Dodaj do ulubionych

Pogoda w regionie

27.04.12, 12:25
Witam Forumowiczów z Żar i okolic. Zakładam ten wątek, gdyż chciałbym się podzielić swoją pogodową pasją. Interesują mnie różne anomalia pogodowe, a nader wszystko burze. Na początek podam link do swojego bloga, w którym na bieżąco opisuję sytuację pogodową jaka czeka nas w najbliższym czasie, oraz o ciekawostkach pogodowych z zaobserwowanych zdarzeń.

stacja-zary.blogspot.com/
Jako, że jestem też łowcą burz z organizacji Skywarn Polska zapraszam też na portal
lowcyburz.pl.
Jest tu dużo informacji o burzach: obszerny dział wiedzy i bezpieczeństwa podczas panowania groźnych zjawisk pogodowych.
Obserwuj wątek
    • nika139 Re: Pogoda w regionie 27.04.12, 23:55
      A jaki wpływ na pogodę w naszym regionie będzie miała burza słoneczna?
      • 28damian Re: Pogoda w regionie 28.04.12, 12:44
        Delikatnie mówiąc niewielki, gdyż to rozpatruje się w skali globalnej, aczkolwiek na klimat globalny może mieć wpływ, ale nie wiem jak duży. Przekonamy się niebawem - szczyt 24. cyklu słonecznego zbliża się wielkimi krokami. Z tego co wiem może ucierpieć nasza elektronika itp, a na niebie mogą pojawić się zorze polarne, ale to nie są zjawiska meteorologiczne.

Mnie bardziej interesują zjawiska meteorologiczne występujące w ziemskiej atmosferze. Pogoda kosmiczna to inny temat. Bardzo dużo ciekawych informacji na ten temat, oraz na inne związane ze słońcem i zjawiskami występującymi na globie ziemskim można znaleźć na portalu

losyziemi.pl/
        • janwer Re: Pogoda w regionie 28.04.12, 14:50
          To ja dorzucę podstawowe linki do prognoz dla Żar.

48 godzinna. Duża sprawdzalność.
          new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=1865
          96 godzinna. Gorsza sprawdzalność.
          new.meteo.pl/php/meteorogram_id_coamps.php?ntype=2n&id=1865
          Zdjęcie nieba nad Europą. Widać na animacji co właśnie się zbliża.
          sat24.com/
          • 28damian Re: Pogoda w regionie 29.04.12, 11:46
            Tak. Korzystam m.in. z tych danych, aczkolwiek wolę mapki. Nieodłączną pomocą dla łowców burz są też detektory wyładowań jak np ten:
            www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=pl&subpage_0=15
            czy ten.
            www.industry.siemens.com/services/global/de/blids/service/spion/Seiten/spion_pl.aspx.
            Bardzo pożyteczne są radary meteorologiczne, ale podam tylko te naszych sąsiadów:
            ten nadaje się, gdy nadchodzą burze z zachodu, południowego zachodu ( większość przypadków, oraz z północy.

niederschlagsradar.de/
            Ten, gdy idzie burza z kierunków południowych.
            radar.bourky.cz/
            Także zachęcam Żaran do sprawdzania, gdy w prognozach jest mowa o burzach, zwłaszcza gwałtownych.
          • p.e.k.o Re: Pogoda w regionie 29.04.12, 21:28
            janwer napisał:

> To ja dorzucę podstawowe linki do prognoz dla Żar.
            >
            > 48 godzinna. Duża sprawdzalność.
            > new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=1865

Z tej korzystam, lepszej nie ma.
    • croolick Re: Pogoda w regionie 01.05.12, 11:46
      Fajne hobby. Takie obserwacje będą cenne dla badaczy za lat naście. Owszem dziś mamy ogrom danych meteorologicznych, ale warto je weryfikować w skali mikro. Do tego interesujące będą obserwacje skutków anomalii pogodowych (podtopienia, zaburzenia wegetacji roślin, zniszczenia, zmiany wilgotności i jakości gleb etc.) , których żadne dane statystyczne nie obejmują.
      • 28damian Re: Pogoda w regionie 02.05.12, 11:02
        Prowadzę takie zapiski amatorsko od prawie 12 lat, z wyjątkiem gleb. Robię z tego wykresy i ciekawe rzeczy wychodzą. Podkreślam amatorsko, bo nie są to specjalnie precyzyjne dane, ale mimo to można o tym wspomnieć. Opisuję też mniej więcej ogólny wpływ anomalii pogodowych na wegetację.

Wczoraj nieco pogrzmiało, ale to było niewiele. Nad Gorzowem przeszła nawałnica. Dziś także uważajmy, bo mogą być silniejsze burze, także u nas popołudniem i w nocy, ale w nocy to piękne fajerwerki mogą być ;)

Po tych burzach relacja pojawi się na blogu.

Pozdrawiam :)
        • p.e.k.o Re: Pogoda w regionie 03.05.12, 00:50
          28damian napisał(a):

> Dziś także uważajmy, bo mogą być silniejsze burze

Może jutro... znaczy, dziś?
        • janwer Re: Pogoda w regionie 04.05.12, 21:07
          Jaką masz stację? Ja mam TFA Nexus, ale myślę o Davis Vantage.
          • 28damian Re: Pogoda w regionie 05.05.12, 11:13
            Obserwacje prowadzę w sposób tradycyjny, tzn. nie posiadam automatycznej stacji meteo na podwórku, a jedynie prosty zestaw podstawowych przyrządów. Może sobie kiedyś zakupię taką stację, ale nie przeszkadza mi to w prowadzeniu statystyk ;)
            • 28damian Re: Pogoda w regionie 06.05.12, 17:45
              Oto film z zalanej ulicy Żagańskiej po wczorajszej burzy...

www.youtube.com/watch?v=m3lId-dm0eY&feature=youtu.be
              Niestety powtórzyła się sytuacja z zeszłorocznych podtopień. Na szczęście nie takich rozmiarów, ale jak widać na tej ulicy jest wciąż duże ryzyko podtopień przy większych opadach. Ponoć coś miało być naprawiane w kanalizacji po tamtych zdarzeniach.
              • croolick Re: Pogoda w regionie 06.05.12, 21:35
                28damian napisał(a):

> ale jak widać na tej ulicy jest wciąż duże ryzyko podtopień pr
                > zy większych opadach. Ponoć coś miało być naprawiane w kanalizacji po tamtych z
                > darzeniach.

A to nie jest jeszcze zrobione?!

zary.info/n,zary,3307.html
                zary.info/n,zary,3655.html
                Posłannka zdobyła w Żarach pokaźną liczbę głosów, a wyborów teraz żadnych nie ma, więc ma Żary tam gdzie zawsze, czyli w...
    • croolick Re: Pogoda w regionie 06.05.12, 21:36
      A tu nowy artykuł o żarskim klimacie w XVIII w.

zary.info/art,zary,77.html
      • 28damian Re: Pogoda w regionie 06.05.12, 23:14
        To musiał być ciekawy okres - masa anomalii to co lubię ;) Wracając do wczorajszej burzy, która choć dała trochę deszczu to jednak o połowę mniej niż ta lipcowa z zeszłego roku kiedy zalało podobnie. Wtedy spadło 40mm a teraz 25mm w podobnym okresie czasowym. Niestety spływająca z wyższych terenów woda z piachem i mułem szybko zapycha studzienki. No cóż można życzyć, by ulew było mniej. W sumie i tak rdzeń opadowy tej burzy osłabł tuż przed miastem.
        • 28damian Re: Pogoda w regionie 12.05.12, 13:06
          No i znowu mogło nas zalać, ale na szczęście burza była niewielka i szybko przeszła.

www.youtube.com/watch?v=Pc3rnEy5bsE&feature=youtu.be
          Dobrze, że tym razem pojawiło się ostrzeżenie wydane przez naszego burmistrza przed podtopieniami z podanymi telefonami alarmowymi.
          • croolick Re: Pogoda w regionie 13.05.12, 22:57
            28damian napisał(a):

> Dobrze, że tym razem pojawiło się ostrzeżenie wydane przez naszego burmistrza p
            > rzed podtopieniami z podanymi telefonami alarmowymi.

A w jakiej formie? Czyż najodpowiedniejszy nie byłby system powiadamiania SMS, czy SiSMS, który działa od wielkiego dzwonu?! Co by się stało, gdyby mieszkańcy dostali SMS z ostrzeżeniem na komórkę?
            • dziadekzsld Re: Pogoda w regionie 14.05.12, 13:28
              croolick napisał:

> Co by się stało, gdyby mieszkańcy
              > dostali SMS z ostrzeżeniem na komórkę?

NIC.
              Znaczy sie że ty jestes za SMS ?
            • 28damian Re: Pogoda w regionie 14.05.12, 15:33
              croolick napisał:

> A w jakiej formie? Czyż najodpowiedniejszy nie byłby system powiadamiania SMS,
              > czy SiSMS, który działa od wielkiego dzwonu?! Co by się stało, gdyby mieszkańcy
              > dostali SMS z ostrzeżeniem na komórkę?

W formie tradycyjnej, tzn. w postaci ogłoszenia rozwieszanego przy klatkach schodowych mieszkańców. Niby jest ten system sms'owych ostrzeżeń, ale to trzeba chyba samemu chcieć otrzymywać takie ostrzeżenia. Nie wiem, czy to jest takie dobre, choć powinno - nie testowałem tego, głównie dlatego, że przesyłają także inne informacje, a pogodowe to tylko część. Ciekawe jest to, że burmistrz wydał ostrzeżenie mimo braku ostrzeżeń wydanych wcześniej przez naszą krajową służbę meteo dla naszego województwa. Jak widać niewiele brakowało do zalania. Nie będę się domyślał z jakiego źródła korzystał, ale dobrze, że było. (Nasze stowarzyszenie wydało wtedy 1 stopień ostrzeżenia przed burzami z silnym wiatrem i ulewami m.in. dla naszego obszaru).

Można ubolewać, że ostrzeżenia zostają wydane, gdy już raz ucierpimy. Tak było także w zeszłym roku, kiedy 2 razy nas zalało i to fest - żadnych ostrzeżeń nie było. Dopiero, gdy były spodziewane za 3-cim razem obfite opady wydane zostało ostrzeżenie, ale wówczas już nie było warunków na gwałtowne burzowe opady, a jedynie tzw ciągłe, które są z reguły słabsze i rozłożone w czasie, stąd czynią mniej szkód.
    • 28damian Re: Pogoda w regionie 20.06.12, 07:46
      Mamy za sobą silną burzę i niestety - najpoważniejsze od niespełna roku podtopienia. Ciekawe, co na to burmistrz teraz powie. W najnowszym artykule na blogu piszę też o tym, że dziś jeszcze może się zdarzyć burza. Miejmy nadzieję, że już nie tak mocna.

stacja-zary.blogspot.com/2012/06/silna-poranna-burza-przesza-nad-zarami.html
      Naprawdę żal mi się robiło na ten widok ponownie pozalewanych mieszkań, pamiętając o obietnicach z przed roku.
      • 28damian Re: Pogoda w regionie 30.06.12, 08:18
        No i zaczął się znów okres kiedy mogą wystąpić groźne burze. Już teraz nadciąga do nas część układu burzowego znad Niemiec, ale na razie jest to słaba część. Możliwe, że tylko popada, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się uaktywniał. Dziś i jutro mogą być silne burze w naszym regionie, więc trzeba będzie uważać. Napisałem krótką informację na blogu
        stacja-zary.blogspot.com/2012/06/zblizaja-sie-pierwsze-burze-dzis-moze.html
        • p.e.k.o Re: Pogoda w regionie 30.06.12, 20:05
          28damian napisał(a):

> Dziś i jutro mogą być silne burze w naszym regionie

Może w regionie, ale w Żarach dzisiaj raczej spokojnie:

Dobra prognoza
          • 28damian Re: Pogoda w regionie 01.07.12, 19:59
            Dlatego mówię o możliwościach. Mieliśmy szczęście tym razem. Rano ominęły nas komórki z silnymi wyładowaniami, a w nocy znad Niemiec szedł potężny układ z silnymi wiatrami i gradem, ale słabnął i zanikał przed przekroczeniem granicy.

W nowym tygodniu będzie całkiem sporo szans na burze, może mniej gwałtowne, ale i tak mogą zaskoczyć.
            • lizun9 Re: Pogoda w regionie 01.07.12, 21:15
              28damian napisał(a):

> Dlatego mówię o możliwościach. Mieliśmy szczęście tym razem.

Ja nie miałem :) Przechodziłem dziś koło strefy kibica w Warszawie gdy zaczęło kropić. Słoneczny dzień w jednej chwili zamienił się w tropikalną burzę z zacinającym deszczem i wiatrem porywającym ogródki przed kawiarniami. Stałem w podcieniach Ściany Wschodniej a i tak byłem cały mokry. Gdy zaczął padać grad ludzie pouciekali do okolicznych sklepów a policjanci pracujący przy strefie kibica zaczęli parkować w podcieniach swoje radiowozy. Wszystko trwało może 20 minut, a i tak okoliczne ulice zamieniły się w leniwe potoki.
              Obsługa perfumerii Douglas musiała klnąc na tą burzę. Sądząc po zapachach uwięzieni w sklepie ludzie musieli im wypsikać wszystkie testery :)
    • croolick Re: Pogoda w regionie 08.07.12, 01:02
      Ciekawie wyglądają zmagania z stawem, który odradza się stale przy pl. Konstytucji 3 maja. Strażacy już ze dwa razy wypompowywali wodę z niego do Żarki. Burmistrz reklamuje się w Gazecie Lubskiej, że zbuduje Żarce nowe koryto. Dzięki sponsorowanym tekstom można dziś było dostać GL za darmo w Salonie Wystaw Artystycznych. Ale po czynach ich poznacie... Wiele zapewnień można było usłyszeć rok temu z ust posłannki i Burmistrza...
      • p.e.k.o Re: Pogoda w regionie 08.07.12, 23:22
        croolick napisał:

> Ciekawie wyglądają zmagania z stawem, który odradza się stale przy pl. Konstytu
        > cji 3 maja. Strażacy już ze dwa razy wypompowywali wodę z niego do Żarki

Raczej nuuuuudy. Siedzą strażacy cały dzień w bezruchu, a pompy pompują. Ciekawe to może dla pompofana, czy cóś :)

ps. "ze" stawem, 3 Maja - polecam przycisk "podgląd" i przeanalizowanie posta na chłodno :)
        • 28damian Re: Pogoda w regionie 19.08.12, 11:52
          Jutro będzie bardzo gorąco więc uważajmy, tym bardziej, że to poniedziałek. A wydawało się, że już powoli lato się kończy;) W kolejnych dniach już nieco lżej, ale mogą być burze.

stacja-zary.blogspot.com/2012/08/rozpoczyna-sie-fala-goraca-z.html
          Pozdrawiam mieszkańców Żar i okolic ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka