28.11.21, 19:13
Dzień dobry, kilka miesięcy temu miałam badanie tsh i to jest wynik: 3,1000 . Norma 0,2700-4,2000. Czy ten wynik jest prawidłowy? Od około 2 miesięcy zaczęły strasznie wypadać Mi włosy, są na łóżku, na podłodze aa jak się czesze to już w ogóle masakra, mam strasznie suchą skórę na twarzy, często po prostu nic Mi się nie chce. Czy powinnam zrobić badania jeszcze raz?
Obserwuj wątek
    • harcownik Re: Wynik TSH 29.11.21, 07:56
      Wypadanie włosów, obniżone samopoczucie, to objawy nieswoiste. Natomiast wynik TSH ponad 2 +objawy jakie opisujesz +sucha złuszczająca się na łokciach skóra , zwiększanie masy ciała, mogą wskazywać na kłopoty z tarczycą. By wykluczyć np niedoczynność, Hashimoto ,sugeruję zrobić komplet badań w kierunku zdiagnozowania tarczycy .TSH, Ft3,Ft4, przeciwciała Anty-TPO. Z wynikami udać się do endokrynologa. Temat niejednokrotnie omawiany na forach Gazety (Choroby tarczycy i hashimoto ,Tarczyca dorosłych i dzieci)
      • moonlight1999 Re: Wynik TSH 29.11.21, 09:26
        Dziękuję za odpowiedź, z tyciem akurat nie mam problemu bo waga utrzymuje się zazwyczaj tak samo . Ogólnie to właśnie kilka miesięcy temu byłam na usg węzłów chłonnych i radiolog powiedział żebym zrobiła sobie badania krwi na tarczycę bo coś się z nią dzieje, poszłam do przychodni do lekarza to dostałam skierowanie tylko na tsh
        • harcownik Re: Wynik TSH 30.11.21, 08:33
          moonlight1999 napisała .... radiolog powiedział żebym zrobiła sobie badania krwi na tarczycę bo coś się z nią dzieje Po tym wpisie nie sugeruję lecz nalegam ,byś wysupłała ze stówkę (no może 1,5) na badania! Z wynikami do endokrynologa ,który powinien zrobić usg tarczycy i... ..rozprawić się z "diagnozą" bo coś się z nią dzieje[
            • moonlight1999 Re: Wynik TSH 30.11.21, 13:13
              Aa znalazłam swoje wyniki tarczycy z przed dwóch lat to wyglądały tak :
              Tsh 2,0200 Norma 0,270-4,200
              Ft4 1,27 Norma 0,93-1,71
              anty-TPO 12,70 Norma 0,00-34,00
            • harcownik Re: Wynik TSH 30.11.21, 14:57
              Życzę sukcesu w otrzymywaniu skierowań. Z Tsh =3,1 dla rodzinnego jesteś okazem zdrowia. Ktoś z jakiegoś powodu dał jednak skierowanie na badanie przed dwoma laty. Zrobisz jak uważasz.:)
              • moonlight1999 Re: Wynik TSH 30.11.21, 15:08
                Będę się oczywiście starać żeby dostać skierowanie, ale jeżeli wyniki będzie właśnie coś ponad 3 i rodzinny powie ze wszystko jest w porządku to mam poprosić skierowanie do lekarza od tarczycy?
                • harcownik Re: Wynik TSH 01.12.21, 07:35
                  moonlight1999 napisała …. to mam poprosić skierowanie do lekarza od tarczycy?
                  Twoim celem nie jest uzyskanie skierowania na badania krwi, usg ,czy endokrynologa. Twoim celem jest jak najszybsze wykluczenie lub potwierdzenie obaw radiologa wobec twojej tarczycy. Diagnoza ta pozwoli wdrożyć skuteczne leczenie ,lub rozwieje obawy i umożliwi szukanie przyczyn niepokojących cię objawów gdzie indziej. Ja na podstawie osobistego doświadczenia, znając uwarunkowania służby zdrowia (kolejki , trudności ze znalezieniem dostępu do endokrynologa na NFZ) zaproponowałem ścieżkę postępowania jak wyżej. Decyzję czy z niej skorzystać, w zależności od osobistych uwarunkowań(stan finansowy, względnie łatwy dostęp do endokrynologa) i przyjętych priorytetów (praca ,życie osobiste, zdrowie itp) musisz podjąć ty.
                  PS Przy prawidłowych wynikach badania krwi, kluczowe znaczenie ma usg tarczycy. Określi objętość płatów, cieśni, a także pozwoli wyeliminować np.; twz wole guzkowe.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka