Dodaj do ulubionych

GRUPA KRWI 0 RH-

11.11.04, 11:14
Okazalo sie ze moja grupa krwi to 0 RH- . Pani oddajaca mi wyniki powiedziala
ze to bardzo rzadka grupa krwi. I ze moge miec konflikt serologiczny bedac w
ciazy. Co to oznacza?
Obserwuj wątek
    • evil_princess Re: GRUPA KRWI 0 RH- 11.11.04, 12:00
      Hallo Lou_Lou,

jeśli mnie pamięć nie myli, grupę krwi 0 Rh (-) ma tylko 6 % europejczyków; ale
      są jeszcze rzadsze grupy: np. AB Rh (-) ma tylko 1 %.

> I ze moge miec konflikt serologiczny bedac w
      > ciazy. Co to oznacza?

To nie ma związku z grupą krwi (czyli A/B/0), lecz z faktorem Rh. Ryzyko
      konfliktu serologicznego istnieje zresztą tylko, jeśli Twój mąż ma Rh (+).
      Wtedy dziecko dziedziczy prawie zawsze dominujący faktor Rh (+) po ojcu, przy
      czym krew matki 'broni' się wytwarzaniem przeciwciał (inaczej krew dzieciaka
      zniszczyłaby przez hemolizę Twoje erytrocyty). Produkcja tych przeciwciał
      przebiega powolnie, tzn. prawdopodobność konfliktu serologicznego przy
      pierwszym dziecku jest bardzo niska.

Zapobiec można konfliktom serologicznym u kobiet 'ujemnych' już podczas
      pierwszej ciąży przez dawkę immunglobuliny Anti D (blokuje między innymi pamięć
      immunologiczną) w 28. tygodniu ciąży i po porodzie.

Pozdrawiam

Renee
      • aretse11 i dodam,ze moj facet ma jak na zlosc 0RH+ 21.11.04, 10:14
      • sylviakropka Re: GRUPA KRWI 0 RH- 25.06.14, 22:18
        Ja posiadam 0RhD (-), moj maz 0RhD (+) czy istnieje prawdopodobienstwo konfliktu syrologicznego?

Nawiasem moj e-mail sylvi.kowal85@gmail.com
        W razie " wu...."
        • marbor1 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 25.06.14, 23:26
          > czy istnieje prawdopodobienstwo konflikt
          > u syrologicznego?
          Tak istnieje. Jeśli to będzie pierwsza ciąża, to będzie wszystko w porządku. Przy następnych może być problem.
          Poczytaj sobie na ten temat coś, co znalazłam w necie:

www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/przed-ciaza/co-to-jest-konflikt-serologiczny_35339.html
          • gemowa Re: GRUPA KRWI 0 RH- 26.06.14, 09:05
            Z tym że w takich przypadkach dziecko prawie zawsze dziedziczy RH+ po ojcu, to nie do końca prawda. Moja mama ma RH-, tata RH+, a ich 3 dzieci RH- po matce.
    • Gość: Jasna Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:03
      Lou_lou, ja też mam taką grupę krwi O Rh-. Jeśli kiedykolwiek byś jej
      potrzebowała, to zapisz sobie mojego mejla: nr_1@o2.pl Mieszkam w Warszawie i
      jestem zdrowa jak rydz (na dzień dzisiejszy).
      6% europejczyków powinno trzymać się razem ;)

Dzięki Księżniczko za podzielenie się profesjonalną wiedzą.
      • Gość: Aneri Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 12.11.04, 08:55
        Ja tez mam grupe krwi 0 RH-, maz ma 0 RH+, mamy dwoch synow, oddziedziczyli grupe 0 RH+ po ojcu. Pamietaj o badaniu krwi w czasie ciazy na przeciwciala i o zastrzyku o jakim wspomniala moja przedmowczyni /immunglobuliny Anti D/, bo w szpitalu zdarza im sie zapomniec. W przypadku, gdy partner ma tez RH- nie ma powodu do obaw.
      • Gość: kubinka Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.04, 00:02
        ja też jestem w tych 6 procentach. świetny pomysł z tym "zjednoczeniem". mój
        mail aspazja 100@interia.pl
        • p.galli Re: GRUPA KRWI 0 RH- 24.11.04, 12:42
          a ja tez jestem 0 Rh -
          hihi 6% europejczykow tylko a na forum juz sie pare osob znalazlo
          dziwne....:)
          • ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 11:56
            0 Rh - pozdrawia z Będzina !
            ulijanka94@onet.pl :)
      • leonoela Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 13:12
        Jak macie taką rzadką grupę krwi i dobre zdrowie, warto pomyśleć o krwiodawstwie. Moja grupa 0 Rh + jako dawca, a 0 Rh - jako biorca (i matka). Nazywa się to słabą ekspresją antygenu Rh.
      • atrka Re: GRUPA KRWI 0 RH- 17.11.17, 20:58
        Dziś się dowiedziałam... 0- więc się wpiszę :)
        frania.j@wp.pl
        Bydgoszcz
    • wiewioreczka3 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.11.04, 16:21
      konflikt serologiczny jest wtedy, gdy matka ma Rh-, a ojciec Rh+. w takim
      przypadku dziecko moze miec albo jedna albo druga Rh. jesli jest - to jest ok,
      jesli + to podczas porodu nie moze dojsc do wymieszania krwi matki i dziecka.
      profilaktycznie po porodzie matka dostaje specjalny zastrzyk zwany
      immunoglobulina Rh anty D. przy pierwszym dziecku zazwyczja konflikt sie nie
      zdarza. nie martw sie to nic strasznego! sama mam 0 Rh- i u nas rowniez jest
      konflikt serologiczny. coreczka ma Rh+. nasza grupa krwi jest rzeczywiscie
      bardzo rzadka, zwlaszcza chodzi wlasnie tu o Rh-. ale to znaczy ze jestesmy
      wyjatkowe :)
      pozdrawiam razem z coreczka
    • Gość: szeki Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.crowley.pl 12.11.04, 19:16
      Witam w klubie ja tez mam tak grupe jak ty.
      Przy pierwszej ciazy podano mi poprostu cos w zastrzyku,wlasnie to cos
      przeciwdziala wystepowaniu tych niepozadanych skutkow u dziecka w przypadku
      konfliktu (moj maz mial (0)RH+.
      Wiec sie nie martw.Przy takiej grupie krwi,lekarz prowadzacy na pewno
      odpowiednio sie Toba zajmie.
      A wiesz,ze my z ta grupa krwi mozemy duzo dobrego zrobic dla ludzi bo podobno
      nasza krew moze dostac kazdy ;no tyle,ze my mozemy przyjac jedynie 0Rh-
      • ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 12:00
        My każdej grupie krwi, a nam tylko identyczna ; o !
    • Gość: aib Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 12.11.04, 21:27
      wiewioreczka3 napisała:

> konflikt serologiczny jest wtedy, gdy matka ma Rh-, a ojciec Rh+.

wiele osob uzywa wlasnie takiego okreslenia,
      ale przeciez to, ze matka ma rh ujemny, a ojciec rh dodatni, wcale nie oznacza,
      ze oni maja konflikt
      to znaczy tylko tyle, ze ten konflikt moze wystapic w przypadku, gdy dziecko ma
      rh dodatni, a matka rh ujemny.
      Ja mam rh ujemny, maz rh dodatni, dzieci rh dodatnie i konflikt nie wystapil
      ani razu.
      W kazdej ciazy mialam badane przeciwciala, po kazdym porodzie dostalam zastrzyk
      immunoglobuliny anty rhD.

z tego co wyczytalam szukajac informacji o konflikcie, to gdy oboje rodzice
      maja rh ujemny, wtedy konflikt nie wystapi.

nie martw sie, w ciazy bedziesz musiala badac przeciwciala i potem dostaniesz
      ten zastrzyk
      immunoglobuline anty rhD dostaje sie po kazdym porodzie i po kazdym poronieniu
      (ale tego to nie zycze, tylko warto wiedziec)
    • Gość: R.K. Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 22:30
      Zapraszam Panią na swój wykład dla studentów AM Vr.o konflikcie serologicznym w
      zakresie czynnika Rh/D/.poniedziałek 15.11.04r. tel.0-52 3796166
      • lou_lou Re: GRUPA KRWI 0 RH- 13.11.04, 09:07
        Dziekuje wszystkim za odzew i panu R.K. za zaproszenie na bydgoski wyklad;)
        Swoja droga udalo mi sie ustalic moja geneze grupy krwi i czynnika RH. Grupe
        odziedziczylam po Ojcu,a czynnik po Babci ze strony Mamy. Ciekawa kombinacja,
        prawda? Mam 31 lat i dopiero teraz zdecydowalam sie zbadac krew..Przyznaje ze
        od kilku lat meczyla mnie ta mysl, nieustannie powracajac..jakbym wyczuwala, ze
        jest jakos inaczej;)Ciesze sie ze wspolczesna medycyna tak wiele juz potrafi
        zrobic w tym zakresie. Pozdrawiam wszystkich. Lou-lou.
    • Gość: kubinka Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.04, 00:07
      zapomniałam dodac ,ze mój małżonek tez jest "dodatni" i też po pierwszej ciąży
      dostałam immunoglobulinę i w drugiej ciązy wszystko było ok.
      poza konfliktem serologicznym w obrębie czynnika rh istnieje tez powszechny
      bardzo konflikt w obrebie grup krwi-objawiający się żółtaczką fizjologiczną u
      dziecka- i tylko to się u mojego dzieck apojawiło.pozdrawiam
      wszystkich "wyjątkowych
    • Gość: abc Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 15:19
      ja nie jestem w 6%, mam 0 Rh+, 0 po tatusiu, +po mamusi :-))) pozdrawiam!
    • Gość: wredota Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:12
      mam taka sama....i na szczescie trafilam na faceta co tez ma ujemna i konfliktu
      nie bylo...ale nawet jesli masz niezgodna to teraz nie ma problemu...w ciazy
      masz badania i podaja antyciala...
    • Gość: wredota przeciwciała :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:15
    • Gość: gaga Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 00:32
      A jaki procent Europejczyków ma B Rh-?
      • ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 11:58
        tutaj znajdziesz wszystkie odpowiedzi pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi
    • aretse11 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.04, 10:12
      tez mam ta grupe krwi..a to oznacza,ze jesli mezczyzna bedzie mial 0RH+..to
      przy urodzeniu 1szego dziecka nie powinno byc klopotu..bo wtedy organizm matki
      nie wytwarza jeszcze przeciwcial tak aby zahamowac rozwoj plodu,natomiast
      ryzyko istnieje juz przy 2gim dziecku..bo wtedy w organizmie matki sa
      wytworzone przeciwciala,ktore zabijaja komorki dziecka posiadajacego grupe krwi
      ojca..ALE TAK POWAZNIE TO W TYCH CZASACH NIE MA SIE CZYM MARTWIC,W TEJ CHWILI W
      OKRESIE W KTORYM CHODZISZ W CIAZY DOSTAJESZ LEKI,SA JUZ DOSTEPNE I JEST
      ZAZEGNANY PROBLEM KONFLIKTU SER.POZDRA
      • aretse11 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.04, 10:19
        teraz dopiero przeczytalam odpowiedzi..i widze,ze byly fachowe a nie takie jak
        moja..ale dodam,ze o konflikcie ser.wiem prawie od dziecka(mama
        pielegniarka)..i na pocieszenie wszytskim..moj tata,mama i siostry,a mam ich az
        4..czyli jest nas razem 7 osob..wszyscy mamy 0RH-..takze jak cos..jest nas
        troche..z tego co apmietam co mi mowila kiedys mama..papiez tez ma ta grupe
        krwi..
    • Gość: agulha cenny krwiodawca! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.04, 11:03
      Hej, a czy myślałaś o tym, żeby oddawać krew? Jesteś cenną i rzadką zwierzyną ;-
      )). To niemal najrzadsza kombinacja w naszej populacji, rzadsza jest chyba
      tylko AB-, ale AB-minusowcom można w razie czego podać dowolną krew. W
      niezgodności serologicznej, tak jak napisali poprzedni wypowiadający się, matce
      podaje się immunoglobulinę po porodzie i nie ma konfliktu serologicznego
      (konflikt=objawy kliniczne) w następnych ciążach.
      A ja mam ARh+ po Tacie, moja Mama miała 0Rh- i nie było u mnie ani śladu
      jakichkolwiek problemów z tym związanych :-))
    • eemka Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.04, 16:10
      mam tą samą grupę O RH- , na szczescie znalazłam męza z identyczną grupą, nasze
      dziecko prawdopodobnie ma tez tak jak my bo była badana krew pępowinowa.
      niestety nie mozemy byc dawcami ,przebyta zółtaczka i arytmia wykluczyły nas.

• Gość: Ania Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.client.comcast.net 21.11.04, 18:21
        Ja mam grupe krwi 0 Rh-, a moj maz A Rh+. Planujemy dziecko, ale czytajac o
        tych konfliktach troszke zaczynam sie bac. Jaka grupe krwi moga miec moje
        dzieci? Jaka jest szansa, ze odziedzicza moja?
        • Gość: aib Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 20:22
          nie wiem jaka
          ale sie nie boj, tylko od razu zglaszaj ginekologowi
          • Gość: Ania Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.client.comcast.net 21.11.04, 20:38
            No,ale moze ktos potrafi obliczyc prawdopodobienstow jaka grupe krwi moga miec
            moje dzieci?Bede wdzieczna...
    • Gość: Till Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 10:26
      Jestem w klubie 6% Moja krew 0Rh(-. Mąż Rh(+). Dzieci 0 Rh(+). To cudownie sie
      wszystko miesza. Bałam sie kiedyś konfliktu serologicznego. lekarka prowadząca
      powiedziała mi, że konflikt to był przed laty. teraz medycyna zrobiła taki
      postęp, że można mówić jedynie o różnym Rh. Chyba miała rację, bo umnie nie
      było żadnych komplikacji. Szpital zadbał o podanie odpowiednie zastrzyku i
      zaopatrzenie mnie w odpowiednie zaświadczenie. Trzmam jak relikwie, bo przy
      kolejnym pobycie w szpitalu pytają o to czy był zastrzk i proszą o dokument.
      Pozdrawiam klubowiczki.
      • Gość: Mam 0+ Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.aster.pl 22.11.04, 12:16
        Moi rodzice mają obydwoje B+.
        A my z bratem 0+.
        Hm?
    • Gość: aib Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 22.11.04, 21:51
      www.zdrowie.med.pl/krew/grupy.php
      tu mozna sprawdzic jaka grupe krwi mozna miec przy danej kombinacji
      • Gość: Ania Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.client.comcast.net 24.11.04, 04:49
        Bardzo Ci dziekuje:)
    • krooone1.k Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.09.15, 22:20
      również mam grupę krwi 0 Rh-, jestem z Torunia, myślę, że mogę być dawcą w razie potrzeby - sofiajazz@wp.pl

Pozdrawiam! :)
      • wmet Re: GRUPA KRWI 0 RH- 22.11.15, 17:59
        Mam grupę krwi AB RH(-). Urodziłam normalnie dwoje zdrowych dzieci bez żadnych komplikacji. Lekarze przed porodem ostrzegali, ale nic się nie potwierdziło.
      • szadet Re: GRUPA KRWI 0 RH- 01.12.15, 10:53
        Jak się oddaje krew to robią bezpłatnie badanie ;)
      • ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 11:58
        Będzin pozdrawia również !
        ulijanka94@onet.pl :)
    • anastazija80 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.01.16, 20:35
      Pierwsza ciąża z mężczyzną Rh+ nie powinna mieć konfliktu. Jeśli noworodek odziedziczy "+" po ojcu jego krew stykając się z Twoją spowoduje obronę ze strony Twego organizmu i wytworzą się przeciwciała. Od 1971 roku w takich przypadkach zaraz po porodzie matce podawana jest immunoglobulina, która zapobiega konfliktowi.
    • koziorozka konflikt serologiczny 12.10.16, 16:10
      Wujek google ci więcej podpowie
      Tu masz podstawy:
      www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/co-to-jest-konflikt-serologiczny_35339.html
      dzidziusiowo.pl/planujemy-ciaze/badania-przed-ciaza/101-konflikt-serologiczny

Dobrze, że wiesz, że masz RH minus. Odpowiednie przygotowanie i z ciążą nie powinno być kłopotu.
    • arni378 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 04.12.16, 18:54
      Witam.Tez naleze do tych 6% wiec moj e mail Arni379@interia.pl
      • milupaa Re: GRUPA KRWI 0 RH- 20.11.17, 21:53
        Ja też mam RH- :) Oboje moi rodzice mieli RH+, ja tylko jakaś lewa ;) 0 odziedziczyłam po mamie.
        • snajper55 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 20.11.17, 22:15
          milupaa napisała:

> Ja też mam RH- :) Oboje moi rodzice mieli RH+, ja tylko jakaś lewa ;) 0 odziedz
          > iczyłam po mamie.

Pół 0 odziedziczyłaś po mamie, a pół - po tacie, który na pewno nie miał grupy AB. O grupie krwi decydują dwa allele, przy czym A i B są recesywne (słabsze) w stosunku do 0.

S.
          • snajper55 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.17, 02:07
            snajper55 napisał:

> O grupie krwi decydują dwa allele, przy czym A i B są recesywne (słabsze) w
            > stosunku do 0.

Sorki, co za bzdury wypisuję! A i B są dominujące, a 0 jest recesywne. To znaczy, jeśli ktoś ma allele A i 0, to ma krew grupy A, a aby mieć grupę krwi 0, trzeba mieć oba allele 0.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka