Dodaj do ulubionych

Taurynian magnezu firmy YANGO

24.12.21, 20:48
Witam, kupiłem taurynian magnezu firmy YANGO. Yango Taurynian Magnezu 490 mg 60 kaps. Oto jego skład:

Składnik aktywny

1 kapsułka

2 kapsułki

Taurynian magnezu

200 mg

400 mg

w tym jony magnezu (8,9%)

18 mg (5%*)

36 mg (10%*)

*%RWS - rekomendowana wartość spożycia

Sposób użycia: 2 kapsułki raz dziennie po posiłku

Czy jest sens w ogóle to brać skoro w dwóch tabletkach jest 10% RWS? Być moze czegoś nie rozumiem, proszę o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • koziorozka magnez? 26.12.21, 14:14
      > Czy jest sens w ogóle to brać skoro w dwóch tabletkach jest 10% RWS?
      --------------
      Po co to kupiłeś?
      Modne jest branie magnezu. Sensu najczęściej nie ma, ale jeżeli ktoś koniecznie chce, to dobrze by było, żeby jonów w tabletce było sporo.
      Druga ważna rzecz: forma.
      Bo nawet dużo magnezu w tabletce, ale w postaci tlenku magnezu prawie nic nie da. Tlenek magnezu wchłania się w 4% tylko.
      Dlatego dużo lepsze są organiczne sole magnezu: mleczan, cytrynian, askorbinian, glukonian, asparaginian
      Taurynian to chelat. Chelaty magnezu są niewiadomą, z nielicznych badań diglicynianu wydaje się, że wchłania się lepiej niż tlenek.
      • dxvvid1996 Re: magnez? 26.12.21, 22:10
        Kupiłem z myślą, że jest to prodtukt warty uwagi. Nie przeczytałem uważnie składu, po co w ogóle coś takiego produkują? Mam chelat firmy Swanson, cytrynian również. Za ten magnez Yango w promocji zapłaciłem około 15zł, natomiast w normalnej sprzedaży kosztuje najmniej 23zł bez przesyłki. Po co takie coś produkują skoro zapewnia to suplementację w 10%?
        Składnik aktywny 1 dawka *%RWS
        Taurynian magnezu 2200 mg
        w tym jony magnezu (8,9%) 195,80 mg 52,2%
        Pozostałe informacje
        Masa netto 100 g
        Sugerowana dawka dzienna 2,2 g
        1 opakowanie wystarcza na 45 dni

To jest tauryniau tej samej firmy tylko, że w proszku a nie kapsułkach i zalecają brać przynajmniej 2,2g dziennie tego z związku, w 2 kapsułkach jest 20% tego co zaleca producent przy magnezie w proszu, gdzie i tak jest to 50% RWS. WTF???
      • snajper55 Re: magnez? 27.12.21, 21:33
        koziorozka napisała:

> > Czy jest sens w ogóle to brać skoro w dwóch tabletkach jest 10% RWS?
        > --------------
        > Po co to kupiłeś?
        > Modne jest branie magnezu. Sensu najczęściej nie ma, ale jeżeli ktoś koniecznie
        > chce, to dobrze by było, żeby jonów w tabletce było sporo.
        > Druga ważna rzecz: forma.
        > Bo nawet dużo magnezu w tabletce, ale w postaci tlenku magnezu prawie nic nie d
        > a. Tlenek magnezu wchłania się w 4% tylko.
        > Dlatego dużo lepsze są organiczne sole magnezu: mleczan, cytrynian, askorbinian
        > , glukonian, asparaginian
        > Taurynian to chelat. Chelaty magnezu są niewiadomą, z nielicznych badań diglicy
        > nianu wydaje się, że wchłania się lepiej niż tlenek.

Czasem jednak sens jest. 🙂 Ja biorę magnez (cytrynian magnezu) ponieważ biorę furosemid i bez magnezu mam skurcze.

S.
        • horpyna4 Re: magnez? 28.12.21, 12:14
          Przynajmniej wiesz, dlaczego bierzesz. Większość bierze dlatego, że z zapartym tchem ogląda reklamy telewizyjne, a przecież w normalnych przypadkach wystarczy nie żałować sobie czekolady.

Zresztą magnez jest w wielu produktach spożywczych, więc bez istotnego powodu nie należy jakiegoś produktu eliminować z diety. Jedzenie powinno być maksymalnie urozmaicone.
          • koziorozka Re: magnez? 28.12.21, 18:34
            horpyna4 napisała:

> w normalnych przypadkach wystarczy nie żałować sobie czekolady.
            -----------
            Polecam raczej pestki dyni i orzechy, migdały
            www.nal.usda.gov/sites/www.nal.usda.gov/files/magnesium.pdf
            Popicie ich Muszynianką sprawi, że magnez nas przepełni :)
            salaterka.pl/30-najlepszych-zrodel-magnezu/
            • horpyna4 Re: magnez? 28.12.21, 18:54
              Ta "czekolada" była tylko przenośnią; chodziło mi głównie o to, żeby jedzenie było jak najbardziej urozmaicone, bo wtedy nie pomija się produktów zawierających magnez, czy też inne ważne makroelementy.

Niestety istnieje moda na pomijanie w jadłospisie wielu produktów z powodu wyimaginowanej ich szkodliwości. To prawda, że przy pewnych schorzeniach należy niektórych rzeczy unikać, ale często zupełnie zdrowi ludzie mają bzika na punkcie jakiejś diety z internetu.
              • koziorozka Re: magnez? 29.12.21, 17:52
                horpyno, pisałam ci w tym roku, że jesteś wielkim skarbem tego forum?
                Twoja pomoc jest nieoceniona.
                A że specjalne diety, suplementy są modne?
                W Polsce nie tak łatwo dostać się do lekarza.
                Poza tym mody nakręcają m.in. firmy farmaceutyczne reklamami.
                A ulegają tym modom w dużej mierze ludzie plujący na Big Pharma :)))

Ciekawy tekst amerykańskiego lekarza polecam
                psychologia.edu.pl/obserwatorium-psychologiczne/1386-fabrykowanie-chorob-wielka-farmacja-big-pharma-i-podzeganie-chorobowe.html
                • horpyna4 Re: magnez? 30.12.21, 10:48
                  Widzisz, ewolucja była dla mnie na tyle łaskawa, że zachowałam po czworonożnych przodkach zwierzęcy instynkt. A dzikie zwierzę stara się jeść to, co mu służy; samo czuje, co mu potrzebne.
                  • snajper55 Re: magnez? 30.12.21, 15:14
                    horpyna4 napisała:

> Widzisz, ewolucja była dla mnie na tyle łaskawa, że zachowałam po czworonożnych
                    > przodkach zwierzęcy instynkt. A dzikie zwierzę stara się jeść to, co mu służy;
                    > samo czuje, co mu potrzebne.

Niestety, ja nie mogę jeść tego, czego się domaga mój organizm. Mam cukrzycę a mój organizm domaga się czekolady, chałwy i bezy z musem truskawkowym.

S.
                    • horpyna4 Re: magnez? 30.12.21, 18:15
                      To jest uzależnienie, a uzależnienia trzeba zwalczać. Najlepiej w takich przypadkach jeść mało, żeby żołądek się trochę skurczył. Wtedy jest o wiele łatwiej poradzić sobie ze słodyczami, bo przestaje się mieć na nie apetyt.

Ważne też jest, żeby potrawy były bardzo urozmaicone i smaczne. Wtedy nie sięgniesz po nich po słodycze, żeby nie zacierać tego smaku.
                      • snajper55 Re: magnez? 31.12.21, 00:36
                        horpyna4 napisała:

> To jest uzależnienie, a uzależnienia trzeba zwalczać. Najlepiej w takich przypa
                        > dkach jeść mało, żeby żołądek się trochę skurczył. Wtedy jest o wiele łatwiej p
                        > oradzić sobie ze słodyczami, bo przestaje się mieć na nie apetyt.
                        >
                        > Ważne też jest, żeby potrawy były bardzo urozmaicone i smaczne. Wtedy nie sięgn
                        > iesz po nich po słodycze, żeby nie zacierać tego smaku.

Każdy smak z radością zatrę smakiem chałwy. 😁

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka