Dodaj do ulubionych

Nierówne bicie serca

IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.10.04, 08:39
Witam! Mam wypadanie płatka zastawki mitralnej i związane z tym kołatania
serca i zawroty głowy. Przyzwyczaiłam się juz do tego, zresztą ostatnio
pojawiały się coraz rzadziej. Ale od czasu do czasu mam cos takiego, że serce
zatrzymuje mi się na moment, a potem rusza z takim łupnięciem. Trwa to kilka
godzin, nieraz cały dzień. Nie cierpię tego i strasznie się boję, gdy sie
pojawia. Co to jest? Czy to jest groźne?
Obserwuj wątek
    • Gość: KAJKA Re: Nierówne bicie serca IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:23
      NIE WIEM CZY TO JEST GROŻNE ALE JA TEŻ MAM WYPADANIE PŁATKA
    • Gość: siedem bo ja jeszcze nie bylem z tym u lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:22
      a chyba powinienem

czy od tego mozna kopnac w kalendarz?

5040
    • Gość: klik Re: Nierówne bicie serca IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.04, 20:37
      Halo! moje serce zatrzymuie sie tez na moment a potem rusza z
      lupnieciem.Wczoraj bylem u kardiologa na badaniu ,powiedzial zeby sie nie
      przejmowac ,to nic groznego ze to jest dodatkowe uderzenie serca a odczuwa sie
      jakby jednego brakowalo.Pojawia sie to u mnie dosc czesto od okolo roku.Pzd
      • Gość: miranna Re: Nierówne bicie serca IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.10.04, 21:43
        Uff, kamień z serca, zaraz mi lepiej. Serdeczne dzięki! Do kardiologa ide dopiero w przyszłym tygodniu. Gdyby nie Ty, cały ten tydzień strasznie bym się denerwowała. Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Neja Re: Nierówne bicie serca IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.10.04, 10:53
          To tzw dodatkowe uderzenia pochodzenia komorowego lub nadkomorowego czyli
          arytmia. Uczucie jest takie że nagle serce nie bije a potem hest takie mocne
          szarpnięcie, czasem odczuwam to jakby mnie nagły strach za gardło łapał, czasem
          jakby mi serce się po żeberkach obijało :))
          Ja to mam od 4 lat i też na początku dostawałam paranoi że zaraz umrę, nikt mi
          nie pomoże itd. Nawet na wakacje bałam się wyjeżdżać bo to daleko do lekarza
          itd. Na pewno trzeba zrobić Holtera i wysiłkowe EKG. U mnie wysiłkowe pokazało
          że serce się uspokaja przy wysiłku - tzn zaczyna bić miarowo. Dlatego teraz
          dużo ćwiczę. To nie jest groźne ale dyskomfort jest ogromny, wiem. Czasem
          ciężko mi było normalnie funkcjonować. Teraz staram sie o tym nie myślec i nie
          wsłuchiwać się we własne ciało, bo od tego tylko gorzej mi było. A i jeszcze
          jedno, początki miałam koszmarne, mdlałam itd, po paru miesiącach przestałam
          mdleć, tylko "krzywe serduszko" - jak go nazywam - zostało.
          Pozdrawiam i jeśli chcecie namiary na dobrego kardiologa w Krakowie to piszcie,
          ja przeszłam przez czterech zanim trafiłam na takiego co mnie uspokoił :))
          • Gość: KUNA Re: Nierówne bicie serca IP: *.net.autocom.pl 30.10.04, 15:26
            No to proszę podaj tego kardiologa dobrego -w Krakowie
          • Gość: Zośka Re: Nierówne bicie serca IP: *.chello.pl 30.10.04, 15:36
            A czy ten kardiolog skierował Cię na badania echa serca i hormonów tarczycy i
            czy wszystko jest ok ? Ja miałam taką samą historię i okazało się, że jest to
            spowodowane utajoną nadczynnością tarczycy.
            Pozdrawiam Zośka
    • Gość: kuna Re: Nierówne bicie serca IP: *.net.autocom.pl 30.10.04, 15:29
      Podaj namiary na kardiolga w Krakowie
    • Gość: ja Re: Nierówne bicie serca IP: *.gl.digi.pl 30.10.04, 18:01
      Też mam podobne objawy, badałam poziom TSH i jest w normie.
      Mam pytanie, jak się bada czy nie ma utajonej nadczynności tarczycy?
      • Gość: Zośka Re: Nierówne bicie serca IP: *.chello.pl 31.10.04, 04:26
        Określenia "utajona nadczynność" lekarze używają w momencie, gdy TS3 i TS4 są w
        normie, a TSH jest lekko poniżej normy. Ja robiłam dodatkowe badania m.in.
        scyntygrafię, miałam też robioną biopsję i moje TSH jest lekko poniżej normy,
        ale lekarz endokrynolog (przemiła kobieta i wyjątkowo dociekliwa w badaniach)
        nie zdecydowała się jeszcze podać mi jodu.
        Natomiat co do tych uderzeń przy gwałtownych ruchach. To wydaje mi się, że
        powinnyście zrobić ekg wysiłkowe, zrobić badanie z aparatem Holtera i jeszcze
        raz dokładnie echo serca. Mnie swego czasu to echo robił lekarz z tytułem
        profesora i nic nie wykrył, a po 3 miesiącach to samo badanie robił mi lekarz
        bez tytułu i to właśnie on wykrył u mnie wrodzoną zresztą wadę serca, co
        niestety grozi mi w najbliższym czasie tzw. parasolkowaniem.
        Pozdrawiam Zośka
    • Gość: starlette Re: Nierówne bicie serca IP: *.acn.waw.pl 30.10.04, 20:20
      Ja od czasu do czasu miewam arytmię. U mnie najczęściej pojawia się w związku z
      gwałtownym ruchem np. skłonem w dół. W ubiegłym roku wywaliłam się na nartach i
      serce wyskoczyło ze swojego normalnego rytmu, zaczęło kołatać , po czym nagle
      ale dopiero po jakiejś godzinie wróciło do normy. Dziś gwałtownie schyliłam się
      po coś i znowu to się stało. Nie jest to przyjemne uczucie, ten ucisk w szyi,
      niedotlenienie. Robiłam echo serca, nic nie wykazało.
      • Gość: S. Re:DO STARLETTE IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.10.04, 23:19
        Ja robiłam EKG 2 lata temu i było w porządku,lekarz powiedział,że to może
        nerwica serca(czasami bez powodu nagle zaczynało szybko bić)ale od jakiegoś
        czsu też zauważyłam,że przy gwałtownym schyleniu czuję takie mocne uderzenie,na
        początku nie byłam pewna czy to serce,dziwiło mnie to,że od schylenia tak może
        reagować.Chciałam Cię zapytać czy bierzesz jakieś leki,czy lekarz może mówił Ci
        dlaczego tak się dzieje? Dziękuję z góry za odpowiedź.Pozdrawiam
        • Gość: starlette Re:DO STARLETTE IP: *.acn.waw.pl 31.10.04, 09:45
          Nie biorę żadnych leków. Kiedyś zdarzało mi się to częściej, ale jak myśle było
          to spowodowane osłabieniem organizmu, zmęczeniem zbyt intensywnym trybem
          życia. Wtedy robiłam echo serca ale lekarz stwierdził że nic mi nie jest.
          Pomagał mi magnez i potas. Potem przez długi czas był spokój aż do
          ubiegłorocznego incycentu, który był ewidentnie spowodowany upadkiem. Ponieważ
          zdarza się to bardzo sporadycznie nie robię nic.
          • Gość: S. Re:DO STARLETTE IP: *.tvsat364.lodz.pl 31.10.04, 11:49
            Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź,ja też nie biorę leków,lekarz przepisał mi
            wtedy Propranolol abym brała doraźnie jak np. tętno będzie często powyżej 90.U
            mnie też zdarza się to rzadko.Pozdrawiam
    • Gość: dr.Judym Re: Nierówne bicie serca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:33
      Zainstaluj servis pack 3.
      • neja Re: Nierówne bicie serca 07.11.04, 11:08
        Przepraszam, ze długo nie pisałam. Podaję namiary na lekarza w Krakowie,
        tel.633 79 85 dr Maga. to telefon do ośrodka gdzie przyjmuje prywatnie. Co
        dziennie pracuje w Klinice na Skawińskiej.
        Ja na przykład za dwa tygodnie mam Holtera.
        • neja Re: Nierówne bicie serca 08.11.04, 14:35
          Mam nadzieję, że nie odezwałam się zbyt późno i jeszcze tu zaglądacie w
          poszukiwaniach :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka