lou_lou 11.11.04, 11:14 Okazalo sie ze moja grupa krwi to 0 RH- . Pani oddajaca mi wyniki powiedziala ze to bardzo rzadka grupa krwi. I ze moge miec konflikt serologiczny bedac w ciazy. Co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evil_princess Re: GRUPA KRWI 0 RH- 11.11.04, 12:00 Hallo Lou_Lou, jeśli mnie pamięć nie myli, grupę krwi 0 Rh (-) ma tylko 6 % europejczyków; ale są jeszcze rzadsze grupy: np. AB Rh (-) ma tylko 1 %. > I ze moge miec konflikt serologiczny bedac w > ciazy. Co to oznacza? To nie ma związku z grupą krwi (czyli A/B/0), lecz z faktorem Rh. Ryzyko konfliktu serologicznego istnieje zresztą tylko, jeśli Twój mąż ma Rh (+). Wtedy dziecko dziedziczy prawie zawsze dominujący faktor Rh (+) po ojcu, przy czym krew matki 'broni' się wytwarzaniem przeciwciał (inaczej krew dzieciaka zniszczyłaby przez hemolizę Twoje erytrocyty). Produkcja tych przeciwciał przebiega powolnie, tzn. prawdopodobność konfliktu serologicznego przy pierwszym dziecku jest bardzo niska. Zapobiec można konfliktom serologicznym u kobiet 'ujemnych' już podczas pierwszej ciąży przez dawkę immunglobuliny Anti D (blokuje między innymi pamięć immunologiczną) w 28. tygodniu ciąży i po porodzie. Pozdrawiam Renee Odpowiedz Link Zgłoś
sylviakropka Re: GRUPA KRWI 0 RH- 25.06.14, 22:18 Ja posiadam 0RhD (-), moj maz 0RhD (+) czy istnieje prawdopodobienstwo konfliktu syrologicznego? Nawiasem moj e-mail sylvi.kowal85@gmail.com W razie " wu...." Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 25.06.14, 23:26 > czy istnieje prawdopodobienstwo konflikt > u syrologicznego? Tak istnieje. Jeśli to będzie pierwsza ciąża, to będzie wszystko w porządku. Przy następnych może być problem. Poczytaj sobie na ten temat coś, co znalazłam w necie: www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/przed-ciaza/co-to-jest-konflikt-serologiczny_35339.html Odpowiedz Link Zgłoś
gemowa Re: GRUPA KRWI 0 RH- 26.06.14, 09:05 Z tym że w takich przypadkach dziecko prawie zawsze dziedziczy RH+ po ojcu, to nie do końca prawda. Moja mama ma RH-, tata RH+, a ich 3 dzieci RH- po matce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:03 Lou_lou, ja też mam taką grupę krwi O Rh-. Jeśli kiedykolwiek byś jej potrzebowała, to zapisz sobie mojego mejla: nr_1@o2.pl Mieszkam w Warszawie i jestem zdrowa jak rydz (na dzień dzisiejszy). 6% europejczyków powinno trzymać się razem ;) Dzięki Księżniczko za podzielenie się profesjonalną wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneri Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 12.11.04, 08:55 Ja tez mam grupe krwi 0 RH-, maz ma 0 RH+, mamy dwoch synow, oddziedziczyli grupe 0 RH+ po ojcu. Pamietaj o badaniu krwi w czasie ciazy na przeciwciala i o zastrzyku o jakim wspomniala moja przedmowczyni /immunglobuliny Anti D/, bo w szpitalu zdarza im sie zapomniec. W przypadku, gdy partner ma tez RH- nie ma powodu do obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubinka Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.04, 00:02 ja też jestem w tych 6 procentach. świetny pomysł z tym "zjednoczeniem". mój mail aspazja 100@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
p.galli Re: GRUPA KRWI 0 RH- 24.11.04, 12:42 a ja tez jestem 0 Rh - hihi 6% europejczykow tylko a na forum juz sie pare osob znalazlo dziwne....:) Odpowiedz Link Zgłoś
ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 11:56 0 Rh - pozdrawia z Będzina ! ulijanka94@onet.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
leonoela Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 13:12 Jak macie taką rzadką grupę krwi i dobre zdrowie, warto pomyśleć o krwiodawstwie. Moja grupa 0 Rh + jako dawca, a 0 Rh - jako biorca (i matka). Nazywa się to słabą ekspresją antygenu Rh. Odpowiedz Link Zgłoś
atrka Re: GRUPA KRWI 0 RH- 17.11.17, 20:58 Dziś się dowiedziałam... 0- więc się wpiszę :) frania.j@wp.pl Bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
wiewioreczka3 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.11.04, 16:21 konflikt serologiczny jest wtedy, gdy matka ma Rh-, a ojciec Rh+. w takim przypadku dziecko moze miec albo jedna albo druga Rh. jesli jest - to jest ok, jesli + to podczas porodu nie moze dojsc do wymieszania krwi matki i dziecka. profilaktycznie po porodzie matka dostaje specjalny zastrzyk zwany immunoglobulina Rh anty D. przy pierwszym dziecku zazwyczja konflikt sie nie zdarza. nie martw sie to nic strasznego! sama mam 0 Rh- i u nas rowniez jest konflikt serologiczny. coreczka ma Rh+. nasza grupa krwi jest rzeczywiscie bardzo rzadka, zwlaszcza chodzi wlasnie tu o Rh-. ale to znaczy ze jestesmy wyjatkowe :) pozdrawiam razem z coreczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeki Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.crowley.pl 12.11.04, 19:16 Witam w klubie ja tez mam tak grupe jak ty. Przy pierwszej ciazy podano mi poprostu cos w zastrzyku,wlasnie to cos przeciwdziala wystepowaniu tych niepozadanych skutkow u dziecka w przypadku konfliktu (moj maz mial (0)RH+. Wiec sie nie martw.Przy takiej grupie krwi,lekarz prowadzacy na pewno odpowiednio sie Toba zajmie. A wiesz,ze my z ta grupa krwi mozemy duzo dobrego zrobic dla ludzi bo podobno nasza krew moze dostac kazdy ;no tyle,ze my mozemy przyjac jedynie 0Rh- Odpowiedz Link Zgłoś
ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 12:00 My każdej grupie krwi, a nam tylko identyczna ; o ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aib Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 12.11.04, 21:27 wiewioreczka3 napisała: > konflikt serologiczny jest wtedy, gdy matka ma Rh-, a ojciec Rh+. wiele osob uzywa wlasnie takiego okreslenia, ale przeciez to, ze matka ma rh ujemny, a ojciec rh dodatni, wcale nie oznacza, ze oni maja konflikt to znaczy tylko tyle, ze ten konflikt moze wystapic w przypadku, gdy dziecko ma rh dodatni, a matka rh ujemny. Ja mam rh ujemny, maz rh dodatni, dzieci rh dodatnie i konflikt nie wystapil ani razu. W kazdej ciazy mialam badane przeciwciala, po kazdym porodzie dostalam zastrzyk immunoglobuliny anty rhD. z tego co wyczytalam szukajac informacji o konflikcie, to gdy oboje rodzice maja rh ujemny, wtedy konflikt nie wystapi. nie martw sie, w ciazy bedziesz musiala badac przeciwciala i potem dostaniesz ten zastrzyk immunoglobuline anty rhD dostaje sie po kazdym porodzie i po kazdym poronieniu (ale tego to nie zycze, tylko warto wiedziec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.K. Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 22:30 Zapraszam Panią na swój wykład dla studentów AM Vr.o konflikcie serologicznym w zakresie czynnika Rh/D/.poniedziałek 15.11.04r. tel.0-52 3796166 Odpowiedz Link Zgłoś
lou_lou Re: GRUPA KRWI 0 RH- 13.11.04, 09:07 Dziekuje wszystkim za odzew i panu R.K. za zaproszenie na bydgoski wyklad;) Swoja droga udalo mi sie ustalic moja geneze grupy krwi i czynnika RH. Grupe odziedziczylam po Ojcu,a czynnik po Babci ze strony Mamy. Ciekawa kombinacja, prawda? Mam 31 lat i dopiero teraz zdecydowalam sie zbadac krew..Przyznaje ze od kilku lat meczyla mnie ta mysl, nieustannie powracajac..jakbym wyczuwala, ze jest jakos inaczej;)Ciesze sie ze wspolczesna medycyna tak wiele juz potrafi zrobic w tym zakresie. Pozdrawiam wszystkich. Lou-lou. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubinka Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.04, 00:07 zapomniałam dodac ,ze mój małżonek tez jest "dodatni" i też po pierwszej ciąży dostałam immunoglobulinę i w drugiej ciązy wszystko było ok. poza konfliktem serologicznym w obrębie czynnika rh istnieje tez powszechny bardzo konflikt w obrebie grup krwi-objawiający się żółtaczką fizjologiczną u dziecka- i tylko to się u mojego dzieck apojawiło.pozdrawiam wszystkich "wyjątkowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 15:19 ja nie jestem w 6%, mam 0 Rh+, 0 po tatusiu, +po mamusi :-))) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredota Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:12 mam taka sama....i na szczescie trafilam na faceta co tez ma ujemna i konfliktu nie bylo...ale nawet jesli masz niezgodna to teraz nie ma problemu...w ciazy masz badania i podaja antyciala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 00:32 A jaki procent Europejczyków ma B Rh-? Odpowiedz Link Zgłoś
ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 11:58 tutaj znajdziesz wszystkie odpowiedzi pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi Odpowiedz Link Zgłoś
aretse11 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.04, 10:12 tez mam ta grupe krwi..a to oznacza,ze jesli mezczyzna bedzie mial 0RH+..to przy urodzeniu 1szego dziecka nie powinno byc klopotu..bo wtedy organizm matki nie wytwarza jeszcze przeciwcial tak aby zahamowac rozwoj plodu,natomiast ryzyko istnieje juz przy 2gim dziecku..bo wtedy w organizmie matki sa wytworzone przeciwciala,ktore zabijaja komorki dziecka posiadajacego grupe krwi ojca..ALE TAK POWAZNIE TO W TYCH CZASACH NIE MA SIE CZYM MARTWIC,W TEJ CHWILI W OKRESIE W KTORYM CHODZISZ W CIAZY DOSTAJESZ LEKI,SA JUZ DOSTEPNE I JEST ZAZEGNANY PROBLEM KONFLIKTU SER.POZDRA Odpowiedz Link Zgłoś
aretse11 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.04, 10:19 teraz dopiero przeczytalam odpowiedzi..i widze,ze byly fachowe a nie takie jak moja..ale dodam,ze o konflikcie ser.wiem prawie od dziecka(mama pielegniarka)..i na pocieszenie wszytskim..moj tata,mama i siostry,a mam ich az 4..czyli jest nas razem 7 osob..wszyscy mamy 0RH-..takze jak cos..jest nas troche..z tego co apmietam co mi mowila kiedys mama..papiez tez ma ta grupe krwi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha cenny krwiodawca! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.04, 11:03 Hej, a czy myślałaś o tym, żeby oddawać krew? Jesteś cenną i rzadką zwierzyną ;- )). To niemal najrzadsza kombinacja w naszej populacji, rzadsza jest chyba tylko AB-, ale AB-minusowcom można w razie czego podać dowolną krew. W niezgodności serologicznej, tak jak napisali poprzedni wypowiadający się, matce podaje się immunoglobulinę po porodzie i nie ma konfliktu serologicznego (konflikt=objawy kliniczne) w następnych ciążach. A ja mam ARh+ po Tacie, moja Mama miała 0Rh- i nie było u mnie ani śladu jakichkolwiek problemów z tym związanych :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
eemka Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.04, 16:10 mam tą samą grupę O RH- , na szczescie znalazłam męza z identyczną grupą, nasze dziecko prawdopodobnie ma tez tak jak my bo była badana krew pępowinowa. niestety nie mozemy byc dawcami ,przebyta zółtaczka i arytmia wykluczyły nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.client.comcast.net 21.11.04, 18:21 Ja mam grupe krwi 0 Rh-, a moj maz A Rh+. Planujemy dziecko, ale czytajac o tych konfliktach troszke zaczynam sie bac. Jaka grupe krwi moga miec moje dzieci? Jaka jest szansa, ze odziedzicza moja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aib Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 20:22 nie wiem jaka ale sie nie boj, tylko od razu zglaszaj ginekologowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.client.comcast.net 21.11.04, 20:38 No,ale moze ktos potrafi obliczyc prawdopodobienstow jaka grupe krwi moga miec moje dzieci?Bede wdzieczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Till Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 10:26 Jestem w klubie 6% Moja krew 0Rh(-. Mąż Rh(+). Dzieci 0 Rh(+). To cudownie sie wszystko miesza. Bałam sie kiedyś konfliktu serologicznego. lekarka prowadząca powiedziała mi, że konflikt to był przed laty. teraz medycyna zrobiła taki postęp, że można mówić jedynie o różnym Rh. Chyba miała rację, bo umnie nie było żadnych komplikacji. Szpital zadbał o podanie odpowiednie zastrzyku i zaopatrzenie mnie w odpowiednie zaświadczenie. Trzmam jak relikwie, bo przy kolejnym pobycie w szpitalu pytają o to czy był zastrzk i proszą o dokument. Pozdrawiam klubowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mam 0+ Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.aster.pl 22.11.04, 12:16 Moi rodzice mają obydwoje B+. A my z bratem 0+. Hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aib Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.icpnet.pl 22.11.04, 21:51 www.zdrowie.med.pl/krew/grupy.php tu mozna sprawdzic jaka grupe krwi mozna miec przy danej kombinacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: GRUPA KRWI 0 RH- IP: *.client.comcast.net 24.11.04, 04:49 Bardzo Ci dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
krooone1.k Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.09.15, 22:20 również mam grupę krwi 0 Rh-, jestem z Torunia, myślę, że mogę być dawcą w razie potrzeby - sofiajazz@wp.pl Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
wmet Re: GRUPA KRWI 0 RH- 22.11.15, 17:59 Mam grupę krwi AB RH(-). Urodziłam normalnie dwoje zdrowych dzieci bez żadnych komplikacji. Lekarze przed porodem ostrzegali, ale nic się nie potwierdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
szadet Re: GRUPA KRWI 0 RH- 01.12.15, 10:53 Jak się oddaje krew to robią bezpłatnie badanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ulijanka94 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 12.10.16, 11:58 Będzin pozdrawia również ! ulijanka94@onet.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
anastazija80 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.01.16, 20:35 Pierwsza ciąża z mężczyzną Rh+ nie powinna mieć konfliktu. Jeśli noworodek odziedziczy "+" po ojcu jego krew stykając się z Twoją spowoduje obronę ze strony Twego organizmu i wytworzą się przeciwciała. Od 1971 roku w takich przypadkach zaraz po porodzie matce podawana jest immunoglobulina, która zapobiega konfliktowi. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka konflikt serologiczny 12.10.16, 16:10 Wujek google ci więcej podpowie Tu masz podstawy: www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/co-to-jest-konflikt-serologiczny_35339.html dzidziusiowo.pl/planujemy-ciaze/badania-przed-ciaza/101-konflikt-serologiczny Dobrze, że wiesz, że masz RH minus. Odpowiednie przygotowanie i z ciążą nie powinno być kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
arni378 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 04.12.16, 18:54 Witam.Tez naleze do tych 6% wiec moj e mail Arni379@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: GRUPA KRWI 0 RH- 20.11.17, 21:53 Ja też mam RH- :) Oboje moi rodzice mieli RH+, ja tylko jakaś lewa ;) 0 odziedziczyłam po mamie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 20.11.17, 22:15 milupaa napisała: > Ja też mam RH- :) Oboje moi rodzice mieli RH+, ja tylko jakaś lewa ;) 0 odziedz > iczyłam po mamie. Pół 0 odziedziczyłaś po mamie, a pół - po tacie, który na pewno nie miał grupy AB. O grupie krwi decydują dwa allele, przy czym A i B są recesywne (słabsze) w stosunku do 0. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: GRUPA KRWI 0 RH- 21.11.17, 02:07 snajper55 napisał: > O grupie krwi decydują dwa allele, przy czym A i B są recesywne (słabsze) w > stosunku do 0. Sorki, co za bzdury wypisuję! A i B są dominujące, a 0 jest recesywne. To znaczy, jeśli ktoś ma allele A i 0, to ma krew grupy A, a aby mieć grupę krwi 0, trzeba mieć oba allele 0. S. Odpowiedz Link Zgłoś