Gość: kasia IP: *.autocom.pl 10.11.04, 17:28 po co sie robi morfologie, ob, mocz np? sorr za głupie pytanie, ale ja naprawde nie wiem po co? bo chyba choroby różne to trzeba badac specjalistycznie? co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: co mówią badania podstawowe? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.11.04, 17:57 1. Rozne choroby nie zdarzaja sie jednakowo czesto. Te "badania podstawowe" pomagaja postawic rozpoznania w pospolitych schorzeniach. 2. Badania podstawowe mozna wykonac szybko, wiec pomagaja one rozpoznac stany wymagajace szybkiego dzialania. Nie ma sensu robic "badan podstawowych" profilaktycznie, jak w "na wszelki wypadek zrobilem sobie badania". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: co mówią badania podstawowe? IP: *.autocom.pl 10.11.04, 20:36 dzieki ale nie bardzo dalej rozumiem to one służą jedynie do okreslania popularnych chorób? (a jakie są popularne choroby?) to po co firma wysyła ludzi na badanie okresowe a w tym badania podstawowe? (własnie chyba profilaktycznie?) czyli w badaniach podstawowych wychodzą generalnie juz skrajne przypadki (agonia?), jeśli jedynie sugerują że trzeba działać szybko a po co się robi OB? do czego ono służy? niby stan zapalny, a ja słyszałam, ze jak ktos miał 3 ob to mógł miec tez raka. nic nie kumam z tej medycyny ale dzieki Doki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: co mówią badania podstawowe? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.11.04, 20:56 > to one służą jedynie do okreslania popularnych chorób? (a jakie są popularne > choroby?) A rozne. Zapalenia oskrzeli, zakazenia drog moczowych, zapalenie wyrostka... Przede wszystkim nie jest istotne postawienie rozpoznania na poczatku leczenia. Wazne jest zebranie wystarczajacej ilosci danych, zeby zaczac leczenie. Badania sa tu tylko jednym z elementow. > to po co firma wysyła ludzi na badanie okresowe a w tym badania podstawowe? > (własnie chyba profilaktycznie?) Bo prawo tego wymaga, a takze dlatego, ze to zmniejsza koszty firmy z tytulu absencji chorobowej a potem z tytulu chorob zawodowych. Jesli da sie udowodnic, ze firma dbala o zdrowie pracownika (kazac mu sie regularnie badac), to potem pracownik nie bedzie mogl wlec firmy po sadach, ze tego zaniedbala. > czyli w badaniach podstawowych wychodzą generalnie juz skrajne przypadki > (agonia?), jeśli jedynie sugerują że trzeba działać szybko Akurat nie agonia jest wskazaniem do szybkiego dzialania. Powiedzialbym, ze w razie agonii wlasnie juz nie ma co sie spieszyc. Ale mozna wykryc ostry stan zapalny, niedokrwistosc, zaburzenia jonowe... pamietaj, badania laboratoryjne nie daja rozpoznania na karteczce, one maja tylko znaczenie pomocnicze. > a po co się robi OB? do czego ono służy? Szczerze mowiac, to nie wiem. Tradycja chyba. OB to starozytne badanie, sluzace kiedys do wykrywania odczynow zapalnych, ogolnie rzecz biorac badanie malo czule i malo swoiste. > jak ktos miał 3 ob to mógł miec tez raka Bo mogl. W medycynie nie ma niczego na 100%, no moze poza tym, ze stuprocentowa pewnosc w rozpoznaniu smierci daje gnicie zwlok (tak stoi w podreczniku). Spojrz na to tak: przychodzi pacjent i opowiada o swoich skargach. Badasz go fizykalnie (ogladanie, obmacywanie, opukiwanie, osluchiwanie) i na tej podstawie ukladasz sobie liste hipotez (diagnostyka roznicowa). Zlecasz badania w celu wykluczenia lub potwierdzenia tych hipotez (latwiej wykluczyc niz potwierdzic). To trwa. W tzw miedzyczasie musisz cos robic. Na podstawie bardziej ograniczonego zestawu badan mozesz juz zaczac leczenie (objawowe, empiryczne) i czekac co sie wyklaruje. To bynajmniej nie jest tak, ze zlecasz magiczny zestaw badan, a na koncu z analizatora wyjezdza diagnoza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: co mówią badania podstawowe? IP: *.autocom.pl 10.11.04, 23:43 dzieki, no to chyba już wiem. ciekawska jakas jestem;)))) to po co marnować kasę podatników na OB? to w takim razie jakis przezytek kulturowy po prostu, hmmm szkoda, że nie studiowałam medycyny, mądrzejsza byłabym;)))) dzieki once more Odpowiedz Link Zgłoś