gabriela_n23 25.11.13, 16:31 witam, mam pytanie jak dłużej posiedzę lub po nocy wstaje to bolą mnie ścięgna Achillesa. Od czego to może być i do jakiego lekarza z tym powinnam się zgłosić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narfi Re: ścięgna achillesa 26.11.13, 04:08 Zacznij robic cwiczenia. Tak jak na filmiku. Zacznij 10 sekund na kazda noge, wydluzaj stopniowo do 20 sekund. 6 powtorek 3 razy dziennie. www.youtube.com/watch?v=xI0tT0dY95E Odpowiedz Link Zgłoś
synergia_mj Re: ścięgna achillesa 26.11.13, 15:12 Witam! Niewykluczone,że masz ograniczoną ruchomość w stawach skokowych. Brak fizjologicznego zgięcia stopy powoduje przeciążenie w rejonie ścięgna Achillesa. Można to łatwo sprawdzić wykonując prosty test,mianowicie polega on na wykonaniu głębokiego przysiadu w trakcie którego pięty nie powinny oderwać się od podłoża. Jeśli dochodzi do oderwania pięt,świadczy to o hypomobilności stawu skokowego,wtedy należy wybrać się na rehabilitację i odbyć terapię, która będzie bazować na odzyskaniu pełnej ruchomości. Daj znać jak wyszedł test. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabriela_n23 Re: ścięgna achillesa 02.12.13, 08:28 witam, oczywiście po wykonaniu tego testu wynik jest zły :( , ale od czego takie coś mam? Przecież do tej pory wszystko było ok, a to tak nagle się zaczęło, teraz to nawet w dzień mnie to boli po dłuższym siedzeniu;w połowie grudnia idę do ortopedy i może dowiem się coś więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: ścięgna achillesa 02.12.13, 11:28 Ten przykurcz u kobiety, to najczęściej od obcasów. Wynik testu był "zły" oczywiście od dawna. A boleć znikąd zaczyna, gdy organizm przestaje radzić sobie z kompensacją istniejących zaburzeń. Czasem zgrywa się to z drobną kontuzją, nadmiernym obciążeniem itp. Oczywiście to co napisała Pani z synergii, to tylko podejrzenia. Choć nie zakładałbym, że u przeciętny ortopeda pomoże Ci więcej niż to co tu napisano. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriela_n23 Re: ścięgna achillesa 02.12.13, 16:28 więc jaki lekarz byłby najodpowiedniejszy, chyba że tego nie można wyleczyć, albo chociaż zaleczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
synergia_mj Re: ścięgna achillesa 18.12.13, 23:00 Droga Gabrielo! Jeśli w trakcie omawianego wcześniej testu pięty odrywają się od podłoża,powinnaś zastanowić się czy kiedykolwiek skręciłaś 'kostkę'? Jeśli tak,powinnaś udać się do lekarza ortopedy lub fizjoterapeuty. Specjalista zbada i dokładnie określi, który ze stawów jest ograniczony w swej ruchomości. Na podstawie tego, skieruje na dodatkowe badanie np: Rtg, lub zaproponuję terapię i proste ćwiczenia poprawiające ruchomość 'kostki' Niewykluczone,że bóle w rejonie Achillesa są spowodowane spadkiem elastyczności tkanki. Możesz sobie pomóc,wykonując prosty masaż ścięgna i reszty łydki. Proponuję również wykonać parę rozciągających ćwiczeń np: www.footlogics.com.au/achilles-tendonitis-pain-treatment.html www.hughston.com/a-achstrch.aspx Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Ból ścięgna Achillesa 19.12.13, 14:36 przeszedł mi po rocznym hydromarsażu. Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: ścięgna achillesa 20.12.13, 17:00 synergia_mj napisał(a): > Witam! > Niewykluczone,że masz ograniczoną ruchomość w stawach skokowych. Brak fizjologi > cznego zgięcia stopy powoduje przeciążenie w rejonie ścięgna Achillesa. Można t > o łatwo sprawdzić wykonując prosty test,mianowicie polega on na wykonaniu głębo > kiego przysiadu w trakcie którego pięty nie powinny oderwać się od podłoża. Jeś > li dochodzi do oderwania pięt,świadczy to o hypomobilności stawu skokowego,wted > y należy wybrać się na rehabilitację i odbyć terapię, która będzie bazować na o > dzyskaniu pełnej ruchomości. Daj znać jak wyszedł test. Pozdrawiam Hypermobilnosc to nie jest ograniczenie ruchomosci . Skad wytrzasnelas proponowany prze ciebie test? Z magazynu dla kobiet? Material zrodlowy? Temat przerasta cie. Mylisz wiele pojec. Oczywiscie nalezy szukac pomocy u specjalisty. Drobna kontuzja moze stac sie ciezkim przypadkiem chronicznym. Z wyborem specjalisty trzeba byc b.ostroznym.Nie zawsze nawet promowany w mediach specjalista sprawdza sie w praktyce. Przykladem jest dr , ktory operowal ostatnio nasza najlepsza narciarke biegowa. Operacja nie przyniosla ulgi i byla niepotrzebna. Gdzie znalezc dobrego specjaliste? Bez pomocy kompetentnej osoby jest to loteria. Z cala pewnoscia wiekszosc prelegentow, bioracych udzial w konferencji - link ponizej zdiagnozowaloby problem i zastosowloby skuteczne leczennie. To sa b.dobrzy specjalisci.Oczywiscie zawsze nalezy zaczac od stopy. www.stopa.coms.pl/program.php Spector Odpowiedz Link Zgłoś
synergia_mj Re: ścięgna achillesa 21.12.13, 09:15 Pani/Panie Spector! Może przeczytasz uważnie moją wypowiedź zanim zaczniesz krytykować i obrażać innych. Odpowiedz Link Zgłoś