amus878787
25.11.15, 17:11
Nie wiem czy dobrze umiejscowiłam wątek- jeśłi nie bardzo prosze o przeniesienie go. Jęsli znajduje watki o podobnej tematyce to zwykle związane są z HCV albo HBS .......
witam serdecznie mam 28 lat jestem osobą otyła ( otyłośc towarzyszi mi od malutkiego)
od 2008 roku monitoruję transaminazy i bywa rożnie zwykle sa w okolicach 50 ( w 2009 roku byly w okolicach 200 zrobiono badania na wszystkie żoltaczki plus miana ANA2 i ASMA wszystko wyszło ok po jakimś czasie aspat i alat sam spadł do okolic 50 i tak zwykle sie utrzymywał raz to bylo 30 raz 60 takie wahania
co roku mam robione USG jamy brzusznej wątroba zwykle powiekszona z objawami stłuszczenia, nie spożywam alkoholu/ narkotyków jedynie to to czesto pzryjmuje leki przeciwbólowee- migrena ale wszystko z głową. po porodzie w 2011 przez 2 lata brałam leki na depresję. zakończyłam w 2013 wyniki transaminaz byly wtedy znośne.
Badania z kwietnia 2015
Aspat 50
Alat 48
Badania z dnia 19.10.2015
Aspat 99,8 [ <32>]
alat 77,6 [<33]
amylaza 64,1 [28-100]
morfologia w porządku.
do badań skłoniło mnie pobolewanie po prawej stronie brzucha mdłogiści odbijanie sie i nadmierne gazy
USG:
USG:
Wątroba znacznie powiększona ( wymiar skośny 188mm, wymiar góra dół 261 mm echogenicznośc jednorodna, podwyższona z wygaszaniem cech jak w stłuszczeniu, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny echoujemny bez złogów.
PŻW nieposzerzonym ŻW poszerzone do 14 mm ( norma do 12 mm)
Naczynia wewnątrzwątrobowe i przewody żółciowe wewnątrzwątrobowe zwężone
Trzustka niepowiększona, echogenicznośc jednorodna znacznie podwyższona jak w otłuszczeniu, ogon trzustki przysłonięty gazami
Śledziona nieznacznie powiększona w wymiarze podłużnym 136mm x 47 mm normochomogeniczna, jednorodna
Mała śledziona dodatkowa śr 22mm
Obie nerki o gładkich obrysach prawidłowym rysunku miąższowo-zatokowym bez cech zastoju i cieni złogów
Nerka prawa 119x49mm warstwa miąższowa 19 mm. Nerka lewa powiększona 137x 60 mm, warstwa miąższowa 20 mm
Pola nadnerczowe wolne
Aorta brzuszna widoczna odcinkowo nieposzerzona
Powiększonych węzłów chłonnych w okolicy naczyń i przestrzeni zaotrzewnowej nie stwierdzono
Pęcherz moczowy średnio wypełniony o gładkich ścianach
Macica niepowiększona
Wolnego płynu w jamie otrzewnej, opłucnej i osierdziu niestwierdzono
Badanie trudne techniczne ze względu na gazy i obesitas
Wnioski. Cechy stłuszczenia wątroby i otłuszczenia trzustki powiększenie nerki i śledziony
wyniki pare dni później
GGTP 110 [ do 50]
Aspat 101
alat 64
fosotaza 102 [42-141]
Mocznik 19 [15-38]
kreatynina 0,68 [0,4-1,2]
bilirubina 0,6 [0,2-1,2]
crp 1,86 [0-6]
Cholesterol całkowity 155 [<190]
HDL 30 [>50]
LDL 92[<100
Trójglicerydy 166 [>150]
lipaza 30 [<=60]
HCV- niereaktywny
HBS - niereaktywny
wyniki po tygodniu
Aspat 180
Alat 110
GGTP 100
po kolejnym tygodniu
Aspat 140
Alat 100
GGTP 110
Ferrytyna 200 norma do 150
IGG 16 norma do 13
trójglicerydy i cholesterol zwykle mam poza normą ale od jakiegoś czasu jestem na diecie i wyniki te są w normie.
dzisiaj mialam wykonywaną gastroskopie wszystko a jak najlepszym porządku
za pare dni będe miala wykonywaną biopsję
czy takie wyniki mogą wskazywac na marskosć??
najgorsze jest to ze mam niedoczynnośc i ladnie trzymałam wyniki na euthyroxie 100
teraz podwojona dawka nie pomaga TSH mam na poziomie 8 FT3 ponizej normy jakby organizm nie przyjmowal leków( próbowano już zmienić na letrox na novothyral i to samo) celiaklia wykluczona, helicobakter wykluczony.
czy moze byc winna wątroba?
czy moze to być już marskośc??