pomoże. Bo ból
        głowy może być spowodowany przez naprawdę tysiące przyczyn - od jakichś błahych
        globusów, do np. tętniaków... Może bierzesz tabletki hormonalne?
        Najlepiej będzie, jak znajdziesz dobrego lekarza, który zrobi wywiad i zleci
        odpowiednie badania. Raczej nie zwlekałabym z tym.
        • Gość: mouchi Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.04, 21:31
          lecze się od jakiegoś czasu w związku z silnymi bólami głowy i mój mądry lekarz
          zadał mi kilka pytań, które wiele wyjaśniły. tak naprawdę bóle głowy wynikają z
          naszych stresów, napięć, problemów. Jak się mocno zastanowisz nad sobą i swoim
          życiem, to możesz znaleźć wiele odpowiedzi, które pomogą w złagodzeniu albo
          pozbyciu się bólu.
          • Gość: Venus Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.vc.shawcable.net 08.08.04, 22:12
            Powodow takiego ciaglego bolu glowy moze byc wiele.
            Nie zawsze tez trafi sie na wystarczajaco wyszkolonego neurologa.
            Zajrzyj jeszcze na tutejsze prywatne forum MIGRENA, moze tam znajdziesz cos
            ciekawego.
            Venus
    • tlenricana Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY 08.08.04, 22:23
      Hej!tu każdy dobrze tobie dobrze radzi.Czemu od zimy,tak zwlekasz.Kto ci te
      lekarstwa proponuje...z mojego oglądu to:Bóle,to tęsknota za miłością.To
      tęsknota za oparciem...rada:kocham i akceptuję siebie,kocham i zasługuję na
      miłość...Mam kilka ćwiczeń wyobrażeniowych.Piszę na ból skroniowy(o
      inne,zapytaj gdy to nie usunie)...ale najpierw trochę podbudowy.Ból głowy wiąże
      się zazwyczaj ze stanem emocjonalnym człowieka.Bóle skroniowe sygnalizują
      wściekłość;bóle migrenowe wynikają ze złości;bóle napięciowe - ze zmartwienia.
      (także ból czoła to sygnał złej przemiany - o tym w topiku
      3po3,"ćw."kręcioła").Skroniowy ból głowy bywa opisywany
      jako "łomotanie".Wyczuwa się wówczas duży ucisk z obu stron głowy w okolicy
      kości skroniowych.Ten rodzaj bólu jest najczęściej odzwierciedleniem
      gniewu...ćwiczenie - nazwa:SREBNA OBRĘCZ,cel:zlikwidować ból skroniowy,jak
      często:co 5 lub co 10 minut,przez 1-2minuty,do czasu ustąpienia bólu...ZAMKNIJ
      OCZY.wykonaj trzy wydechy i wyobraz sobie srebrną obręcz opasującą ciasno twoją
      czaszkę od jednej kości skroniowej do drugiej i migoczącą lekko na
      końcach.Widzisz i czujesz,jak obręcz zaciska się wokół czaszki,a jej końcówki
      lekko ugniatają kość skroniową,po czym szybko zwalniają ucisk.Po chwili obręcz
      znów zaciska się i szybko rozluznia.Potem następuje trzeci ucisk.W tym momencie
      możesz otworzyć oczy mając świadomość,że ból zniknął...Tyle.Energii życzę.
      • Gość: mouchi Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.04, 22:41
        lepiej od razu podaj Louise Hay, przecież to jej wymysły.
        a ja jeszcze polecam joge, super
    • Gość: ada Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 20:11
      zdarza sie, ze głowa boli, gdy przestawione są kregi-sprawdz kręgosłup.
      • Gość: Venus Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.vs.shawcable.net 10.08.04, 01:08
        >>>.Bóle skroniowe sygnalizują
        wściekłość;bóle migrenowe wynikają ze złości;bóle napięciowe - ze zmartwienia.<<

Jezeli ktos nie ma migreny, ze zlosci jej nie dostanie.
        Bol glowy w migrenie jest tylko jednym z objawow, najbardziej charakterystyczny
        i bolesny.
        Typowe bole glowy w migrenie to tetniaco-pulsujacy bol po jedenj stronie w
        okolicach skroni, zdarzaja sie tez bole umiejscowione za oczami (dlatego czesto
        sa mylone z chorymi zatokami), z tylu glowy lub na czubku.

Sa tez migreny bez bolow glowy- moze wystapic tylko aura lub bol moze
        umiejscowic sie w okolicy brzucha (migrena brzuszna).

Chociaz migrena ma zwykle charakter napadowy, zdarzaja sie transformowane
        migreny gdzie bol trwa od kilku dni do kilku tygodni.

Venus
        • Gość: Do Venus:)) Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.compower.pl 15.08.04, 20:55
          Witaj Venus,
          napisz cos więcej o postaci migreny brzusznej,prosze!
          Pytanie nr 2:
          jakiego typu może być przeważajacy ból -umiejscowienie tak jakby na krawedzi
          oczodołu, bliżej szczególnie nasady nosa, promieniujacy z czasem na całośc
          półgłówka, na tył podstawe czaszki i skroń, nie ciągły, rano brak, narastający
          w ciągu dnia. Dale kłopoty z widzeniem, xle widze na oczka, ,a nto oczko
          szczególnie...Kiedyś jakąs neurolog okresliła mi kiedys jakies bóle głóki jako
          migrenki, potem coś napięciowe...itd...teraz znowu coś nawróciło...
          pozdrawiam,
          Alicja
          • venus22 Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY 15.08.04, 21:32
            Migrena brzuszna wystepuje glownie u dzieci, rzadko zdarza sie u doroslych ale
            sie zdarza.
            Objawy sa podobne jak przy typowej migrenie- moze wystapic wczesniej aura
            (najczesciej zaburzenia wzrokowe) wrazliwosc na zapach, swiatlo, dzwiek,
            nudnosci, wymioty, uczucie wyczerpania, moze wystapic biegunka, i inne, temu
            wszystkiemu towarzyszy bol w okolicy brzucha.
            czasami moze byc obecny lekki bol glowy.
            Ataki pojawiaja sie co jakis czas i wygladaja podobnie.
            Dzieci majace migrene brzuszna dosc czesto maja potem typowa migrene jak
            dorosna.

Alicjo, poniewaz nie jestem lekarzem nie moge nikomu stawiac diagnozy - mam
            pewne doswiadczenie w migrenie bo sama na to cierpie od lat plus korzystam z
            szerokiego doswiadczenia innych chorych na migrene. Ale wyrocznia oczywiscie
            nie jestem.
            twoje objawy w/g mnie co prawda wskazuja na migrene, tym bardziej ze jednak
            lekarz juz taka opinie wydal. Najlepiej jednak byloby gdybys udala sie do
            neurologa zajmujacego sie glownie migrenami.

Jesli chodzi o oczy to najpierw na twoim miejscu sprawdzilabym u okulisty czy
            jest wszystko w porzadku, bo w migrenie owszem sa zaburzenia wzrokowe ale
            raczej przejsciowe (mozna chwilowo zaniewidziec na jedno lub oba oczy, ale to
            przechodzi) i lpeiej jest sprawdzic.

Zaburzenia wzrokowe w migrenie to plamy w polu widzenia, zyzgzaki, blyski,
            czesciowa lub calkowita slepota, roznego ksztaltu plamy zaburzajace pole
            widzenia. Mozna miec tez halucynacje - widziec np falujace przedmioty ktore w
            rzeczywistosci sie nie poruszjaja. Wystepuje to w fazie aury.
            Zdarzaja sie tez halucynacje sluchowe i zapachowe.

Niezaleznie od migreny mozna tez miec napieciowe bole glowy.
            napieciowe bole glowy moga spowodowac migreny.

Ciekawe czy jest jakis powod ze twoje bole rozwijaja sie w ciagu dnia.
            kazdy co prawda migrene przechodzi inaczej nie musi byc to zalezne od ciebie.
            ale moze- wysypiasz sie rano ? jestes w otoczeniu gdzie jestes narazona na
            jakies zapachy, mocne swiatlo, halas, moze cos zwiazane z twoja praca- postura,
            patrzenie w ekran komputera?
            mzoe to cos z tego, a moze taka jest natura twoich bolow glowy.

migrene niestety bardzo ciezko leczyc, najwazniejsza jest profilaktyka czyli
            unikanie bodzcow, jesli ataki sa czeste i silne to warto sprobowac profilaktyki
            farmakologicznej.
            A tak najczesciej doraznie stosuje sie leki z grupy tryptan i leki p/bolowe.
            Mozna tez sprobowac brac magnez 250 mg dziennie i zobaczyc czy jest poprawa,
            ale najpierw lepiej poradzic sie lekarza.

Znacznie wiecej info jest na prywatnym forum MIGRENA.
            Venus
      • joasia1 Re: CIĄGŁY ... 24.08.04, 14:12
        Tez to chcialam ppowiedziec.
        Znajoma miala wiele lat bole glowy/migrene
        dostawala coraz wieksze dawki lekow przeciwbolowych - moim zdaniem byla juz od
        nich uzalezniona
        jedna wizyta u chiropraktyka - kregi nastawione i bole glowy zniknely.
    • Gość: Milka Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.04, 11:46
      Ja mam bardzo czesto bole glowy szczegolnie lewa strona czesc skroniowo-
      ciemieniowa a czasem tez w okolicy nasady nosa. To nic innego jak okropna i
      niestety nie uleczalna migrena nasilenie bolu i czas trwania jest rozny czasem
      trwa "krotko" zaledwie pare godzi a czasem trzyma mnie przez kilka dni. Jestem
      przypadkiem migreny z aura oprocz bolu pojawiaja sie mroczki,nudnosci, wymioty,
      utraty przytomnosci i takie tam, ostatnio mialam atak przez ponad 3 doby i
      pierwszy raz sie zadrzylo ze stracilam czesciowo zdolnosc widzenia na lewe oko
      ( tak jak bym miala takie klapki jak nosza konie na oczach - widzialam tylko to
      co bylo przede mna nie bylo tzw obrazu z kata oka ).
      Ja przy takich bolach stosuje : po pierwsze czosnek ( on obniza cisnienie a bol
      jest zazwyczaj u mnie zwiazany z podwyzszonym pulsem ), pieke sobie kromke
      chleba na patelni a potem wsmarowywuje w nia zabek czosnku i zjadam calosc,
      - po drugie spokoj ( najlepiej zamknac sie w pokoju i zaciagnac zaslony,
      - po trzecie cisza wywalic wszystkich z chalupy albo ( ja tak robie ) wlozyc
      stopery do uszu,
      po czwarte duzo snu, i wreszcie po piate dobre tabletki przeciwbolowe - znajoma
      przywiozla mi z niemiec Ibupron w dawce 600 mg (bardzo mocne dla reumatykow)
      one mi pomagaja.

Serdecznie Ci wspolczuje i mam nadzieje ze moje sposoby moga Ci pomoc
    • Gość: ada Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.telprojekt.pl 24.08.04, 11:20
      Ja mam takie bole jak ty juz od 3 lat.Leczyłam sie divaskanem bez
      skutku,robiłam mnostwo badan i nic.Juz straciłam nadzieje,chociaz ostatnia
      deska ratunku to akupunktura-słyszałam ze wielu osobom pomogła ale nie wiem
      gdzie mozna dobrze taki zabieg wykonac.Sproboj moze ci pomoze
      • Gość: Kinga Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 19:42
        Proponuję...magnez np.MAGNE B6 lub ewentualnie jakiś podobny (koniecznie z
        witaminą B6).

Bardzo często zdarzają się bóle głowy z powodu braku...właśnie magnezu.

• Gość: Gośka Re: CIĄGŁY BÓL GŁOWY!POMOCY IP: *.kijowska.waw.pl 25.08.04, 07:30
      A może bierzesz pigułki anykoncepcyjne? Ja mam ogólne, odzedziczone skłonności
      do migren, ale właśnie w czasie, kiedy brałam pigułki bóle głowy baaaardzo się
      nasiliły. Teraz, kiedy juz ich nie biorę, ból głowy mam tak średnio raz w
      miesiącu i to najcześciej w okres... Przy pigułkach to miewałam do 3 dni w
      tygodniu :/
      pozdrawam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka