wodna_37 08.12.14, 19:52 W roku 2006 przed operacją przyjęłam 3 dawki ENGERIX B , w lutym 2015 będę miała zabieg usunięcia niedrożnej żyły, czy powinnam się ponownie zaczepić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: szczepić się ? 08.12.14, 20:37 wodna_37 napisała: > W roku 2006 przed operacją przyjęłam 3 dawki ENGERIX B , w lutym 2015 będę miał > a zabieg usunięcia niedrożnej żyły, czy powinnam się ponownie zaczepić ? Powinnaś zrobić (powinni ci zrobić?) badania poziomu przeciwciał. Jeśli jest zbyt niski szczepionkę przeciw WZW trzeba będzie powtórzyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: szczepić się ? 09.12.14, 13:43 Pamiętaj, że przy każdym niewinnym zabiegu możesz być zakażona wirusem WZW, nie mówiąc o większych operacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
wodna_37 Re: szczepić się ? 09.12.14, 16:50 wiem , dlatego zastanawiam się czy robić badanie przeciwciał ? gdyż opinie są różne , jedni twierdzą że taka 3 krotna dawka szczepienia wystarczy, inni twierdzą aby po kilku latach powinno się sprawdzić poziom przeciwciał ... Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: szczepić się ? 09.12.14, 19:10 Nie wiem jak jest teraz, ale ja idąc do szpitala na usunięcie pęcherzyka żółciowego musiałam wpierw zaszczepić się trzykrotnie przeciw WZW. Po sześciu latach idąc na zwykły zabieg usunięcia zaćmy, zażądano ode mnie świadectwa szczepienia przeciw WZW i wtedy tylko zaszczepiłam się szczepionką uzupełniającą. To było 6-7 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
qoofel4u Re: szczepić się ? 09.12.14, 18:41 Nie przesadzalbym z ta "mozliwoscia zkazenia wirusem WZW przy kazdym niewinnym zabiegu" Narzedzia hirurgiczne sa przeciez sterylizowane miedzy pacjentami. Odpowiedz Link Zgłoś