Dodaj do ulubionych

Mam bardzo silny lęk wysokości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 13:17
Qrdę, ja się boje już wejść na drugie piętro. Dlatego w szkole nie chodzę na
lekcje które są na drugim piętrze. Przez to mam nieobecności. Mogę później
być nieklasyfikowany. Przecież nie powiem tego nikomu, że boję się wejść na 2
piętro bo cała szkoła się będzie śmiać!!! Jak mnie pytają czemu nie byłem to
zmyślam, że np. byłem nieprzygotowany na tą lekcję i nie chciałem dostać
jedynki.Ale wcześniej latałem samolotami 10 km nad ziemią i się wogóle nie
bałem! I wchodziłęm sobie nawet na ósme piętro i jeszcze sobie patrzyłem
przez okno. A teraz? Drugie piętro!!! I jak wchodzę po schodach to boję się
że spadnę, albo że podłoga się zawali podemną, bo wiem że "wiszę" w powietrzu
na podłodze, pod którą nie ma gruntu, tylko jest pierwsze piętro. Ale
przecież ja nic nie biorę i nie piję, to skąd się u mnie wziął taki głupi
lęk????
Co mam robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Mam bardzo silny lęk wysokości IP: *.ne.client2.attbi.com 28.10.04, 15:48
      Ja na pietro moge wejsc, a nie moge na zwykly stolek
      • Gość: Toudi Re: Mam bardzo silny lęk wysokości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 16:42
        No więc co mam robić?
        • Gość: noo Re: Mam bardzo silny lęk wysokości IP: 81.219.* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:46
          Musisz przejsc terapie szokową.
          • Gość: Toudi Re: Mam bardzo silny lęk wysokości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 11:23
            A jak wygląda ta terapia szokowa?
            • Gość: Toudi Re: Mam bardzo silny lęk wysokości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:28
              Hmmmmm.... Ja chyba jedyny w całym mieście mam taki silny lek.
            • Gość: noo Re: Mam bardzo silny lęk wysokości IP: 81.219.* / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 10:38
              Unikanie czynnikow zewnetrznych powodujacych lek ani racjonalne tlumaczenie
              sobie, ze nie ma zadnego zagrozenia nie ma sensu, bo to i tak juz wiesz i jak
              widac nic z tego nie wynika. Jest taki osrodek w mozgu odpowiedzialny za
              uczucie strachu dzialajacy automatycznie, bez udzialu swiadomosci. U Ciebie sie
              on najwyraźniej rozregulował i wysyla sygnał o zagrozeniu nawet w przypadku gdy
              tego zagrozenia nie ma a zamiast niego jest tylko jakis lekki impuls z zewnatrz
              kojarzacy mu sie z sytuacją, w ktorej rzeczywiscie powinienes sie bac np. majac
              zamiar pochodzic sobie po gzymsie na wysokosci dziesiatego pietra - tutaj
              strach bylby jak najbardziej usprawiedliwiony, bo mialby na celu zniechecenie
              Cie do ryzykownego zachowania. Takze nie powinienes unikac bezpiecznych
              sytuacji powodujacych u Ciebie lek - wygladaj przez okno na duzej wysokosci,
              przejedź sie kolejką na Kasprowy itp. bo uczestnicząc w bardzej "szokujacych"
              sytuacjach podwyzszysz prog reagowania swojego osrodka strachu.
    • Gość: Teresa inne spojrzenie IP: *.net-serwis.pl 31.10.04, 10:46
      lęk, strach to emocje zwiazane z nerkami, zatem wszystko co wspomaga nerki
      (ziola-kuracje oczyszczajace, dieta, glebokie oddychanie) będzie pomocne w
      opanowywaniu lęku (med.chinska)
      dzialanie bedzie optymalne, kompleksowe, jesli dodac do tego psychoterapie,
      bowiem jestesmy caloscia psycho-fizyczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka