Gość: julita30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:03 W jakich dawkach produkowany jest Xanax?Mam zapisany Xanax 0,5 i jestem ciekawa czy jest to duza dawka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki taka sobie IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.10.04, 16:27 Xanax jest w tabletkach po 0.25, 0.5, 1 i 2 mg. 0.5 mg to taka sobie dawka, nie najmniejsza, ale i nie maksymalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita30 Re: taka sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:43 Dzieki Doki:-) Stosuję Xanax okresowo-powiedz mi jeśli możesz, jak to naprawdę jest z uzaleznieniem się od niego.Czuję sie po nim lepiej, ale boję sie uzaleznienia i ubocznego działania leku na organizm.To że skutki uboczne są, to wiem na pewno-ale czy naprawde powazne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: taka sobie IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.10.04, 17:43 Co do skutkow ubocznych to nie jest zle. Pod tym wzgledem cala grupa benzodiazepin, do ktorej nalezy Xanax, jest raczej bezpieczna. Trudno te leki przedawkowac (np w celach samobojczych), a te efekty uboczne to zwykle po prostu ich normalne dzialanie, ktore manifestuje sie wtedy, gdy tego nie chcemy (np. sennosc, utrudniona koordynacja i koncentracja). Natomiast uzaleznienie to jest powazny problem i bardzo ciezko przerwac zaklete kolo kolejnych recept na benzodiazepiny. Mysle, ze to takze kwestia wskazan, dla ktorych pacjenci przyjmuja te leki. Zwykle przepisuje sie benzodiazepine, by przezwyciezyc jakis nagly problem, poniewaz jednak sam lek nie rozwiazuje problemu, a tylko zmniejsza jego dokuczliwosc, problem trwa, lek bierze sie dalej i w koncu branie leku staje sie takim samym skladnikiem codziennosci jak jedzenie, a przerwac nie mozna, bo organizm juz sie do stalego tlumiacego efektu przyzwyczail i nawet go skompensowal. Predzej czy pozniej kazdy uzalezni sie od benzodiazepiny. Nie demonizujmy jednak samego pojecia "uzaleznienie". Nie znaczy to, ze sie stoczysz do rynsztoka z powodu uzaleznienia od benzodiazepin, choc na pewno utrudni ci to zycie i lepiej do tego nie dopuscic. Po prostu jak z kazdym innym lekiem, zanim zostanie wypisana kolejna recepta trzeba dobrze sie zastanowic czy jest jeszcze potrzeba stosowania tego leku. Jesli tak- to ryzyko uzaleznienia jest po prostu pewnym ryzykiem terapii, ktore rozwazasz w funkcji spodziewaniej korzysci. Jesli korzysc jest wieksza od ryzyka, to ewentualne uzaleznienie bedzie po prostu problemem, z ktorym trzeba bedzie zmierzyc sie w przyszlosci. Ale jesli nie ma juz wyraznej potrzeby, by cos lykac- to po prostu nie lykac. Benzodiazepiny i alkohol wykazuja pewne podobienstwa w swoim uzalezniajacym dzialaniu, do tego stopnia ze uzywa sie ich z powodzenie w leczeniu objawow odwykowych u alkoholikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita30 Re: taka sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:05 Dzięki wielkie Doki-po raz kolejny udzieliłes mi konkretnej, fachowej porady, za co jestem wdzięczna.I uspokoiłes mnie trochę-chociaz szczerze mowiac wolałabym nie brać w ogóle tych prochów. Są okresy, że miewam "dołki", a ten lek mi dosyc pomaga .Ale wiesz co-czasem czuje sie po nim jakbym była pijana- mam ataki smiechu,pózniej jestem mocno wyciszona, apatyczna, spiaca..ale najwazniejsze że spokojna.I słyszałam że po Xanax-ie nie wolno nic a nic alkoholu (ja nie pije nic oprócz piwa i wina, i to rzadko)Prawda to? Pozdrawiam serdecznie-Julita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: taka sobie IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.10.04, 20:46 > I słyszałam że po Xanax-ie nie wolno nic a nic > alkoholu (ja nie pije nic oprócz piwa i wina, i to rzadko)Prawda to? Prawda,zreszta dotyczy to nie tylko xanaxu. Alkohol i xanax poteguja nawzajem swoje dzialanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita30 Re: taka sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:59 Prawda,zreszta dotyczy to nie tylko xanaxu. Alkohol i xanax poteguja nawzajem swoje dzialanie. Rozumiem-jeszcze raz dziękuje za odpowiedź. Julita. Odpowiedz Link Zgłoś