Dodaj do ulubionych

wyłumaczcie mi proszę

12.11.20, 12:03
Jak to jest możliwe, że mężczyzna chory i nieleczony na kiłę, podczas trwania choroby poczyna troje zdrowych dzieci i nie zaraża żony, po czym sam na kiłę umiera
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: wyłumaczcie mi proszę 12.11.20, 14:10
      Teoretycznie jest to możliwe - kiła w późnym stadium jest dużo mniej zaraźliwa, niż krótko po zakażeniu. Co nie wyklucza możliwości, że ojcem dzieci jest ktoś inny i tylko z tym innym żona współżyła.
    • tuttifrutti1234 Re: wyłumaczcie mi proszę 12.11.20, 14:59
      Divinum inscrutabilia sunt iudicia ;)
    • waga170 Re: wyłumaczcie mi proszę 14.11.20, 08:22
      To ze splodzil troje dzieci to zaden wyczyn. Wyczynem jest ze na kile umarl.
      • horpyna4 Re: wyłumaczcie mi proszę 14.11.20, 14:22
        No, cóż... Al Capone zmarł podobno z powodu udaru i zapalenia płuc, ale stosując dzisiejsze nazewnictwo, były to tylko "choroby towarzyszące". Był w trzecim stadium kiły i miał już demencję.
    • malwa200 Re: wyłumaczcie mi proszę 14.11.20, 14:46
      Dziękuję za "dobre rady" przykro mi, że w ten właśnie sposób traktujecie mój problem

• horpyna4 Re: wyłumaczcie mi proszę 14.11.20, 20:46
        Nie napisałaś, że to jest Twój problem, więc został rozważony czysto teoretycznie, jako problem ogólny. Napisałam, że kiła w końcowym stadium jest mało zaraźliwa, więc opisana sytuacja jest prawdopodobna.

Napisałam też, że możliwe jest, że ojcem dzieci może być ktoś inny; nie napisałabym tego, gdybym wiedziała, że w tym konkretnym przypadku nie mogło to mieć miejsca; po prostu rozważałam różne możliwości.

Jak widzisz, nie było nic adresowanego konkretnie do Ciebie, więc nie żal się na złe potraktowanie. Napisałaś przecież tak, że można było odczytać to jako zdarzenia dotyczące kogoś innego.
        • malwa200 Re: wyłumaczcie mi proszę 16.11.20, 08:58
          bo to dotyczy Stanisława Wyspiańskiego. właśnie czytam Jego biografię i zachodzę w głowę jak nie doszło do zakażenia żony chciażby
          • horpyna4 Re: wyłumaczcie mi proszę 16.11.20, 09:39
            Chyba nie ma stuprocentowej pewności co do tego, że żony nie zaraził. Ale rzeczywiście mogło tak być, bo ożenił się, jak kiła była już mocno zaawansowana, a więc mniej zaraźliwa (w trzecim stadium krętki blade siedzą głównie w mózgu i rdzeniu kręgowym).
            • malwa200 Re: wyłumaczcie mi proszę 16.11.20, 16:57
              ale współżył z nią na długo zanim się ożenił, a więc na początku choroby mieli dwoje nieślubnych dzieci. żony nie zaraził bo dożyła 90-tki
              • horpyna4 Re: wyłumaczcie mi proszę 16.11.20, 22:16
                Zaraził się w Paryżu, w młodym wieku, więc chorował już kilka lat, zanim spłodził pierwsze dziecko.
                • malwa200 Re: wyłumaczcie mi proszę 20.11.20, 19:23
                  Dziękuję Horpynko, może rzeczywiście Masz Rację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka